Ευχόμαστε, αλλά δεν πετάμε και στα σύννεφα!

22/12/2021 - 11:00

Ο κόσμος, είπαν, ξαναγυρίζει στο ΠΑΣΟΚ∙ το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη θα πάρει την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα επιβάλει τους όρους του στον Μητσοτάκη! 

Σεβόμαστε τις φιλόδοξες προβλέψεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ευχόμαστε να τους δικαιώσουν οι εξελίξεις, διότι πιστεύουμε- όπως έχουμε γράψει, επανειλημμένως, σε προηγούμενα άρθρα μας - ότι είναι πολιτικά αναγκαία και χρήσιμη- για την ισορροπημένη και εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος - η ισχυροποίηση ενός κόμματος κεντρώου (ή όπως θέλουν να το ονομάζουν κεντροαριστερού ή σοσιαλδημοκρατικού), το οποίο θα καλύπτει τον χώρο, ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την Αριστερά. 

Και θεωρώ ότι από την ίδια πίστη για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα αυτού του χώρου κινήθηκε και η πλειονότητα των πολιτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, το γεγονός ότι το «ακίνητο», μέχρι χθες, ΚΙΝΑΛ, το αυτό-εγκλωβισμένο στο δόγμα των «ίσων αποστάσεων» και επαναπαυόμενο στις…δάφνες του « ένδοξου παρελθόντος του», απέδειξε ότι «κινείται»! 

Και είναι πολύ σημαντικό- για την από δω και πέρα πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τις εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο - ότι αυτή η «κίνηση» χαρακτηρίζεται από δυο καινούρια στοιχεία: το πρώτον, ότι είναι «κίνηση προς τα εμπρός» και όχι «επιστροφή στο…ένδοξο παρελθόν», όπως απέδειξε και η τελική, την δεύτερη Κυριακή, επικύρωση της πρωτοκαθεδρίας του Ανδρουλάκη. Οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και έδωσαν το προβάδισμα, όχι στους επιγόνους των ένδοξων οικογενειών του παρελθόντος αλλά στον, χωρίς οικογενειακές περγαμηνές Ανδρουλάκη, εξέφρασαν την θέλησή τους να περάσουν από την προγονολατρεία και την «ειδωλολατρία» του παρελθόντος στην περίοδο του…«απογαλακτισμού» τους και, από τις «εδώ και τώρα» σοσιαλιστικές αυταπάτες, να προσγειωθούν στην σύγχρονη πραγματικότητα των μεγάλων προκλήσεων και στην ρεαλιστική αντιμετώπιση των άμεσων και κρίσιμων προβλημάτων που απαιτούν, επειγόντως, «εδώ και τώρα», την επίλυσή τους! 

Και το δεύτερο, σημαντικό, στοιχείο για την ανανέωση του γερασμένου, προγονόπληκτου και του «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος» ΠΑΣΟΚ (παράλληλα προς τα πολλά και σημαντικά που πρόσφερε στον λαό και την πατρίδα), είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός νέων πολιτών (όπως αποδείχτηκε από την προσέλευσή τους στις κάλπες της 5-12-2021) φαίνεται να έχει προσανατολιστεί ιδεολογικά - ή, έστω, να ενδιαφέρεται για την τύχη αυτού του πολιτικού χώρου.  

Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι είναι πρόωρο, επισφαλές και αδόκιμο, πολιτικά, να προκαταλαμβάνονται οι πολιτικές εξελίξεις που θα εξαρτηθούν από άγνωστους και αστάθμητους παράγοντες, καθώς και από τις γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν, στο διάστημα, μέχρι την διενέργεια των επόμενων και μεθεπόμενων εθνικών εκλογών. 

Οι όποιες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα η εκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ- είτε από την επιστροφή παλιών οπαδών, προσήλυτων στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην Ν.Δ., είτε νέων ψηφοφόρων που είχαν αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα- θα εξαρτηθούν: 

Α. όσοναφορά την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: 

1.από το κατά πόσον ονεοεκλεγείςαρχηγός θα μπορέσει να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. 

2.από την συγκρότηση επιτελείου, παρά τον πρόεδρο, με έμπειρα και ικανά στελέχη, που θα έχουν την ευθύνη για την οργάνωση και την δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, την χάραξη της πολιτικής, καθώς και την επικοινωνία του κόμματος με την κοινωνία. 

3.από την περαιτέρω διεύρυνση και αξιοποίηση του δυναμικού των νέων ανθρώπων που έχουν ενταχθεί ή προσήλθαν ως «φίλοι» στις προεδρικές εκλογές. 

4.από την ίδρυση και λειτουργία Συμβουλευτικού Σώματος από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην επιστημονική τεκμηρίωση των απόψεων και των προτάσεων που θα καταθέτει στον δημόσιο διάλογο το ΠΑΣΟΚ και οι οποίες θα απαντούν στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, της εθνικής Παιδείας, της οικονομίας και του παραγωγικού προτύπου, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του Ε.Σ.Υ., η αντιμετώπιση της πανδημίας, του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και της τουρκικής απειλής.

5.από το κατά πόσον θα πλεονεκτούν οι ιδέες και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, έναντι των άλλων κομμάτων και από το πόσον δημιουργική θα είναι η αντιπολίτευση που θα ασκείται από την νέα ηγεσία του, ώστε να πείσει την κοινωνία των πολιτών για την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού ρόλου του, είτε από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είτε από την θέση του κυβερνητικού ετέρου.  

Β. όσον αφορά στις γενικότερες συνθήκες: 

1.είναι πιθανή η παλινόστηση στο ΠΑΣΟΚ των παλιών ψηφοφόρων του, που είχαν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να απαξιώνεται στην κοινή γνώμη, λόγω της ρηχής και ανερμάτιστης αντιπολίτευσης που ασκεί, η οποία περιορίζεται στονκαταγγελτικόκαι υβριστικό λόγο, χωρίς καμιά ουσιαστική και πειστική αντιπρόταση. 

2.είναι πιθανή η παλινόστηση παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από την Ν.Δ., εφόσον ανακοπεί ή «ψευτίσει», στην πράξη, η μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη ή αυξηθούν προκλητικά οι αντιφάσεις ανάμεσα στα προεκλογικά υπεσχημένα και τα κυβερνητικά πεπραγμένα, πράγμα που θα απογοητεύσει ένα ποσοστό των κεντρώων προοδευτικών πολιτών που μετακινήθηκαν, προς την Ν.Δ. και οι οποίοι, πιθανώς, να επιστρέψουν… «οίκαδε»! 

Γενικότερα, οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων και οι προσθαφαιρέσεις εκλογικών δυνάμεων στα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθούν από την τελική έκβαση της πανδημικής κρίσης, καθώς και από την αναμενόμενη σημαντική (κατά τις προβλέψεις) οικονομική ανάπτυξη στον υπολειπόμενο χρόνο, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Η πολιτική αξιοπιστία και η εκλογική δύναμη, καθώς και η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ., υπό τον Κ. Μητσοτάκη, υπάρχει πιθανότητα να διατηρηθεί, εάν: 

Α.επαληθευτούν οι ευοίωνες προβλέψεις για το μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης και η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη μπορέσει να εξοικονομήσει το υπεσχημένο «κοινωνικό μέρισμα», ώστε να το διαθέσει για την κάλυψη των οξυμένων κοινωνικών αναγκών και, επίσης, για να προχωρήσει στην περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς και την βελτίωση της θέσης των νέων με την αύξηση του κατώτερου μισθού. 

Β. εάν με την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιτύχει την δραστική μείωση της ανεργίας. 

Εφόσον η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη επιτύχει τους παραπάνω στόχους, θα είναι δύσκολο οι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που μετοίκησαν στην Ν.Δ., να άρουν την εμπιστοσύνη τους στον Κ. Μητσοτάκη και να επανακάμψουν στο ΠΑΣΟΚ. 

Συμπέρασμα: η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί: 1.από την εκπόνηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα πλεονεκτεί σε ιδέες και προτάσεις,σε σύγκριση με τα προγράμματα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. 

2.από την άσκηση δημιουργικής Αντιπολίτευσης, με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίζει ό,τι λογικό και,κοινωνικά, επωφελές πράττει η κυβέρνηση και θα αντιπαρατίθεται σε ό,τι αρνητικό, με επιχειρήματα και αντιπροτάσεις, στην κυβερνητική πολιτική. 

Δύσκολος ο δρόμος για το ΠΑΣΟΚ και την νέα ηγεσία του, αλλά « βαδίζοντας ανοίγει ο δρόμος»! 

Και, όπως λέγει ο Ν. Καζαντζάκης, να μην διστάσεις να πάρεις « τον πιο κακοτράχαλο ανήφορο. Ν΄αγαπάς την ευθύνη. Να λες: εγώ, μοναχός μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω»! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey