Σταράτες κουβέντες

05/05/2016 - 14:27

Χριστός Ανέστη φίλοι αναγνώστες του «Εμπρός» και της στήλης μου. Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές που έλαβα από ανθρώπους που μας διαβάζουν.

Χριστός Ανέστη φίλοι αναγνώστες του «Εμπρός» και της στήλης μου. Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές που έλαβα από ανθρώπους που μας διαβάζουν.

Τώρα που ο καιρός βελτιώθηκε, οι κάτοικοι της πόλεως να κατέρχονται στο κέντρο με τα πόδια, με ποδήλατο ή μηχανάκι. Είναι καλό για την υγεία και αποσυμφορείται το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Πασχαλινά και της Άνοιξης
Ρώτησαν μια Βεδουίνα μάνα με δώδεκα παιδιά, ποιο αγαπά περισσότερο.
Βεδουίνα: Το μικρό μέχρι να μεγαλώσει, το άρρωστο μέχρι να γίνει καλά και το ξενιτεμένο μέχρι να γυρίσει στο σπίτι.
Τα συναισθήματα της Βεδουίνας μάνας τα νοιώθω έντονα αυτές τις γιορτερές μέρες όταν τα δύο «ξενιτεμένα» μoυ παιδιά καταφτάνουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Βλέπω τις φωτογραφίες της παιδικής τους ηλικίας, που είναι διάσπαρτες στο καθιστικό, και με κλεφτές ματιές τα αντικρίζω κοπέλες και παλικάρια και μαγεύομαι. Μερικές φορές δακρύζω και προσπαθώ να μην φανερωθώ.
Εκείνα τα εγγόνια είναι το κάτι άλλο. Το μεγάλο δέκα χρονών και το μικρό δύο. Δεν τα χορταίνω.

Πασχαλινά και της Άνοιξης (2)
Στην ηλικία που είμαι, δεν έχω μέλλον πια. Γι’ αυτό συχνά - πυκνά γυρίζω στο παρελθόν. Στην οικογένειά μου. Ήμουν ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά που είχαν οι γονείς μας και ο μόνος που ζούσα εκτός νησιού. Κάθε φορά που γύριζα στο χωριό μας, τα συναισθήματα γονιών και αδελφών πλημμύριζαν και με κατέκλυζαν. Όμορφα χρόνια που μας σημάδεψαν εμάς τους παλαιότερους. Μ’ όλες τις δυστυχίες τους.

Η ψυχολογία των δικτατόρων
Διάβασα στα γρήγορα το βιβλίο της Shelley Klein «Διαίρει και βασίλευε - Οι 15 πιο μοχθηροί δικτάτορες στην Ιστορία», που μου έφερε η κόρη μου, Ελευθερία. Το βιβλίο είναι παλιό, εκδόθηκε το 2002 και μεταφράστηκε στην Ελλάδα το 2007. Διαβάζω στην εισαγωγή: «Αφού μελέτησα τη ζωή των ανδρών αυτών σε βάθος, προέκυψε το ενδιαφέρον συμπέρασμα πως η έλλειψη παιδείας ή η αποτυχία ολοκλήρωσης των σπουδών τους, ήταν κοινός παράγοντας στις ζωές πολλών από αυτούς.

Η ψυχολογία των δικτατόρων (2)
»Ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Ίντι Αμίν ήταν σχεδόν αναλφάβητοι, ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Πολ Ποτ, ο Κιμ Σουνγκ και ο Νικολάι Τσαουσέσκου δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις σπουδές τους και η αποτυχία του Χίτλερ να εισαχθεί στη σχολή Καλών Τεχνών, του προκάλεσε κόμπλεξ κατωτερότητας.
Επιπλέον ο Πολ Ποτ, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Ίντι Αμίν κατεδίωξαν και δολοφόνησαν αυτούς που θεωρούσαν “διανοούμενους” καθώς τους έβλεπαν σαν απειλή για τα καθεστώτα τους. Σε μια δικτατορία δεν πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες, ούτε αμφιβολίες σχετικά με το κύρος εκείνου που κυβερνά, αφού ελάχιστοι δικτάτορες μπορούν να αντέξουν την τεκμηριωμένη, αυστηρή κριτική».

Αντιγράφουν τους παλιούς
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι με τροπολογία νόμου απάλλαξε των ευθυνών τους, τους τραπεζίτες που δανειοδότησαν τα κόμματα χωρίς εγγυήσεις. Αλλά δεν τόλμησε να καταργήσει την τροπολογία της ντροπής.
Πριν λίγες μέρες, ο ίδιος με τροπολογία δίνει το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα, να ενταχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η τροπολογία ευνοεί εννέα (9) άτομα, μεταξύ αυτών και τη γυναίκα του κ. πρωθυπουργού!

Αντιγράφουν τους παλιούς (2)
Με άλλη τροπολογία νόμου απαλλάσσει των ευθυνών τους, τους πρυτάνεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που διαχειρίστηκαν κοινοτικά κονδύλια και δημιούργησαν υποψίες κακής διαχείρισης.
Με τον τρόπο αυτόν «ευνουχίζει» τη δικαιοσύνη, τη μόνη αρμόδια να κρίνει τις πράξεις των πρυτάνεων. Έχει εδραιωθεί η άποψη ότι όταν εγκαταλείψουν την εξουσία, και αυτό θα γίνει σύντομα, θα βγουν πολλά και σπουδαία στη φόρα...

Θεανώ Φωτίου
Η κα Φωτίου, η υπουργός, αναγορεύτηκε επί Χούντας, καθηγήτρια Πολυτεχνείου, χωρίς διδακτορικό. Η πληροφορία από τη στήλη του Δημήτρη Δανίκα από την εφημερίδα «Το Θέμα».

Δεν τον δέχτηκε!
Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε καλλιτεχνική παράσταση σε θέατρο της Αθήνας. Μετά το πέρας της παράστασης, θέλησε να συγχαρεί τον πρωταγωνιστή καλλιτέχνη, αλλά εκείνος δεν τον δέχτηκε... Ας πρόσεχε ο κ. Πρόεδρος. Η πληροφορία από το «Φαληρέα» της «Καθημερινής».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey