Ένα μέλλον με περιορισμένη ελευθερία και δελτίο παροχής τροφίμων;

15/05/2020 - 14:06

Εάν συνεχίσει η ανθρωπότητα να πορεύεται στον ίδιο δρόμο της κερδοσκοπίας και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, σύντομα θα βρεθούμε κλεισμένοι στα κλουβιά, όπως τα ζώα στον Ζωολογικό Κήπο.

Η διευρυνόμενη περαιτέρω παγκοσμιοποίηση και η εξελισσόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση θα διογκώσουν το πρόβλημα της ανεργίας πλήττοντας ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, το οποίο θα υποκαθίσταται συνεχώς από τα μέσα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Εξάλλου, η συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση των φυσικών πηγών θα επιφέρει την ολοκληρωτική ανατροπή της φυσικής ισορροπίας, την κλιματική αλλαγή και την ένταση των ακραίων φυσικών φαινομένων, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων, την ξηρασία και την λειψυδρία. Τα αποτελέσματα αυτά, καθώς και οι συνεχιζόμενες εμφύλιες συγκρούσεις και οι τοπικοί πόλεμοι θα επιφέρουν την μείωση και, πιθανώς, την ολοκληρωτική καταστροφή της γεωργικής παραγωγής και θα οξύνουν περαιτέρω το διατροφικό πρόβλημα πολλών χωρών και εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο ΟΗΕ επισημαίνει τον κίνδυνο 155 εκατομμύρια ανθρώπων σε 55 χώρες να αντιμετωπίσουν -ήδη, εντός του 2020- την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής (λιμός) και, πιθανώς, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ο αριθμός των πληττόμενων να φτάσει τα 265 εκατομμύρια!

Η απώλεια της φυσικής ισορροπίας συνδυαζόμενη με την βιομηχανοποιημένη μαζική εκτροφή ζώων για παραγωγή κρέατος, καθώς και την κατανάλωση κρέατος αγρίων ζώων από παράνομη θήρα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες διατροφικές ανάγκες του υπερπληθυσμού της γης, θα ευνοεί την εμφάνιση νέων ιών ή την μετάλλαξη των ήδη γνωστών, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα προκαλούν επιδημίες και πανδημίες, με όλα τα αρνητικά για την ανθρωπότητα επακόλουθα.

Από την δημιουργία και την επικράτηση των δυσμενών καταστάσεων που αναφέραμε παραπάνω, επόμενο είναι να προκληθούν σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα: εξαθλίωση κοινωνικών στρωμάτων, όξυνση κοινωνικών ανισοτήτων, έκρηξη κοινωνικών αντιδράσεων και εμφύλιων συγκρούσεων, διόγκωση των μεταναστευτικών ρευμάτων, που θα κινούνται από τις πληττόμενες περιοχές προς τις άτρωτες και ευημερούσες χώρες.

Πώς θα αντιδράσουν οι υπάρχουσες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δομές, το υπάρχον θεσμικό καθεστώς και τα συστήματα διοίκησης κοινωνικών συνόλων και διαχείρισης καταστάσεων, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, τα οποία θα δεχθούν -στο όχι τόσο μακρινό μέλλον- ισχυρότατες πιέσεις από τις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα υφίστανται μαζικά και με ραγδαίους ρυθμούς την υποβάθμισή τους και την προλεταριοποίησή τους;

Εάν το σημερινό οικονομικό και πολιτικό καθεστώς περιοριστεί στην εφαρμογή μέτρων καταστολής των κοινωνικών αντιδράσεων και στην αντιμετώπιση των κρίσεων με την θεραπεία των συμπτωμάτων, αντί της εξάλειψης των γενεσιουργών αιτίων, τότε οι μελλοντικές γενιές θα περιέλθουν σε καθεστώς μερικού ή ολοκληρωτικού περιορισμού των ελευθεριών τους, καθώς και στην ελεγχόμενη και περιορισμένη ικανοποίηση των υλικών αναγκών τους.

Για να μην καταλήξει η ανθρωπότητα να βιώσει καταστάσεις εγκλεισμού στα… «κλουβιά» ή σε «κλωβούς» -με τον τρόπο που, σήμερα, εκτρέφονται και έχουν καταδικαστεί να ζουν πολλά είδη της ζωικής πανίδας- και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προμηθεύονται οι μελλοντικές γενιές τα τρόφιμα με το «δελτίο» ή να σιτίζονται στα συσσίτια, θα χρειαστεί, αντί να αναμένει η ανθρωπότητα τις κρίσεις ως μοιραίο φαινόμενο και να τις αντιμετωπίζει, όταν εκδηλώνονται, με κατασταλτικά ή περιοριστικά μέτρα, να λάβει, έγκαιρα, δραστικά και γενναία προληπτικά μέτρα.

Θα χρειαστεί τα εθνικά κράτη -και πρωτίστως οι «Μεγάλες Δυνάμεις»- να εκχωρήσουν ουσιαστικές εξουσίες σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι θα αναλάβουν αποφασιστικό ρόλο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων και κρίσεων διεθνούς εμβέλειας, όπως είναι αυτά της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης και των οικονομικών κρίσεων, της ειρηνικής επίλυσης των εθνικών διαφορών και της αποφυγής των πολεμικών συγκρούσεων, της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και της εξάλειψης των αιτίων που προκαλούν τις πανδημίες, καθώς, επίσης, και την προσφυγοποίηση και την μετανάστευση των πληθυσμών.

Θα χρειαστεί, επίσης, οι κυβερνώσες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν, εγκαίρως, στην αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος για την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και την μονομερή κάρπωση της υπεραξίας της.

Οφείλουν, εν όψει της επερχόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης, να μελετήσουν και να σχεδιάσουν προγράμματα διεύρυνσης του «ελεύθερου χρόνου», προγράμματα επανεκπαίδευσης ανέργων ή και προγράμματα κοινωνικών δράσεων, ώστε να απορροφάται η «παραγόμενη» ανεργία και να μοιράζονται δικαιότερα τα οφέλη που θα προκύπτουν από την εξέλιξη και την χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Στα χρόνια που έρχονται η ανθρωπότητα θα κληθεί να επιλέξει έναν από τους δυο δρόμους: την οπισθοδρόμηση του πολιτισμού της και την επιστροφή της ανθρώπινης ζωής σε καταστάσεις ανελεύθερων ολοκληρωτικών καθεστώτων ή την παραπέρα εμπέδωση των ανθρωπιστικών αξιών του πολιτισμού της, την ποιοτική αναβάθμιση της ανθρώπινης ζωής, με περισσότερη ασφάλεια και ελευθερία.

Υ.Γ. Μετά την αυτοανακήρυξη του Αλ. Τσίπρα (στην συνεδρίαση της 30-4-2020 στην Βουλή) ως ΛΟΙΜΟΞΙΩΛΟΓΟΤΑΤΟΥ, επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η ρήση του Μπέρναρ Σω «Δεν ξέρει τίποτα, αλλά πιστεύει πως τα ξέρει όλα. Αυτό δείχνει ότι θα σταδιοδρομήσει στην πολιτική»!

Ευτυχώς, ο ελληνικός λαός, μετά την «επιδημία» ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι έχει, πλέον, αποκτήσει ανοσία και δεν κινδυνεύει να… ξανανοσήσει!

 

 

.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey