Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

29/10/2020 - 16:36

Πεντέμισι χρόνια κράτησε η ακροαματική διαδικασία μέχρι να καταφέρει η δικαιοσύνη να εκδώσει την ετυμηγορία της για τη Χρυσή Αυγή. Στο διάστημα αυτό αναδείχθηκαν οι χρόνιες παθογένειες του θεσμού οι οποίες έχουν γενικότερη αρνητική επίδραση επί των οικονομικών αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, γιατί αποθαρρύνει τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν. Διευκρινίζω ότι δεν είμαι ειδικός σε θέματα δικαιοσύνης, ούτε κατέχω τη νομική επιστήμη, ως πολίτης όμως αυτής της χώρας ένιωσα στο πετσί μου τις καθυστερήσεις των δικαστικών αποφάσεων και την αρνησιδικία. Τα στοιχεία που θα διαβάσετε παρακάτω τα συγκέντρωσα από σχετικά άρθρα που διάβασα στον Τύπο και κάποια επιδερμική σχέση που είχα με τα νομικά από τη μικρή φοίτηση μου στη τότε Πάντειο Σχολή. Η αγάπη μου όμως για τη νομική επιστήμη συνετέλεσε να γίνει ένα απ’ τα παιδιά μου δικηγόρος.

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής (2)

«Τις πταίει», λοιπόν, για τις χρόνιες παθογένειες της δικαιοσύνης; Δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών γιατί έχουμε περισσότερους ανάλογα με τον πληθυσμό από τη Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία. Ούτε σε δικαστήρια. Υστερούμε καταφανώς σε αναλογία για κάθε δικαστή σε υπαλλήλους που θα συνδράμουν το έργο του. Πρέπει ακόμα οι υπάλληλοι αυτοί να έχουν ειδική σύγχρονη κατάρτιση για να δύνανται να ανταποκριθούν. Πρέπει να γίνει ανακατανομή των δικαστών. Υστερούμε καταφανώς σε δικαστές που υπηρετούν στον πρώτο βαθμό απονομής δικαιοσύνης και έχουμε υπερτροφία στην κορυφή της ιεραρχίας. Δεδομένου ότι οι περισσότερες δίκες λαμβάνουν χώρα στον πρώτο βαθμό, ευνοούν τις καθυστερήσεις. Τέλος ανασταλτικοί παράγοντες είναι η πολυνομία και η έλλειψη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Κύριοι της Κυβερνήσεως τρεις είναι οι μεγάλοι ασθενείς της χώρας μας. Η Δικαιοσύνη, Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση. Και για τις τρεις περιπτώσεις τεράστια ευθύνη φέρουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που κράτησαν και τους τρεις θεσμούς δέσμιους της αναποφασιστικότητας τους, των πολιτικών τους σκοπιμοτήτων και της ανεπάρκειας. Κλείνω με την επιθυμία η δικαιοσύνη να εκλέγει η ίδια την ηγεσία της, το έχουμε γράψει αρκετές φορές.

«Είσαι προδότης»

Αγόρευε τον καιρό εκείνο ο Γεώργιος Παπανδρέου στη βουλή και όλοι οι βουλευτές ανεξαρτήτου κόμματος και συμπάθειας κρεμόταν από τα χείλη του. Απόλυτη σιγή επικρατούσε στην αίθουσα. Είναι γνωστό ότι ο Γέρος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους, να μην πω ο πιο μεγάλος ρήτορας που πέρασε ποτέ από τη Βουλή των Ελλήνων. Μέσα στην ησυχία και προσήλωση στον ομιλητή των εκπροσώπων του έθνους, ακούστηκε μια βροντερή φωνή: «Είσαι προδότης». Ο ρήτορας σταματά αμέσως την ομιλία και όλα τα κεφάλια των βουλευτών στράφηκαν προς το μέρος που ακούστηκε η φωνή.

- Παπανδρέου: Ποιος εκστόμισε τη λέξη «προδότης»;

- Εγώ ακούστηκε μια φωνή και σηκώθηκε όρθιος από το έδρανο του για να τον δούνε όλοι...

Ήταν ένα ασήμαντο ανθρωπάκι απ’ την αντιπολίτευση που κανείς δεν του έδινε σημασία και με τη φράση αυτή περίμενε να αναδειχθεί… Ο Παπανδρέου αφού του έριξε μια περιφρονητική ματιά είπε: «Α! καλά…!» και συνέχισε την αγόρευση του σα να μη συνέβη τίποτα. Γιατί το θυμήθηκα; Το θυμήθηκα γιατί στο δικαστήριο ακούγονται ανώνυμοι χαρακτηρισμοί για αξιότιμα πρόσωπα από ανθρωπάκια χειρότερα απ’ τον «ήρωα» της ιστορίας μας. Αυτός τουλάχιστον είχε το θάρρος ν’ αποκαλυφθεί. Τέλος, σημασία έχει ποιος τον βρίζει!

Ο COVID-19 ήρθε για να μείνει

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση άρθρο της Ντέβι Σρίντερ που δημοσιεύτηκε στον Guardian και αναδημοσιεύτηκε από τα ΝΕΑ πριν λίγες μέρες. Η Devi Sridhar είναι καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Συνοπτικά και επιγραμματικά:

  1. Να συχνάζετε σε ανοιχτούς χώρους, όταν συναντάτε άλλους ανθρώπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι 97% έχουμε πιθανότητες να προσβληθούμε από τον ιό όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους και ελάχιστες σε εξωτερικούς χώρους.
  2. Μην κάνετε ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα, φοράτε μάσκα και προτιμάτε τα καταστήματα της γειτονιάς σας, που γνωρίζετε τους ανθρώπους.
  3. Όταν προσβληθείς από τον COVID-19 δεν αποκτάς ανοσία, όπως με την ιλαρά. Μπορεί να ξαναπροσβληθείς και αυτή τη φορά η ίαση είναι πλέον επώδυνη.
  4. Τα περιοριστικά μέτρα σταματούν την εξάπλωση μόνο προσωρινά. Όταν ανασταλούν τα μέτρα επανέρχεται.
  5. Αποτελεσματικά είναι τα μαζικά τεστ και ιχνηλατήσεις. Αυτά τα ολίγα.

Αρμόδιο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Στην παραλιακή οδό Ευρειακής-Περάματος και πλησίον του τέως εργοστασίου Σουρλάγκα το προστατευτικό κιγκλίδωμα προς τη μεριά της θάλασσας έχει καταστραφεί. Προφανώς από πρόσκρουση οχήματος. Η ζημιά έχει σημειωθεί πάνω από πέντε μήνες. Διερωτώμαι οι τοπικοί άρχοντες της Γέρας δεν έχουν ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας; Έχω τη γνώμη ότι η Περιφέρεια πρέπει να ζητήσει από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να ενημερώνεται αμέσως για κάτι τέτοιες μικροζημιές και να τις αποκαθιστά πάραυτα. Από τις λεπτομέρειες κρίνεται το όλον έργο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey