Ανέκδοτα που διδάσκουν

15/11/2021 - 11:30

Είναι γνωστό πως τα ανέκδοτα με τον αστείο χαρακτήρα τους προκαλούν το γέλιο και την ευθυμία στους ακροατές. Τα περισσότερα όμως από αυτά έχουν και διδακτικό χαρακτήρα. Με δυο τέτοια ανέκδοτα θα ασχοληθώ σήμερα. Το πρώτο λέει πως ήταν ένα αεροπλάνο που μετέφερε ένα πολύτιμο φορτίο που έπρεπε να φτάσει με κάθε τρόπο στον προορισμό του. Το συνόδευαν τρεις Ευρωπαίοι: Ένας Γερμανός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας. Στον δρόμο, όμως, το αεροπλάνο παρουσίασε κάποια βλάβη και κρίθηκε ότι πρέπει να μειωθεί το βάρος του. Ο πιλότος απευθύνθηκε στους τρεις επιβάτες, χρησιμοποίησε όλους τους τρόπους «πειθούς», αλλά κανείς δεν θέλησε να πέσει από το αεροπλάνο και να θυσιαστεί. Τότε ο πιλότος απευθύνθηκε στον Γερμανό και τον διέταξε να πέσει, επικαλούμενος μάλιστα και τα υποτιθέμενα ιδανικά των Γερμανών ως λαού. Ο Γερμανός, όμως, δεν έπεφτε με τίποτε. Μόνο όταν ο πιλότος είπε στον Γερμανό «εν ονόματι του Χίτλερ σε διατάζω να πέσεις», ο Γερμανός χαιρέτισε ανάλογα και έπεσε. Το πρόβλημα, όμως, δε λύθηκε και έπρεπε να πέσει και δεύτερος επιβάτης. Ο πιλότος απευθύνθηκε στον Γάλλο με τον ίδιο τρόπο και μόνο όταν επικαλέστηκε το ιδανικό του έρωτα-αυτό λέει το ανέκδοτο- ο Γάλλος έπεσε! Όμως και πάλι το πρόβλημα δεν λύθηκε και έπρεπε να πέσει και ο Έλληνας. Ο πιλότος τον παρακαλούσε, τον κολάκευε , τον διάταζε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Επικαλούνταν όλα τα πιθανά ιδανικά των Ελλήνων, αλλά μάταια. Ο πιλότος είπε τότε βαριεστημένος: « Εσύ, παιδί μου, δεν τρώγεσαι. Αφού, λοιπόν, δεν θέλεις, μη πέσεις». Τότε ο Έλληνας είπε: «Τώρα θα πέσω» και έπεσε!  

Αυτή είναι η νοοτροπία ων Ελλήνων. Αυτή είναι η νοοτροπία των 700 000 περίπου Ελλήνων που, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Pulse που διενεργήθηκε στις 2-11-2021, δήλωσαν πως δεν υπάρχει κανείς και τίποτε που θα τους πείσει να κάνουν το εμβόλιο. Σε αυτούς αναφέρεται το γνωστό «ου με πείσεις καν με πείσεις», δηλαδή δεν θα με πείσεις , ακόμα και αν με πείσεις». Είναι οι «σχισματικοί» , όπως χαρακτήρισε αυτούς που αρνούνται τον εμβολιασμό κάποιος Μητροπολίτης.  

Όμως η αντιδραστικότητα των ανθρώπων, ιδιαίτερα των Ελλήνων, έχει βαθιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τους Πρωτόπλαστους , τον Αδάμ και την Εύα. Σύμφωνα με τη Γένεση (2.16-18) ο Θεός ανάμεσα στα δέντρα του Παραδείσου είχε φυτέψει το «δέντρο της ζωής» και «το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού». Είχε, όμως, απαγορέψει στον Αδάμ και την Εύα να φάνε καρπούς από το δεύτερο. Αυτοί όμως παρακινημένοι από το φίδι, τον παράγοντα που παίζει τον ρόλο του ενδιάμεσου, και υποκύπτοντας στη «γοητεία του απαγορευμένου», για την οποία μίλησε στο τελευταίο χρονογράφημά της ( Εμπρός, 6-11-2021) η φίλη και συνάδελφος κ. Λάζου, έφαγαν από αυτό το δέντρο με αποτέλεσμα να οδηγήσουν και τον εαυτό τους και τους άλλους στην καταστροφή.  

Υπάρχουν θέματα στη ζωή μας στα οποία οι διαφορετικές απόψεις είναι ανθρώπινο να υφίστανται Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και βλέπει τη ζωή με τον δικό του τρόπο. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι και με πείρα και με γνώση, οι ειδικοί, οι «επαϊοντες», που έλεγε ο Σωκράτης, σε κάποια ειδικά θέματα, που δεν μπορούμε να τους περιφρονούμε και πρέπει να τους συμβουλευόμαστε και να ελέγχουμε και την αλήθεια της δικής μας γνώμης. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι αρνητές του εμβολίου . Όμως ισχύει γι’ αυτούς αυτό που είπε ο Σουρής στο ποίημά του «Οι αρχηγοί» στο οποίο ανάμεσα στα άλλα λέει : « Κι αυτός ο έσχατος Ρωμηός για όλα κάτι ξέρει// του Έλληνος ο τράχηλος ποτέ ζυγόν δεν υποφέρει». Κι έτσι, αυτοαναγορεύονται σε «μαχητές του Χριστού» σε « θεματοφύλακες του Συντάγματος» -τρομάρα τους!- και θέλουν να γίνουν αρχηγοί και να μας κυβερνήσουν! 

Με βάση τα παραπάνω θαρρώ πως μόνο η περιφρόνηση και η αγνόηση των αντεμβολιαστών μπορεί να τους κάνει να αλλάξουν θέση. Γιατί η ενασχόληση με αυτούς και η συνεχής αναφορά στα «κατορθώματά» τους αποτελεί το λίπασμα που τρέψει την αντιδραστικότητά τους. Αν τους πούμε,- όπως το είπε δα ένας Υπουργός- πως βαρεθήκαμε να ασχολούμαστε με αυτούς και τους αφήνουμε στη μοίρα τους , τότε ίσως συνέλθουν . Οι αντεμβολιαστές είναι οι «αιρετικοί» για τους οποίους ο Απόστολος Παύλος είπε στον Απόστολο Τίτο « Τον άνθρωπο τον αιρετικό , αυτόν που ακολουθεί πλανερές διδασκαλίες συμβούλεψε τον μια ή δυο φορές, κι αν δεν ακούσει , άφησέ τον με τη βεβαιότητα πως αυτός έχει πια καταστραφεί και αμαρτάνει , καταδικάζοντας έτσι ο ίδιος τον εαυτό του».  

Ότι μια τέτοια τακτική μπορεί να αποβεί αποτελεσματική το βεβαιώνει και μια σχετική προσωπική μου εμπειρία. Πριν πολλά χρόνια σε ένα σχολείο που υπηρετούσα οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματα- ακόμη δεν είχαν διδαχθεί τις καταλήψεις - και ζητούσαν την απομάκρυνση κάποιας καθηγήτριας που δεν τους άρεσε από το σχολείο. Ο Επιθεωρητής επισκεπτόταν καθημερινά το σχολείο και προσπαθούσε με ποικίλους τρόπους να πείσει τους μαθητές να εισέλθουν στις τάξεις και να κάνουν μάθημα, αλλά μάταια. Κάποια μέρα , λοιπόν, αγανακτισμένος, κάλεσε τους μαθητές και τους είπε πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά μαζί τους και πως είναι δικό τους θέμα αν θα μπουν στην τάξη ή όχι και ότι η στάση τους αυτούς και μόνο ζημιώνει. Δηλαδή αδιαφόρησε γι’ αυτούς. Τους περιφρόνησε. Την επόμενη μέρα οι μαθητές σταμάτησαν τη διαμαρτυρία τους και μπήκαν στην τάξη. Αυτό μας διδάσκει και το ανέκδοτο που προηγήθηκε.  

Το δεύτερο ανέκδοτο λέει πως ένας πολίτης χειροδίκησε σε βάρος ενός συμπολίτη του. Του έδωσε ένα χαστούκι. Το θύμα υπέβαλε μήνυση εναντίον του και τον πήγε στο δικαστήριο. Ο δικαστής έκρινε την υπόθεση και καταδίκασε τον δράστη σε πρόστιμο 500 ευρώ. Αυτός, μόλις άκουσε την ποινή, σήκωσε το χέρι του και έδωσε ακόμη ένα χαστούκι στο θύμα, λέγοντας «πάρε χίλια ευρώ». Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το χαστούκι το έδωσε στον δικαστή λέγοντας «πάρε και εσύ 500 ευρώ». Το ανέκδοτο διδάσκει πως οι ποινές εναντίον αυτών που παραβιάζουν τους νόμους και τις αποφάσεις της Πολιτείας πρέπει να είναι αυστηρές. Γιατί, αν, για παράδειγμα, κάποιος που οργανώνει ένα κορονοπάρτι τιμωρείται με πρόστιμο 5000 ευρώ, ενώ από αυτό κερδίζει 50 000, είναι φυσικό να μην επηρεαστεί καθόλου και να το ξανακάνει, ενώ παράλληλα δεν θα αποτραπούν και οι άλλοι που σκοπεύουν να οργανώσουν παρόμοια πάρτι. Είναι μάλιστα ενδεχόμενο να γίνει και πιο επιθετικός και πιο αυθάδης……..  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey