Μποδοσάκης και οι άλλοι …

18/12/2019 - 14:59

Το χρήμα όπου γης δεν έχει πατρίδα, ούτε θρησκεία, ούτε συγγένεια. Μόνον μπίζνες, ίντριγκες, σκάνδαλα. Κάποιος λόγιος είπε, αν πάρεις σήμερα τις πιο πλούσιες οικογένειες του κόσμου και ερευνήσεις πως απέκτησαν τις τεράστιες περιουσίες οι πρόγονοί τους, θα κλείνεις τη μύτη σου απ’ τη δυσοσμία και τις δολοπλοκίες.

Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης δεν ήταν ένας από αυτούς. Παιδί από φτωχή οικογένεια, γεννήθηκε το 1890 σ’ ένα χωριό της Μικράς Ασίας. Με την εργατικότητα και την εξυπνάδα του κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει περιουσία στην Κωνσταντινούπολη. Κατά προτροπή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που υπήρξε οπαδός του, πουλά όλη την περιουσία του στην Τουρκία και εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Το 1919 κάνει την πρώτη δωρεά χτίζοντας ένα σχολείο στο Ηράκλειο της Κρήτης που φέρνει μέχρι σήμερα το όνομά του.

Μποδοσάκης και οι άλλοι … (2)

Φτασμένος μεγαλοεπιχειρηματίας πια, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται, δέχτηκε την πρόσκληση των δικτατόρων για μια σύσκεψη. Ο Παπαδόπουλος κάλεσε τους Έλληνες βιομήχανους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ανθρώπους του χρήματος να τους ζητήσει να κάνουν επενδύσεις στη χώρα για να δείξει στους ξένους ότι η Ελλάδα προοδεύει. Ο Μποδοσάκης έφτασε από τους πρώτους και έκατσε σε μια γωνιά της αίθουσας συσκέψεων. Μετά μπαίνει ο Ωνάσης με μια παρέα εφοπλιστών, βλέπει τον Μποδοσάκη: «Πρόδρομε κι εσύ εδώ;», προφανώς για το δημοκρατικό παρελθόν του. Μποδοσάκης: «Άρη, εγώ μένω σταθερός (επιχειρηματίας), αυτοί (οι πολιτικοί) αλλάζουν…».

Τροχαία ατυχήματα

Γίνομαι δυσάρεστος πολλές φορές όταν επικρίνω την αστυνομία, όταν ο έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας είναι αποσπασματικός. Όταν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα Α.Τ. της υπαίθρου ασκούν αστυνόμευση μέσα από τα καταστήματα όπου εργάζονται και δεν βγαίνουν από αυτά ούτε στις εθνικές γιορτές για να επιβάλλουν την τάξη, πριν από την παρέλαση. Είμαι της άποψης ότι η αστυνομία όταν αποφασίσει να ασκήσει τα καθήκοντά της κάνει θαύματα. Πρόσφατα παραδείγματα η εκκένωση καταληφθέντων κτιρίων, η «ήσυχη» εκδήλωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου, η εκκένωση της ΑΣΟΕ απ’ τους άναρχες, οι επιτυχίες κατά της τρομοκρατίας, η πάταξη των πάσης φύσεως διακινητών και διεφθαρμένων.

Τροχαία ατυχήματα (2)

Το 2018 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα 709 άνθρωποι, βαριά τραυματίστηκαν 701 και ελαφρά 12.073. Στην Ελλάδα. Όταν τα λιγότερα ατυχήματα τα έχουν η Νορβηγία, Ελβετία, Αγγλία, Ιρλανδία, Σουηδία. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα τροχαία δυστυχήματα. Τις πταίει; α) Ο ανθρώπινος παράγοντας που ακούσει στο όνομα ΟΔΗΓΟΣ. β) Η χορήγηση αδειών οδήγησης χωρίς την απαιτούμενη επαρκή εκπαίδευση μ’ όλα τα συναφή γνωστά… γ) Η αποσπασματική αστυνόμευση της κυκλοφορίας. Αναφέρομαι αποκλειστικά στο νησί που έχω προσωπική άποψη και ξέρω τι συμβαίνει. Άποψή μου, να κλείσουν όλα τα αστυνομικά τμήματα και να δημιουργηθούν πιο ευέλικτες αστυνομικές μονάδες. Επιμένω και πιστεύω ακράδαντα στην αποτελεσματικότητα της αστυνομίας όταν αποφασίσει να κινηθεί και να κουνηθεί.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Υπηρετούσα δάσκαλος στο χωριό Μποζικά Κορινθίας, όταν το 1973 οι φοιτητές του Πολυτεχνείου εξεγέρθηκαν κατά της Χούντας. Ο ραδιοφωνικός σταθμός που είχαν εγκαταστήσει εντός του κτιρίου ακουγόταν στο χωριό διαλειπτικά με παράσιτα. Μετά την είσοδο των αστυνομικών στη Σχολή ακούστηκε για 400-600 νεκρούς και άλλα πολλά. Το 2003 ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ασχολήθηκε εμπεριστατωμένα με τον ακριβή αριθμό των νεκρών του Πολυτεχνείου και ιδού τα αποτελέσματα της έρευνας: Επώνυμοι νεκροί 24, νεκροί αγνώστων στοιχείων 16. Ουδείς νεκρός βρέθηκε εντός του κτιρίου. Όλοι δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς και στρατιωτικούς μετά την εισβολή του τανκ και στους γύρω χώρους. Όταν προσπάθησαν να σωθούν τρέχοντας…

Αντιστασιακοί

Μετά τη δικτατορία οι μισοί Έλληνες φιγουράρουν για «αντιστασιακοί» του γλυκού νερού! Σ’ αυτό συνετέλεσαν και τα δύο κόμματα ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ που εκμεταλλεύτηκαν την αντίσταση προς άγραν ψηφοφόρων. Οι πάσης φύσεως αντιστασιακοί δεν ξεπερνούν τους 1.000 και η μεγάλη πλειοψηφία ανήκει στο ΚΚΕ. Αυτά και τέλος.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey