CASH OR TRASH

23/06/2022 - 11:30

Είναι μία από εκείνες τις ηλιόλουστες μέρες που ξημερώνει και η τσέπη σου καίγεται να πληρώσει κερατιάτικα: ξαφνικά το κινητό τηλέφωνο (παλιό μοντέλο ομολογουμένως) δεν ανοίγει και αναγκάζεσαι να αλλάξεις συσκευή. Τότε είναι που συνειδητοποιείς το βάρος των έκτακτων εξόδων. Δεν είναι ό, τι καλύτερο να επενδύεις σε μοντέλα κινητής τηλεφωνίας, ενώ καίγεσαι να τριγυρίζεις στις βιτρίνες και να ψωνίζεις περιττά: ρούχα, παπούτσια, διάφορα και άλλα διάφορα, βιβλία για τις διακοπές που πλησιάζουν, ξανά διάφορα, περιττά, ωραία διάφορα από εκείνα που σου φτιάχνουν τη διάθεση και ονειρεύεσαι υπέροχες στιγμές. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί: Έρχεται η στιγμή δωρεάν να μεταφέρεις τις επαφές στην καινούργια συσκευή και εκεί μαθαίνεις ότι το τζάμπα πέθανε, γιατί οι αριθμοί αποθηκεύτηκαν στη μνήμη της συσκευής. Στην περίπτωση αυτή απευθύνεσαι σε ειδικό και το κόστος, καθώς δεν υπάρχει ανταλλακτικό είναι υψηλό. Οπότε χρειάζεται αναπόφευκτα να σου διαβάζει ονόματα και να κάνεις επιλογή: το αφήνεις ή το κρατάς, με το αζημίωτο πάντα!

Κάπου εκεί αντιλαμβάνεσαι το κόστος του παλιού και τη διαφορά του από το περιττό: και φυσικά αρχίζεις να προσδιορίζεις με αυστηρά κριτήρια το χρήσιμο από αυτό που δεν σου χρησιμεύει πια σε τίποτα. Αποφασίζεις ξαφνικά τι έχεις οριστικά αφήσει πίσω σου και ας αναρωτιόσουν βράδια ολόκληρα, παρέα με δυστυχισμένες φίλες που αναγκάστηκαν να σε υποστούν, με σπαραξικάρδιες μουσικές, με μισοτελειωμένα μπουκάλια αποσταγμένων, μπερδεμένων γλυκά. Σε μια συγκυρία απροσδόκητη, εκεί που πρέπει ξαφνικά να διαλέξεις, διαλέγεις. Και δεν είναι το χρήμα το διακύβευμα: Είναι η αλήθεια της ζωής, που την ξέρεις και ας επιλέγεις να συντηρείς ουτοπίες, γιατί χρειάζεται και λίγος ρομαντισμός για αλατοπίπερο στις δύσκολες και ανταγωνιστικές καθημερινές διαδρομές.

Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε ερωτικές σχέσεις. Αναφέρομαι σε κάθε είδους συνεργασίες: σε συγγενικές σχέσεις. Σε ξεθωριασμένες φιλίες. Σε ξεπερασμένες επαφές. Υπάρχουν ονόματα που χρειάζεται να τα επαναλάβεις αρκετές φορές, ώσπου να διαπιστώσεις για ποια πρόσωπα πρόκειται. Υπάρχουν πρόσωπα με τα οποία δεν έχεις επικοινωνήσει την τελευταία δεκαετία και όμως επιμένεις να διατηρείς τα στοιχεία τους. Υπάρχουν συνεργασίες που έχουν λήξει οριστικά εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν σχέσεις που δε θα επανέλθουν. Υπάρχουν φιλικά πρόσωπα που πια μετά την αξιολόγησή σου δεν διατηρούν τον τίτλο. Υπάρχουν άνθρωποι που πια δεν βρίσκονται στη ζωή.

Η γιαγιά μου, σπουδαία νοικοκυρά, είχε μανία να τακτοποιεί τα πάντα: στοιχείο αυτής της νοικοκυροσύνης αναπόδραστο ήταν να ξεφορτώνεται κάθε περιττό και μάλιστα εγκαίρως. Κάθε φορά που οργάνωνε ένα ξεσκαρτάρισμα, έπαιρνε έναν κουβά δίπλα της, πετούσε με αποφασιστικότητα ό, τι θεωρούσε αχρείαστο, κρατούσε τα υπόλοιπα με θρησκευτική ευλάβεια, κατέβαζε τις σακούλες με τα σκισμένα χαρτιά στους κοινόχρηστους κάδους σκουπιδιών και όταν γυρίζαμε στο σπίτι με ρωτούσε: «Τι ήταν όλα αυτά;» «Για πέταμα» περίμενε να απαντήσω. Πρόσφατα κατάλαβα πως αυτό που είναι «για πέταμα» στο καθορίζει τελικά μια ολόκληρη νοοτροπία: Να είσαι ρακοσυλλέκτης εμπειριών ή να περιορίζεσαι στα χρήσιμα; Να έχεις το ταλέντο να αποφασίζεις εύστοχα τι σου χρειάζεται και τι σου περισσεύει στη ζωή ή να μετανιώνεις, γιατί έκανες βιαστικές επιλογές; Να μην αλλάζεις γνώμη για τίποτα ή να μπορείς και να μετανιώνεις; Να δένεσαι συναισθηματικά με στιγμές ή να ζεις επενδύοντας αποκλειστικά στο μέλλον; Είναι διαφορετικές στάσεις ζωής που υπαγορεύουν διαφορετικές επιλογές και συ καλείσαι να πάρεις τις αποφάσεις σου. Χωρίς καθυστερήσεις. Δεν σε ορίζει μόνον αυτό που κρατάς και αυτό που ξεφορτώνεσαι αλλά και ο τρόπος που εσύ διακρίνεις το χρήσιμο από το άχρηστο.

Για όλα αυτά που κρατάς στη ζωή σου, γι’ αυτά πληρώνεις. Μεταφορικά και όπως φάνηκε πριν μερικές μέρες και κυριολεκτικά. Όσα πετάς, δεν κοστίζουν τίποτα. Μπορεί να πλήρωσες το τίμημά τους στο παρελθόν, ένας λόγος όμως παραπάνω και να τα αφήσεις πίσω σου οριστικά. Η ζωή: σαν ένα τηλεπαιχνίδι, στο οποίο ξεφορτώνεσαι τα περιττά!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey