Απολογιστικά για το 2021

29/12/2021 - 12:38 Ενημερώθηκε 29/12/2021 - 12:38

Επιχειρώντας να κάνουμε έναν απολογισμό, με το τέλος του 2021, για όσα σημαντικά συνέβησαν στην πολιτική ζωή της χώρας, προσκρούομε σε ένα βαρύ νέφος συναισθημάτων που θολώνει την μνήμη μας και μας δυσκολεύει να αναλογιστούμε και να κρίνουμε τα όσα σημαντικά είπαν και έπραξαν όσοι είχαν την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς και αυτοί, στους οποίους ο λαός ανέθεσε την ευθύνη για την άσκηση υπεύθυνης αντιπολίτευσης. 

Αυτό που κυριαρχεί και δυσκολεύει την κρίση μας είναι ένα αίσθημα εγκλωβισμού σε αδιέξοδες και επικίνδυνες καταστάσεις. Νιώθουμε να έχουμε μπει σε ένα ατέλειωτο τούνελ, χωρίς κανένα σημάδι εξόδου. Να μας ζώνουν, από παντού, γνωστοί και αόρατοι εχθροί που απειλούν την ζωή μας. Νιώθουμε να κλονίζεται η πίστη μας στις δυνατότητες της πολιτικής εξουσίας, σε διεθνές επίπεδο, καθώςκαι στις δυνατότητες της επιστήμης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, κλιματικές, οικονομικές, πανδημικές, οι οποίες πλήττουν την ανθρώπινη κοινωνία. 

Παρά την τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτύχει ο άνθρωπος και παρά την αυτοπεποίθηση και την αυταρέσκεια που τον χαρακτήριζε, μέχρι πριν από δύο χρόνια, σήμερα, συνειδητοποιεί την μικρότητα και την αδυναμία του απέναντι στις φυσικές δυνάμεις. Και, επιπλέον, έχει να διαχειριστεί την πνευματική και ηθική ανωριμότητα ενός σημαντικού ποσοστού ανθρώπων, τον παραλογισμό και την ανευθυνότητα που επιδεικνύουν στην τήρηση των μέτρων που θεσπίζονται για τον έλεγχο της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πολιτική εξουσία και την επιστημονική κοινότητα, η πειθώ αποδεικνύεται ατελέσφορη∙ και έτσι η Δημοκρατία μας- το κατ΄εξοχήν πολίτευμα της ανοχής, απέναντι στην διαφορετικότητα, και του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων- αναγκάζεται, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, να επιβάλει μέτρα περιορισμού της ελευθερίας στην διακίνηση των πολιτών και την υποχρεωτική συμμόρφωσή τους με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και τους κανόνες της Πολιτείας. 

Εάν μπορέσουμε, τελικά, να αποτινάξουμε το βάρος της παραπάνω συναισθηματικής φόρτισης που συσσωρεύτηκε στην ψυχή μας, στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων, και εάν από την μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας κοινωνίας μεταφερθούμε στον μικρόκοσμο της εγχώριας πολιτικής ζωής και αναστοχαστούμε όσα βιώσαμε, στα δυόμισι τελευταία χρόνια, θα επανέλθουν στην μνήμη μας γεγονότα και καταστάσεις που ήταν για γέλια και για κλάματα και, συγχρόνως, ιδέες, προτάσεις και σχέδια, αποφάσεις, ενέργειες, επιτεύγματα και επιλογές- που μας εκπλήσσουν ευχάριστα και ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μας. 

Όσον αφορά στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης που αναδείχτηκε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, με την υπόσχεση να πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: μόλις μετά από έξι μήνες, αφότου εξελέγη, βρέθηκε στο μάτι επικίνδυνου κυκλώνα, τον οποίον προκάλεσαν οι επιθέσεις παλιών και νέων εχθρικών δυνάμεων που αμφισβήτησαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, την ειρηνική διαβίωση και την υγεία των κατοίκων της. 

Ο πολυμέτωπος αγώνας που διεξήγαγε- και συνεχίζει να διεξάγει- η ελληνική κυβέρνηση για την απόκρουση των μεγάλων απειλών ( εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, απόπειρα παραβίασης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, στον Έβρο και στο Αιγαίο, τουρκικές διεκδικήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού και οικονομική ύφεση- και η πρόσφατη, εισαγόμενη ενεργειακή κρίση) είχε ως συνέπεια να αλλάξουν, όπως ήταν λογικό, οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των προσπαθειών της, από την προώθηση και ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την εξάλειψη των χρόνιων παθογενειών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην κατοχύρωση των ελληνικών συνόρων και στην αναγνώρισή τους ως συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επέκταση και ενίσχυση των συμμαχιών της, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων στην Αν. Μεσόγειο, στην προστασία της υγείας των κατοίκων της χώρας από την θανατηφόρο νόσο του κορονοϊού και την οικονομική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και γενικότερα της οικονομίας, που δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από την πανδημία, και, τελευταία, στην μείωση των δυσμενών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και ειδικότερα στα νοικοκυριά των ευάλωτων - οικονομικά- ομάδων του πληθυσμού της ελληνικής επικράτειας. 

Η αναβολή των αναγκαίων παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, η στασιμότητα και η παρατηρούμενη ατολμία για την εξάλειψη της ανομίας και η χαλαρή αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικής δράσης, καθώς και- τα δικαιολογημένα, πολλές φορές, λόγω των πολλών ανοιχτών μετώπων και των σύνθετων καταστάσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνώντες- σφάλματα, είναι επόμενο, να προκαλούν την απογοήτευση, την μεμψιμοιρία και την αρνητική τοποθέτηση, απέναντι στην κυβερνώσα παράταξη, από ένα ποσοστό πολιτών που ψήφισαν την Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 και οι οποίοι, πιθανώς προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ. 

Θεωρώ, όμως, ότι, τελικά, η ισχύς και η εδραίωση της κυριαρχίας, στην πολιτική μας ζωή, του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας: εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στα επόμενα χρόνια( ήδη, για το 2021, φαίνεται η ανάπτυξη της οικονομίας να ξεπέρασε, προς τα πάνω τις κυβερνητικές προβλέψεις), εάν συνεχιστεί και η αυξητική τάση των επενδύσεων, η αύξηση των θέσεων απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, τότε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα μπορέσει να εκπληρώσει τα υπεσχημένα, να αυξήσει τον κατώτερο μισθό και να ενισχύσει τους- οικονομικά- αδύναμους. 

Με την αξιοποίηση, εξάλλου, των πιστώσεων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπέβαλε η ελληνική Κυβέρνηση και εγκρίθηκε (μετ΄ επαίνων) από την Ε.Ε., θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν εκείνες οι παρεμβάσεις και τα αναγκαία έργα που θα επισπεύσουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας. 

Η ευτυχής επαλήθευση, όμως, του παραπάνω αισιόδοξου σεναρίου, θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, και από την έκβαση της πανδημικής κρίσης και την...ολική έκλειψη του σατανικά μεταλασσόμενου κορονοϊού! 

Προς το παρόν, βρισκόμαστε ξυλάρμενοι, μεσοπέλαγα, στα αχαρτογράφητα νερά της μετάλλαξης «Ο» του κορονοϊού! 

(Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο). 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey