Ασυδοσία, έννομη τάξη και έννομη ελευθερία

17/11/2021 - 12:45

Σε προηγούμενο άρθρο μας στο ΕΜΠΡΟΣ, στις 13-10-2021, με τον τίτλο «Δεν σώζεται με τα λόγια αυτός που δεν θέλει να σωθεί», είχαμε επισημάνει:«φαινόμενα ανοχής της παραβατικότητας και υποχωρητικότητας της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη έναντι των αντιδρώντων σε θέματα, τα οποία η κοινωνία ενέκρινε προεκλογικά και συνεχίζει να προσδοκά την καθαρή και τολμηρή αντιμετώπισή τους, χαρακτηρίζονται ως συμπτώματα χαλαρής διακυβέρνησης, τα οποία δεν ανέχονται οι πολίτες, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ποιότητα της δημοκρατικής διακυβέρνησης και η πρόοδος της χώρας προϋποθέτουν την εκρίζωση όλων των αιτίων που προκαλούν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους». 

Μεταξύ των άλλων, τονίζαμε και την ανάγκη για την λήψη δραστικότερων μέτρων κατά της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους και εξυπηρετούν βασικές κοινωνικές ανάγκες. 

Παρά την έξαρση που σημείωσε η διάδοση της πανδημίας, τις τελευταίες εβδομάδες, και παρά τις προβλέψεις των επιστημόνων για τις εφιαλτικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει τους επόμενους μήνες του χειμώνα, η κυβέρνηση επιμένει στα ήπια μέτρα και στον μη υποχρεωτικό εμβολιασμό, ακόμα και των υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από το κράτος. 

Και, βεβαίως, ήταν προκλητική η εξαίρεση από τα υποχρεωτικά rapid test των πολιτών που παρακολουθούν θρησκευτικές τελετουργίες και συνωστίζονται στους χώρους των εκκλησιών ( και, βεβαίως, δεν αναφερόμαστε στους μεμονωμένους πιστούς που « εισέρχονται στην εκκλησιά, για να ανάψουν ένα κερί»∙ και, βεβαίως δεν « εξισώνουμε τα κομμωτήρια με τους χώρους λατρείας», αλλά εξισώνουμε όλους τους πολίτες, θρησκευόμενους και μη θρησκευόμενους, ως προς την συμμόρφωσή τους με τους νόμους και την αδήριτη ανάγκη να προστατευτεί η υγεία όλων των πολιτών). 

Και ενώ δεχόμαστε την γενικευμένη επίθεση από έναν εχθρό που εξολοθρεύει, καθημερινά και παγκοσμίως, τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης, πλούσιους και φτωχούς, γέρους και νέους, επίσημους και απλούς πολίτες, κάποιοι πιστεύουν ακόμα ότι ο κορονοϊός θα χαριστεί στους «λειτουργούς του Υψίστου» και τους «λειτουργούμενους», στις εκκλησίες, διότι, τάχα, έχουν την προστασία του Θεού, και ότι θα προσπεράσει αυτούς που έχουν…«χωμένο το κεφάλι τους μέσα στην άμμο», σαν την στρουθοκάμηλο. 

Στο « προσκλητήριο των καιρών» 

Και ενώ η Αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική ατολμία, σε σχέση με τους εκκλησιαζόμενους πιστούς, και να καταγγείλει, προσωπικά τον Κ.Μητσοτάκη ότι μεροληπτεί εξαιρώντας τους από τα rapid test ( οι οποίοι πιστοί, κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όλοι τους…Δεξιοί!), η Ιερά Σύνοδος…«είδε το φως το αληθινόν» και ανταποκρινόμενη στο αίτημα της επιστημονικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και της πλειονότητας των πολιτών αποφάσισε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων: …«αδειάζοντας» αντιπολιτευόμενους και συμπολιτευόμενους, ανέλαβε τις ευθύνες που της αναλογούν σχετικά με την προστασία των πιστών που εισέρχονται στους ναούς καλώντας «όλους τους πιστούς και τους κληρικούς, καθώς και όλους τους διακονούντες την εκκλησία να εμβολιαστούν ή ενόσω παραμένουν ανεμβολίαστοι, να εισέρχονται στην εκκλησία με rapid test»! 

Και για να μην θεωρηθεί ότι, απλώς, επαναλαμβάνονται τα συνήθη ευχολόγια και οι «πατρικές» συμβουλές, ανέθεσε στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια την ευθύνη για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των πιστών και των κληρικών με τις εντολές της ( και, βεβαίως, παραμένει ζητούμενο- και θα κριθεί-η αποτελεσματικότητα του ελέγχου που θα επιτελέσουν τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια)! 

Ιδιαιτέρως, στο σημείο αυτό, πρέπει να εξάρουμε την αποφασιστική και γενναία στάση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, ο οποίος, με εντολή του προς τους ιερείς της Μητρόπολης Μυτιλήνης, ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, «εντέλλεται, όπως προβούν εις τον εμβολιασμόν τους κατά του κορονοϊού, εντός μιας εβδομάδος, ειδάλλως θα τους επιβληθεί αργία, άνευ αποδοχών, μέχρις ότου εμβολιαστούν»! 

Και, ήδη, το παράδειγμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης ακολούθησε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, ο οποίος, εκτός από τους Ιερείς, εισηγείται να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε όλους τους υπαλλήλους που μισθοδοτούνται από το δημόσιο! 

Έτσι, λοιπόν, στο «προσκλητήριο των καιρών», οι γενναίοι δηλώνουν παρόντες. Τολμούν να ομιλούν την γλώσσα της αλήθειας, επιλέγουν την πολιτική του ορθού λόγου και της ευθύνης και έτσι σώζοντας ανθρώπινες ζωές διασώζουν το κύρος του λειτουργήματός τους∙ και, γι’ αυτό, δικαίως, απολαμβάνουν τον σεβασμό και τον έπαινο των πολιτών! 

Και αυτή η αρχή, πρωτίστως και απολύτως, επιβάλλεται να ισχύσει και όσον αφορά σε όλους εκείνους που κατέχουν θέσεις ευθύνης, στην κεντρική, την περιφερειακή ή τοπική εξουσία, για όσους ασκούν « ποιμαντική», εκκλησιαστική ή πνευματική, γενικότερα, εξουσία, για όσους διδάσκουν από τον «άμβωνα», από το βήμα της Βουλής, από την έδρα του σχολείου ή των πανεπιστημιακών Σχολών, από την θεατρική σκηνή και από οποιοδήποτε Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας.  

Και είναι καιρός, και οι Άρχοντες της Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες που τους αναλογούν, να πάψουν να είναι, απλώς, παρατηρητές της μάχης που δίνει η κεντρική κυβέρνηση και να αναλάβουν δράση- και όσον αφορά την πιστή τήρηση των μέτρων που λαμβάνονται κατά της πανδημίας και, κυρίως, για να πείσουν και να διευκολύνουν, όπου χρειάζεται, τους ανεμβολίαστους να προσέλθουν στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Οι τοπικοί Άρχοντες- και ιδιαίτερα οι Κοινοτικοί, έχουν πληρέστερη γνώση για το ποιοι και γιατί παραμένουν, ακόμη, ανεμβολίαστοι∙ και λόγω της άμεσης σχέσης με αυτούς- και ακόμη και λόγω γνωριμίας- έχουν την δυνατότητα να τους πείσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο να νοσήσουν. 

Και, βεβαίως, θα χρειαστεί, σε κάποιες περιπτώσεις, οι τοπικοί Άρχοντες να επινοήσουν τρόπους και να διαθέσουν τα αναγκαία μέσα για την μετάβαση, στα Εμβολιαστικά Κέντρα, κάποιων ανθρώπων, απομονωμένων ή ανήμπορων, που αδυνατούν να μετακινηθούν. 

Στην γενική επίθεση και εισβολή του εχθρού, που δεχόμαστε, απαντούμε με γενική επιστράτευση και στην γενική επιστράτευση δεν συγχωρείται καμιά αποχή ή άρνηση της στράτευσης, καμιά φυγομαχία, καμιά ανυπακοή και λιποταξία∙ και, βεβαίως, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα οποιαδήποτε μικρονοϊκή αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων είτε από την πλευρά της κυβέρνησης είτε της Αντιπολίτευσης. 

Καλή ανοσία! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey