Αποστολή πολεμικής και ανθρωπιστικής βοήθειας

05/04/2022 - 10:58

Επειδή πολύς λόγος έγινε τελευταία για την αποστολή βοήθειας, πολεμικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής στον πολύπαθο Ουκρανικό λαό από διάφορες χώρες του κόσμου, θα σας δώσω σήμερα ακριβή στοιχεία της βοήθειας που έστειλε η χώρα μας. Η Ελλάδα λοιπόν έστειλε στην Ουκρανία 20.000 αυτόματα Καλάσνικοφ, 815 εκτοξευτήρες RPE 12 και 122 ρουκέτες για τον εκτοξευτή RM 70. Επίσης έστειλε ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό. Ακούστηκαν ηχηρές αντιρρήσεις από μέρος της αντιπολίτευσης για την αποστολή πολεμικού υλικού. Επειδή η στήλη δεν αποφεύγει να παίρνει θέση για σοβαρά προβλήματα και να κάνει προτάσεις, το αφήνει για την άλλη εβδομάδα. 

Μικρασιάτισσα Μάνα 

Έγινε πριν μερικές ημέρες τελετή στην Επάνω Σκάλα για να τιμηθεί η Μικρασιάτισσα Μάνα και ο ξεριζωμός 1,5 εκατομμυρίων περίπου προσφύγων απ' τις προγονικές εστίες της Ιωνίας και Αιολίδας. Τυχαίως είδα την τελετή απ' το τοπικό κανάλι και το χάρηκα, διότι τέτοια ιστορικά γεγονότα πρέπει να τιμούνται όπως τους πρέπει. Έχω μόνο μια επισήμανση για το Δήμο Μυτιλήνης που καταρτίζει το πρόγραμμα εορτασμού. Ήταν αρκετός ο ορισμός του κυρίως ομιλητή που συνοπτικά όντως εξιστόρησε τα γεγονότα και ο χαιρετισμός του Δημάρχου. Όλη η υπόλοιπη πασαρέλα των ομιλητών τελείως περιττή και αναρμόδια. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μόνο κατάθεση στεφάνων δικαιολογείται από τους φορείς και όχι λογύδρια. 

Πρόωρες εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης 

Πολύ ακούγεται τελευταία ότι ο κ. Πρωθυπουργός προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός του έτους. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Το προνόμιο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών το έχει μόνον ο εκάστοτε πρωθυπουργός για να το χρησιμοποιεί σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις, όταν η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα επιτακτικής αντιμετώπισης. Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν επιθυμεί εκλογές γιατί έχει ν' αντιμετωπίσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Πανδημίες, ακρίβεια, συρράξεις, απειλές. Τέλος όταν ένας ηγέτης διατυμπανίζει σε κάθε περίπτωση ότι «θα εξαντλήσει την τετραετία» πρέπει να τιμά τον λόγο του, κ. πρωθυπουργέ. Ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε το συμφέρον του κόμματος πάνω από την ευημερία και πρόοδο της χώρας. 

Αξιώματα κατά την Τουρκοκρατία και άλλα τινά 

Εν όψει της εορτής της 25ης Μαρτίου του 1821 θέλω να επισημάνω ότι η τότε Τσαρική Ρωσία ήταν αντίθετη με την ελληνική εξέγερση, για το λόγο αυτό ο Καποδίστριας αρνήθηκε την αρχηγία του αγώνα που το πρότειναν οι Φιλικοί. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ο μονόχειρ, αξιωματικός του Τσαρικού στρατού αποτάχτηκε από τις τάξεις των Ρώσων αξιωματικών από τον Τσάρο Νικόλαο όταν ηγήθηκε της εξέγερσης στις Παραδουνάβιες χώρες. Ο ίδιος αφορίστηκε από τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε' για τον ίδιο σκοπό. Εν κατακλείδι και για να μπαίνουν τα ιστορικά γεγονότα στη σωστή τους διάσταση, από τα Ορλωφικά μέχρι την 25η Μαρτίου του 1821 η τότε Τσαρική Ρωσία έβαλε πρώτα τα δικά της συμφέροντα και όχι τους καημούς του Ελληνικού Έθνους για ανεξαρτησία και ήταν αντίθετη με την επανάσταση. 

Αξιώματα κατά την Τουρκοκρατία και άλλα τινά (2) 

Τα αξιώματα κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιεραρχικά ήταν τα παρακάτω: 

  1. Μώρα Βάλεσης: Ήταν ο στρατιωτικός διοικητής με απεριόριστες στρατιωτικές και διοικητικές αρμοδιότητες και έφερε το βαθμό του Πασά (Στρατηγού). Λογοδοτούσε μόνον στον Σουλτάνο και διοικούσε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, 2.Βοεβόδας, 3. Κατής (Δικαστής), 4. Νοτάριος, 5. Μουλούμπασης, 6.Κοτζαμπάσης, 7. Προεστός, 8. Προύχων, 9. Βεκίλης, 10. Μωραγιάνης

Τα πέντε πρώτα αξιώματα δίνονταν μόνον σε Τούρκους υπηκόους, τα υπόλοιπα σε υποτελείς όλων των εθνικοτήτων, που συνεργάζονταν με τον κατακτητή.  

Οι νόμοι του εμπορίου στην Εκκλησία 

Οι Γερμανοί έχουν μια σοφή παροιμία την οποία χρησιμοποιώ αρκετές φορές στον προφορικό και γραπτό λόγο. «Απ' ότι ακούς να μην πιστεύεις τίποτα. Απ' ότι βλέπεις τα μισά». Το γεγονός που θα διαβάσετε παρακάτω μου το μετέφεραν τηλεφωνικώς, αλλά το άκουσα να σχολιάζεται και σε καφενείο. Η άποψή μου είναι ότι όντως συνέβη. Δύο οικογένειες αποφάσισαν να τελέσουν ετήσια μνημόσυνα για προσφιλή τους πρόσωπα. Η μια εκκλησία ζήτησε 150 ευρώ από κάθε οικογένεια για να πληρωθεί η εκκλησία, οι ιερείς, οι ιεροψάλτες, ο νεωκόρος και να στολιστεί το τραπέζι με τα κόλλυβα, με ανθοδοχεία με λουλούδια δαπάνη των ενδιαφερομένων. Η άλλη εκκλησία ζήτησε 100 ευρώ και για τις δύο οικογένειες. Προτίμησαν τη δεύτερη για λόγους συμφέροντος. Συνέβη σε εκκλησίες της Μητροπόλεως Μυτιλήνης Ερεσού και Πλωμαρίου και πάσης Αιολίδας. Ερωτήματα:  

  1. Δεν υπάρχει τιμολόγιο για τέτοιες ιεροτελεστίες για όλους τους ναούς;
  2. Δεν υπάρχει όριο συνταξιοδότησης για ιερείς και Δεσποτάδες;

Αλληλεγγύη από Αλβανούς 

Την περασμένη εβδομάδα πυρκαγιά αποτέφρωσε οικία στη Μυτιλήνη και άφησε στο δρόμο οικογένεια με παιδιά. Ο Δήμος φρόντισε να στεγάσει προσωρινά την οικογένεια σε οίκο φιλοξενίας και παράλληλα ζήτησε απ' τους δημότες να συνδράμουν την οικογένεια με ρουχισμό, έπιπλα, τρόφιμα, χρήματα. Πρώτος που ανταποκρίθηκε με τρεις κούτες εφόδια ήταν ο σύνδεσμος Αλβανών Μυτιλήνης. Απ' το υστέρημα τους υποθέτω. Ο γράφων έχει λόγους να είναι δυσαρεστημένος με τρεις Αλβανούς που χρησιμοποίησε για διάφορες δουλειές. Ωστόσο η αλληλεγγύη που επέδειξε ο Σύλλογος Αλβανών στην συγκεκριμένη περίπτωση αξίζει κάθε έπαινο και τον συγκίνησε. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey