Λίγα απ’ όλα

14/07/2016 - 13:59

Απλή αναλογική

Αίτημα χρόνων η απλή αναλογική για την Αριστερά, για να μεταφράζεται ο αριθμός των ψήφων και σε έδρες στη Βουλή. Όμως η απλή αναλογική χρειάζεται και την ανάλογη κουλτούρα για συνεργασίες των κομμάτων και αυτή ο λαός δεν την έχει.

Ένα παράδειγμα για να γίνουμε πιο κατανοητοί: Εάν στις προηγούμενες εκλογές εφαρμοζόταν η απλή και «άδολη» αναλογική, η δύναμη των κομμάτων σήμερα θα διαμορφωνόταν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ = 114 έδρες, ΝΔ = 90 έδρες, Χρυσή Αυγή = 22 έδρες, Δημοκρατική Συμπαράταξη = 20 έδρες, ΚΚΕ = 18 έδρες, Ποτάμι = 13 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες = 12 έδρες και Ένωση Κεντρώων = 11 έδρες.

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συγκέντρωναν 126 έδρες και θα χρειαζόταν η συνεργασία και άλλων κομμάτων για να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

 

Απλή αναλογική (2)

Στο Ισραήλ και στην Ολλανδία υπάρχει η απλούστερη αναλογική στον κόσμο και τα δύο αυτά κράτη δεν υπήρξαν ποτέ αριστερά, κ. Τσίπρα...

Με την κατάθεση του νόμου περί απλής αναλογικής, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ανακόψει την επικράτηση της ΝΔ και την επιστροφή της στην εξουσία και -το κυριότερο- να εξασφαλίσει τη διαιώνιση του ΣΥΡΙΖΑ στο να κυριαρχεί στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.  Για να γίνουν όμως αυτά και να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, πράγμα ανέφικτο.

Πάντως, ό,τι και να σκαρφιστεί ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν τη λογοδοσία ενώπιον της δικαιοσύνης για τα 100 δις που ζήμιωσαν τη χώρα πριν αρχίσουν τις κωλοτούμπες.

 

Σημαντική παράλειψη

Συμβαίνουν και αυτά ενίοτε στο γραπτό λόγο για πολλούς και ποικίλους λόγους.

Την προηγούμενη Πέμπτη, στο σχόλιο «Φεύγουν οι καλοπληρωτές», παραλείφθηκε η παράγραφος: «Από το Σεπτέμβριο η ΔΕΗ θα δημιουργήσει εταιρεία εκ 400.000 πελατών, την οποία θα αποτελούν οι κακοπληρωτές. Η εταιρεία αυτή θα πουληθεί σε δημοπρασία και θα ακολουθήσει την τύχη των κόκκινων δανείων».

Αυτό το κομμάτι παραλείφθηκε.

 

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου λειτουργεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν 70 χιλιάδες Άραβες φοιτητές. Στην υπόλοιπη Κύπρο και στην Ελλάδα η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κρατική και καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν επέτρεψε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι λόγοι γνωστοί. Στη χώρα μας το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Και όμως είναι αναγκαία η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων για να επιστρέψουν στην πατρίδα χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες καθηγητές που διαπρέπουν στην αλλοδαπή.

Ποιοι αντιδρούν; Οι «προοδευτικοί αριστεροί», που πρεσβεύουν ότι όλα πρέπει να καθοδηγούνται από το κράτος, και το καθηγητικό κατεστημένο στη συντριπτική του πλειοψηφία. Το οποίο καθηγητικό κατεστημένο αντέδρασε δυναμικά, βοηθούμενο και από τους φοιτητές, όταν η Διαμαντοπούλου και η Γιαννάκου τόλμησαν να κάνουν στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις για να απαλλαγεί το πανεπιστήμιο από τον κομματισμό και τη συντεχνιακή νοοτροπία.

 

Δικαστικά

Κάπου διάβασα ότι 300.000 ποινικές, αστικές, οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις αναμένουν να εκδικαστούν από τα ελληνικά δικαστήρια όλων των βαθμίδων.

Η απόδοση της δικαιοσύνης στη χώρα μας αποδίδεται πολύ αργά συγκριτικά με τις άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Ουδείς πολιτικός τόλμησε μέχρι σήμερα να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη βραδυπορούσα δικαιοσύνη.

Θα νόμιζε κανείς ότι εκείνοι που αντιδρούν είναι οι δικαστές και οι εισαγγελείς. Λάθος! Είναι πρωτίστως οι δικηγόροι, οι οποίοι δεν επιθυμούν ορισμένες υποθέσεις να φύγουν από τη δικαιοσύνη και να επιλύονται εκτός δικαστηρίων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και επειδή το μεγάλο μέρος των βουλευτών είναι δικηγόροι, δεν προβλέπω ν’ αλλάξει σύντομα κάτι.

 

Μετανάστευσαν

Από το 2008 μέχρι σήμερα, 427.000 Έλληνες μετανάστευσαν για να βρουν εργασία από 15 έως 64 ετών. Προς γνώσιν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey