Απαράδεκτη εκπαιδευτική αναστροφή

24/09/2020 - 13:42

Στο προσεγμένο αρχείο της πλούσιας Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης φυλάσσονται πολύτιμα αρχεία, τα οποία διατίθενται στο κοινό με αξιέπαινη εξυπηρέτηση ψηφιοποιημένα ή σε φωτοαντίγραφα, όπως το παρακάτω απόκομμα του υπ’ αριθμ. 2646 φύλλου της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» της Μυτιλήνης της 24ης Οκτωβρίου 1934 με τίτλο: «Όταν τα σχολεία μένουν χωρίς διδασκάλους», που αναφέρεται σε σχετική διαμαρτυρία των γονέων των μαθητών του μικτού εξαταξίου Δημοτικού Σχολείου Σκαλοχωρίου:

«Την παρελθούσαν Κυριακήν συνήλθον εις την αίθουσαν του Κοινοτικού Συμβουλίου Σκαλοχωρίου οι γονείς και κηδεμόνες των φοιτώντων εις το σχολείον της κοινότητος μαθητών και συνεσκέφθησαν επί της οικτράς καταστάσεως η οποία εδημιουργήθη κατόπιν της εγκαταλείψεως του σχολείου των άνευ διδακτικού προσωπικού. Οι συνελθόντες διετύπωσαν εν ψηφίσματι τας αποφάσεις της συνελεύσεως διά των οποίων: α) Διαμαρτύρονται διά την άστοργον εγκατάλειψιν του σχολείου παρά τας καταβληθείσας ενεργείας, β) Αξιούν τον άμεσον διορισμόν των προταθέντων υπό του Επιθεωρητού δύο διδασκάλων, γ) Δηλούν ότι μέχρι του διορισμού τούτων τα τέκνα των θα παύσουν φοιτώντα εις το σχολείον. Το ως άνω ψήφισμα διεβιβάσθη προς τον κ. Πρόεδρον της κυβερνήσεως, τον υπουργόν της Παιδείας, του βουλευτάς και γερουσιαστάς του τόπου και τον εγχώριον τύπον».

Λόγω της παραπάνω κινητοποίησης ευτύχησε να έχει τον πρώτο διορισμό της η Αρσακειάς δασκάλα και μητέρα μου Σαπφώ Καρέκου.

Όπως γράφει ο επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Χατζηλίας στο ενδιαφέρον βιβλίο του: «Το Σκαλοχώρι Λέσβου. Συμβολή στην έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού του». (Μυτιλήνη 2008, σ. 147): «Το Σχολικό έτος 1934-1935, γράφτηκαν αρχικά 195 μαθητές και αργότερα, ύστερα από πίεση του Διευθυντή για κυρώσεις, γράφτηκαν άλλοι 58. Σύνολον 253. Κατά τάξη ήταν: Α=74, Β=46, Γ=47, Δ=33, Ε=32, Στ=21. Διέκοψαν 20, προήχθησαν-απολύθηκαν 160 και απορρίφθησαν 71. Ποσοστό διακοψάντων 8% και απορριφθέντων 31%. Όταν άνοιξε το σχολείο υπήρχαν μόνο δύο δάσκαλοι: Ο Απόστολος Σαλβαράς και η γυναίκα του Ελένη Τσαξωρίδου [...] Το Νοέμβριο τοποθετήθηκαν ο Ελευθέριος Παπαδόπουλος και η Σαπφώ Καρέκου».

Μετά την παραπάνω καταγραφή των 74 μαθητών στην Α΄ τάξη του Σκαλοχωρίου του σχολικού έτους 1934-35 παραθέτω μερικές περιπτώσεις της δικής μου εκπαιδευτικής πορείας.

Το σχολικό έτος 1958-59 παρακολούθησα τα μαθήματα της Στ΄ τάξης του μικτού εξαταξίου Δημοτικού Σχολείου Καλλονής που αριθμούσε 59 μαθητές, ενώ την επόμενη χρονιά συνέχισα στην Α΄ τάξη των 49 μαθητών του μικτού εξαταξίου Γυμνασίου Καλλονής, ως πρωτεύσας αριστούχος στις γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Το 1975, ως φυσικός του πανεπιστημίου Αθηνών, διορίστηκα στο μικτό εξατάξιο Γυμνάσιο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, που είχε τμήματα με ανώτατο αριθμό μαθητών τους 30 και η τριακονταπενταετής εκπαιδευτική μου υπηρεσία ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος 2009-10 στο μικτό τριτάξιο Μαράσλειο Γενικό Λύκειο Αθηνών με τμήματα 25 μαθητών για τα μαθήματα γενικής παιδείας και λιγότερους για τα τμήματα κατεύθυνσης Β΄ και Γ΄ Λυκείου, όπου λόγω Πανελληνίων εξετάσεων ένα τμήμα των 25 χώριζε υποχρεωτικά στα δύο, το ένα με 13 και το άλλο με 12 μαθητές!

Εφέτος μεσούντος του κορονοϊού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετώντας την εισήγηση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ψήφισε στη Βουλή την αύξηση του από το 2019 θεσμοθετημένου μέγιστου αριθμού μαθητών στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από 22 σε 25, αποδεχόμενη παράλληλα τις θέσεις κάποιων ειδικών που καταλαμβάνοντας θέσεις πολιτικής προστασίας, χάριν της προστασίας της πολιτικής, πρότειναν να παρακολουθούν το πολύωρο ωρολόγιο πρόγραμμα 25 μαθητές αντί της πρότασης των εκπαιδευτικών για 15 μαθητές ανά τάξη, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και κόντρα στην εισήγηση του εκπροσώπου της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που υποστήριξε από τηλεοράσεως ότι αποτελεί προϋπόθεση «η απόσταση (1 με 2 μέτρα) μεταξύ των θρανίων, διπλών ή μονών, πάντως με έναν μαθητή».

Ανατρέχοντας στη συνεχή μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, από τους 74 του 1934 στους 22 του 2019, εύχομαι η σημερινή απαράδεκτη εκπαιδευτική αναστροφή με τους 25 μαθητές ανά τμήμα, που ψήφισε το 2020 η κυβέρνηση των «αρίστων», να αποσυρθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey