×

Προειδοποίηση

Joomla\CMS\Cache\Storage\FileStorage::_deleteFolder Αποτυχία διαγραφής του 802efef2de782731fbf9b3bc3b35af81-cache-com_k2_extended-c6174580b2c75f47eacb73b713823df4.php

Διατροφή και αντιμετώπιση του Σύνδρομου Πολυκυστικών Ωοθηκών

02/11/2017 - 16:41

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που παρατηρείται σε ποσοστό 18-22% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγικές, ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά, υπογονιμότητα καθώς και νεοπλασίες, όπως καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου. Αν και η αιτιολογία πίσω από την εμφάνιση του συνδρόμου δεν είναι γνωστή, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Η παχυσαρκία, η ινσουλινοαντίσταση και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παρατηρούνται σε 1 στις 2 γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Μάλιστα, το αυξημένο βάρος, η καθιστική ζωή, η «δυτικού τύπου» διατροφή και το κάπνισμα επιδεινώνουν τη νόσο, ενώ η αλλαγή τρόπου ζωής με απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει ή και να θεραπεύσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Με την αλλαγή τρόπου ζωής ως θεραπευτική στρατηγική, μια μικρή απώλεια βάρους της τάξης του 5% του αρχικού βάρους φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά την ινσουλινοαντίσταση, τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, την έμμηνο ρύση και τη γονιμότητα. Μια ανάλυση μελετών έδειξε ότι η αλλαγή τρόπου ζωής σε σχέση με την απλή αγωγή επιφέρει μείωση του βάρους, της περίμετρου μέσης, του ποσοστού λίπους στο σώμα και της φλεγμονής μετρημένης μέσω CRP. Παράλληλα, βελτιώθηκε και η φυσική κατάσταση των γυναικών που βελτίωσαν τον τρόπο ζωής τους!

Πώς πρέπει να είναι η διατροφή;

  1. Μια υποθερμιδική δίαιτα για απώλεια βάρους, δηλαδή ένα πρόγραμμα διατροφής με λιγότερες θερμίδες απ’ αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, και στη συνέχεια ένα πλάνο για διατήρηση του βάρους στα επιθυμητά επίπεδα είναι απαραίτητη.
  2. Συστήνεται επίσης η μειωμένη κατανάλωση ελευθέρων σακχάρων (ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αγαύης και άλλα σιρόπια, χυμοί φρούτων, ροφήματα με ζάχαρη, υπερκατανάλωση γλυκών) και η προτίμηση σε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, και τα όσπρια.
  3. Επιπλέον, λόγω των επιπτώσεων του συνδρόμου πολυκυστικών οωθηκών στα λιπίδια του αίματος, συστήνεται η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι το λίπος του κοτόπουλου και του κρέατος, το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο και το βούτυρο και τα λιπαρά των τυριών (μπορούμε να επιλέξουμε τυρί χαμηλό σε λιπαρά). Πηγές τρανς λιπαρών αποτελούν τα υδρογονωμένα λίπη τα οποία χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για τα σφολιατοειδή, τα κέικ, τα μπισκότα και τα άλλα είδη αρτοζαχαροπλαστικής.
  4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D, του χρωμίου και των ω-3 λιπαρών οξέων, στην περίπτωση ελλείψεων ή χαμηλών επιπέδων. Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου. Σε περίπτωση έλλειψης συστήνεται η συμπληρωματική αγωγή, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Διατροφικές πηγές χρωμίου είναι το μπρόκολο, οι πατάτες, η γαλοπούλα, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, οι μπανάνες, τα πράσινα φασολάκια, και το ψωμί ολικής άλεσης. Πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (πχ. λιναρόσπορος, καρύδια). Άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια και ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να επωφεληθούν από συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων.

Συνεπώς, η διατροφή για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια ποικίλη, υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, ενώ ο συνδυασμός της με άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η απώλεια βάρους παίζει βαρυσήμαντο ρόλο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου καθώς και των επιπτώσεών του.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey