Λίγα απ’ όλα

27/10/2016 - 15:36

Τα «Hogan» του Καρανίκα

Ο κ. Καρανίκας, ένας κοινός αστείος άνθρωπος, διορίστηκε από τον κ. Τσίπρα στο γραφείο του ως υπεύθυνος για τη στρατηγική της κυβερνήσεως με μισθό 2.000 ευρώ μηνιαίως!

«Παπούτσια αποφάσισε ν’ αγοράσει ο συμπαθής πρωθυπουργικός σύμβουλος Καρανίκας. Έλα όμως που έπεσε σε οξύθυμο δεξιό ψηφοφόρο που του ζήτησε τα ρέστα. Και τα ζήτησε όταν τον είδε να δοκιμάζει ένα ζευγάρι πανάκριβα (πάνω από 300 ευρώ) παπούτσια “Hogan” στο κέντρο της Αθήνας. Τσαντισμένος ο δίμετρος στο ύψος πολίτης τού φώναξε: “Δεν μπορεί η χώρα να έχασε 86 δις ευρώ από το δημοψήφισμα και εσύ να κάνεις dolce vita”. Θορυβημένος ο κ. Καρανίκας, αρκέστηκε να ψελλίσει: “Άσε με, ρε φίλε, να πάρω κι εγώ μια φορά στη ζωή μου Hogan”».

Το διάβασα στην εφημερίδα «Θέμα» και το μεταφέρω αυτούσιο.

 

Δημοτικοί δρόμοι

Στην Παγανή λίγο πιο κάτω απ’ το στρατόπεδο ο δρόμος που οδηγεί στα συνεργεία και αποθήκες και στη μεταφορική «Κασουδάκη», για να τον προσδιορίσω επακριβώς. Ένα τμήμα του χωματόδρομου είναι σχεδόν αδιάβατο απ’ τις λακκούβες και τις νεροσυρμές. Αυτός ο δρόμος «δουλεύεται» πολύ από βαρέα οχήματα. Το γράφω για δεύτερη φορά, κύριοι του Δήμου.

Το ίδιο και για το χωματόδρομο στον Καρά Τεπέ, εκεί που μεταφέρθηκε η «Μεταφορική». Ρίξτε στοργική τη ματιά σας και βοηθήστε τους μικροεπιχειρηματίες του νησιού μας να ανασάνουν.

 

«Παμπάλαια και πρόσφατα»

Έλαβα την περασμένη Τετάρτη το βιβλίο του Λέσβιου συγγραφέα Κώστα Μίσσιου με τίτλο «Παμπάλαια και πρόσφατα (Αναθυμητικά, φιλολογικά, βιογραφικά και άλλα της Μυτιλήνης). Συμβολή στην ιστορία της λεσβιακής γραμματείας. Τόμος δέκατος όγδοος».

Για το συγγραφέα Κώστα Μίσσιο η στήλη αυτή στάθηκε λίαν φιλόξενη και θα εξακολουθήσει να είναι, γιατί θεωρεί τον Μίσσιο τον πλέον εκφραστή της λεσβιακής γραμματείας που έφερε στο φως κάθε πτυχή της. Περισσότερα για το βιβλίο προσεχώς.

Κώστα, σ’ ευχαριστώ για το βιβλίο, την αφιέρωση και τη φωτογραφία.

 

Διόρθωση ημαρτημένου

Την προηγούμενη Πέμπτη και στο σχόλιο «Αβιταμίνωση και οι συνέπειές της» από αβλεψία της επιμέλειας αναγράφηκε: «Τα παραπάνω αποτελούν ιατρική γνωμάτευση». Το σωστό είναι: «Τα παραπάνω ΔΕΝ αποτελούν ιατρική γνωμάτευση».

Πάνω απ’ όλα η ιατρική επιστήμη, η οποία δεν αντικαθίσταται από άλλους τρόπους γνωμάτευσης και θεραπείας. Και έχω και γαμπρό γιατρό... Προσέχετε, παιδιά!

 

Το αβγό ως τροφή

Το αβγό είναι η πιο πλήρης τροφή, μετά το γάλα, που διαθέτει ο άνθρωπος. Πλήρης τροφή λέγεται η τροφή εκείνη που περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου για να συντηρηθεί και να μεγαλώσει. Η ενεργειακή αξία του αβγού ισοδυναμεί με 170 περίπου θερμίδες, δηλαδή δύο μεγάλα αβγά κότας αντιστοιχούν με μια καλή μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος ή με ενάμισι ποτήρι γάλα.

Περιέχει νερό 60%, λευκώματα 15%, λίπος 25%, άλατα 1,6%, σάκχαρο 0, βιταμίνες αρκετές.

 

Το αβγό ως τροφή (2)

Είναι μύθος ότι δεν πρέπει να τρώμε αβγά μίας ημέρας, όπως μύθος είναι ότι, αν φας πολλά αβγά, παθαίνεις δηλητηρίαση, Ομιλούμε πάντα για φρέσκα αβγά.

Η μεγάλη θρεπτική αξία είναι στο φρέσκο αβγό. Όσο περνούν οι ημέρες η θρεπτική αξία, η μυρωδιά, η γεύση και τα λευκώματα γίνονται λιγότερα αφομοιώσιμα.

Τη φρεσκάδα του αβγού τη διαπιστώνουμε με πολλούς τρόπους, θα παραθέσω μόνο τρεις:

α) Κουνάμε το αβγό κοντά στο αφτί μας, αν δεν ακούγεται θόρυβος, είναι φρέσκο.

β) Το αβγό είναι φρέσκο όταν το σπάσιμό του στο τηγάνι δεν απλώνει.

γ) Σε μια λεκάνη με νερό βάλτε τα αβγά. Αν κάθονται στον πάτο οριζόντια, είναι «της ημέρας», αν ανασηκώνεται η άκρη, είναι ολίγων ημερών και, αν αιωρείται χωρίς να φτάνει στην επιφάνεια, πετάξτε τα.

 

«Μακρυά»

Πάλι ολίγο Κ. Π. Καβάφης.

 

Θάθελα αυτήν την μνήμη να την πω...

Μα έτσι εσβύσθη πια... σαν τίποτα δεν απομένει

γιατί μακρυά στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια κείται,

 

Δέρμα σαν καμωμένο από ιασεμί...

Εκείνη του Αυγούστου - Αύγουστος ήταν; - η βραδυά...

Μόλις θυμούμαι πια τα μάτια· ήσαν, θαρρώ μαβιά...

Α ναι, μαβιά∙ ένα σαπφειρένιο μαβί.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey