Λίγα απ’ όλα

03/11/2016 - 15:36

Λίγη ιστορία

Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα τάχθηκε με το μέρος των συμμάχων, ενώ η Τουρκία έμεινε ουδέτερη. Τον Απρίλιο του 1941, η Τουρκία συζήτησε με τη Βρετανία να καταλάβει κάποια ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών.

Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός αρνήθηκε λέγοντας ότι προτιμά να καταλάβουν τα νησιά οι Γερμανοί, διότι, όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα γυρίσουν στην πατρίδα τους, ενώ οι Τούρκοι θα παραμείνουν για πάντα σ’ αυτά...

 

Η «Αυγή» κιτρίνισε

Μέχρι το 1975 η εφημερίδα «Αυγή» ήταν το δημοσιογραφικό όργανο της Αριστεράς, γιατί το ΚΚΕ είχε κηρυχθεί παράνομο κόμμα και είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη».

Το συντακτικό επιτελείο της «Αυγής» την εποχή εκείνη αποτελούνταν από διανοούμενους, συγγραφείς, πανεπιστημιακούς, με λίγα λόγια απ’ ό,τι καλύτερο σε δυναμικό διέθετε η χώρα. Για το λόγο αυτό η εφημερίδα διαβαζόταν φανερά και κρυφά, εκτός από τους οπαδούς της Αριστεράς και από ένα ευρύ φάσμα πολιτών.

Δυστυχώς, η ιστορική εφημερίδα από την εποχή που έγινε δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ έχασε την παλιά της αίγλη και κατά συνέπεια και τους αναγνώστες της. Τελευταία με την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων δικαστή του ΣτΕ τείνει να μιμηθεί την «Αυριανή» της εποχής εκείνης.

 

Η «Αυγή» κιτρίνισε (2)

Σήμερα η «Αυγή» πουλά 1.184 φύλλα, το Α΄ εξάμηνο του 2016 και όλο το 2015.

Παρ’ όλα αυτά, πήρε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες 698.500 ευρώ διαφημίσεις, ενώ άλλες εφημερίδες με τιράζ πολλών εκατοντάδων φύλλων δεν πήραν ούτε το ένα τρίτο. Τις περισσότερες διαφημίσεις τις έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς! Χωρίς σχόλια!

 

Ο Μητσοτάκης στο Άγιον Όρος

Όταν ο πρωθυπουργός μας βρισκόταν στην αντιπολίτευση, επισκέφτηκε το Άγιον Όρος. Ήταν Αύγουστος του 2014. Σαν έφτασε στο Μοναστήρι όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα Άξιον εστί, παρακάλεσε την ιερά κοινότητα της Μονής να μείνει δέκα λεπτά μόνος μαζί της. Αυτό έκανε εντύπωση, διότι ο κ. Τσίπρας δεν φημίζεται για την πίστη του στο θείον. Βλέπετε όμως ότι ο λαός στην πλειοψηφία του θρησκεύεται και οι πολιτικοί έχουν ανάγκη την ψήφο του! Με αντιλαμβάνεστε...

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη προβλέπει επίσκεψη στη Μονή όπου φυλάσσεται το Άξιον εστί, αλλά δεν θα μείνει μόνος με την εικόνα... Έχω μια ζωηρή απορία, φίλοι αναγνώστες. Τι ζήτησε ο κ. Τσίπρας από τη θαυματουργή εικόνα τα δέκα λεπτά που έμεινε μόνος;

 

Το «ΟΧΙ» του 1940

Όταν στις τρεις το πρωί ο τότε πρεσβευτής της Ιταλίας Γκράτσι επισκέφτηκε στο σπίτι τον Μεταξά και του ανακοίνωσε ότι στις έξι το πρωί τα ιταλικά στρατεύματα θα εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, η απάντηση του Μεταξά ήταν: «Λοιπόν, κύριε, αυτό σημαίνει πόλεμος...».

Το «ΟΧΙ» δεν ανήκει λοιπόν στον Μεταξά, αλλά στην εφημερίδα «Ελληνικό Μέλλον» της 30ής Οκτωβρίου του 1940 που κυκλοφόρησε μ’ ένα τεράστιο «ΟΧΙ» στην πρώτη σελίδα. Και από τότε καθιερώθηκε.

Διευκρινίζω ότι και η απάντηση του δικτάτορα Μεταξά εμπεριείχε το «ΟΧΙ», αλλά εδώ κατοχυρώνουμε την πατρότητά του στην τότε εφημερίδα.

 

28η Οκτωβρίου 2016 με την ΕΡΤ2

Παρακολούθησα την επετειακή εκπομπή της ΕΡΤ2 με τα «πολεμικά» τραγούδια της εποχής αλλά και τα άλλα του μεσοπολέμου που μου αρέσουν ιδιαιτέρως.

Από μικρός ακούω όλα τα είδη των τραγουδιών, αλλά ευχαριστιέμαι τα μελωδικά ελαφρολαϊκά. Όταν ήμουν παιδί, η αείμνηστη μάνα μου τραγουδούσε Αττίκ, Σιουγιούλ, Γιαννίδη, Ελίζα Μαρέλλι και ο θείος μου έπαιζε μαντολίνο. Φαίνεται ότι αυτά τα πρώτα μουσικά ακούσματα διαμόρφωσαν τις μουσικές μου προτιμήσεις. Το έχω γράψει και άλλοτε ότι ποτέ δεν μου άρεσαν τα τραγούδια του λαϊκού βάρδου Στέλιου Καζαντζίδη.

 

28η Οκτωβρίου 2016 με την ΕΡΤ2 (2)

Με την κλασική μουσική ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή στην Κατερίνη το 1962 αναγκαστικά.

Στο σπίτι που μέναμε είχε ενοικιάσει και κάποιος ίλαρχος των τεθωρακισμένων, ο οποίος όση ώρα έμενε στο σπίτι άκουγε κλασική μουσική αρκετά δυνατά. Εμείς στην αρχή ακούγαμε και γελούσαμε, αργότερα μάς ενοχλούσε και θυμώναμε, μετά ακούγαμε αδιάφορα και στο τέλος την ανεχόμασταν! Να διαμαρτυρηθούμε ούτε λόγος. Εμείς δοκιμάκια έφεδρα, αυτός κοτζάμ ίλαρχος, εκπαιδευτής του βασιλιά Κωνσταντίνου. Σήμερα ακούω το Γ΄ Πρόγραμμα και ηρεμώ και ας μην την καταλαβαίνω την κλασική μουσική.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey