Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις

02/08/2022 - 10:30

Θυμάμαι, πάνε πολλά χρόνια από τότε, τον Ευάγγελο Παπανούτσο να λέει και να εξηγεί με επιχειρήματα το πρόβλημα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα: «Διορθώσεις και αλλαγές σε βάθος έχει ανάγκη η Μέση εκπαίδευση περισσότερο απ' τη Στοιχειώδη και Ανώτατη. Όταν βελτιωθεί η Μέση εκπαίδευση τότε θα εξαλειφθούν τα προβλήματα στην Ανώτατη. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει η μεταρρύθμιση να αφεθεί να ολοκληρωθεί και κατά την εξέλιξη της να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις». Αυτά τα πρωτάκουσα στο Κιάτο της Κορινθίας, όταν ως Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων τον είχαμε καλέσει για μια διάλεξη.

Τα ξανάκουσα στην Αθήνα το 1978 από τον ίδιο στο βιβλιοπωλείο του Στρατή Φιλοππότη στο Πατάρι κάποιο πρωινό του Σαββάτου. Δεν είχα προσωπική γνωριμία με τον Μεγάλο Δάσκαλο, αλλά τον θαύμαζα.

Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις (2)

Καμία σοβαρή μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν αφέθηκε να ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι παθογένειες της Μέσης Εκπαίδευσης να μετακυλήσουν στην Ανώτατη, να γίνουν προβλήματα και να μην αντιμετωπίζονται ουσιαστικά μέχρι σήμερα. Η πλέον ουσιαστική μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Παιδεία έγινε με το «νόμο Διαμαντοπούλου» ο οποίος ψηφίστηκε από 256 βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο νόμος αυτός αντιμετώπιζε σφαιρικά τις πολλές παθογένειες της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά ξεβόλευε καθεστηκυίες νοοτροπίες, νεποτισμούς, πελατειακές σχέσεις, συμφέροντα, για το λόγο αυτό τορπιλίστηκε εκ των ένδον από το καθηγητικό κατεστημένο των Πανεπιστημίων. Ήρθε κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Φίληδες, Μπαλτάδες, Γαβρόγλους και τον αποτελείωσαν. Να θυμίσω «η αριστεία είναι ρετσινιά» και άλλα πολλά ευτράπελα και θλιβερά. Δεν έχω γνώμη για τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση γιατί δεν έχω διαβάσει ακόμα κάποια σοβαρή ανάλυση από παιδαγωγούς, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Πάντως τελείως αυθαίρετα διαισθάνομαι ότι απέχει πολύ απ' το «νόμο Διαμαντοπούλου» από κάποια σχόλια που είδαν το φως στον Τύπο.

Και οι κρίνοντες κρίνονται

Ο Ιερός Αυγουστίνος είπε: «η αλήθεια είναι σαν το λιοντάρι. Δεν χρειάζεται προστασία. Άφησε την ελεύθερη και θα προστατευθεί μόνη της». Το θυμήθηκα το απόφθεγμα μετά την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την αποφυλάκιση του Λιγνάδη. Αν η απόφαση σας ήταν ορθή και σύμφωνη προς το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών δεν χρειάζεται συνηγορία, η ορθότητα της απόφασης θα προστατευθεί μόνη της. Δεν μπορείς όμως να προφυλακίζεις τον πυροσβέστη και την καθαρίστρια γιατί προσκόμισε πλαστό τίτλο σπουδών για να διοριστεί και να αφήνεις έναν «παιδεραστή» ελεύθερο. Μπορεί από νομικής άποψης η απόφαση να είναι σύννομη, αλλά προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών που δεν ξέρει νομικά. Στο κάτω κάτω κ. δικαστές δεν είστε αλάνθαστοι. Δική σας ήταν η δικαστής που γνωμάτευσε ότι ο Σώρας είχε 600 δις ευρώ και γίναμε διεθνώς ρεζίλι. Βέβαια κι αυτή η δικαστής απολύθηκε αλλά το κακό είχε γίνει. Τέλος καλό θα είναι οι παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των δικαστών να είναι πιο περιορισμένες ακόμα και για υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει. Με το δικαίωμα της λογικής κριτικής όλα τα παραπάνω.

Το καμπαναριό του Ταξιάρχη

Παλαιά όταν ήθελαν να υποβαθμίσουν σε δυσκολία ένα μικρό έργο έλεγαν: «δεν θα χτίσεις δα κάποιο καμπαναριό ή δεν θα ανοίξεις πηγάδι». Και οι δύο παραπάνω εργασίες είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες και απαιτούσαν εξειδικευμένες γνώσεις. Το καμπαναριό της εκκλησίας του Ταξιάρχη στον Παπάδο παρουσίασε κάποιες σοβαρές φθορές που χρειάζονται άμεση επέμβαση. Ο ιερέας του ναού έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μπει το κωδωνοστάσιο σε πρόγραμμα και να εκτελεστεί το έργο. Από το Δήμαρχο στο Νομάρχη, από το Νομάρχη στον Περιφερειάρχη πηγαινοερχόταν ο φάκελος του έργου. Αυτό κράτησε 10 ολόκληρα χρόνια και έμελλε να ολοκληρωθεί από την νυν Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Κάποιος δωρητής, Ορφανός, χρηματοδότησε το ηλεκτρικό κουδούνι τοποθετήθηκε στην κορυφή του καμπαναριού και ακούγεται σ' όλα τα χωριά της Γέρας.

Αυτόπτης μάρτυρας για το Πολυτεχνείο

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος είπε στη βουλή ότι την Χούντα των Συνταγματαρχών δεν την έριξε η εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανέτρεψε τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο και έφερε έναν σκληρότερο δικτάτορα τον Ιωαννίδη. Ο αείμνηστος καθηγητής Τσακυράκης από τον Μόλυβο ήταν απ' τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την αντιδικτατορική του δράση ουδείς αμφισβήτησε μέχρι σήμερα. Είπε: «Όλος ο Ρήγας (ΚΚΕ Εσωτερικού) ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Γι' αυτό άλλωστε η αντιπροσώπευση μας στις Επιτροπές ήταν δυσανάλογη με την (πολιτική) μας δύναμη. Η ΚΝΕ δεν συμμετείχε. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε (ακόμα). Στο Πολυτεχνείο βρέθηκαν οι αριστεριστές και εμείς (ΚΚΕ Εσωτερικού)». Δημοσιεύτηκαν αυτές οι δηλώσεις τον Μάιο του 2018 στο (The Books Journal τ.χ.86). Σε άλλο σχόλιο η συνέχεια. Για να μπαίνουν τα πράγματα στη σωστή ιστορική τους διάσταση. Δήμαρχε Βέρρο πρέπει να τιμήσεις τον καθηγητή Τσακυράκη όπως του πρέπει. Δεν θα κουραστώ να το υπενθυμίζω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey