Σταράτες κουβέντες

28/04/2016 - 14:12

21η Απριλίου 1967 - Προσωπική μαρτυρία
Η δικτατορία των επίορκων αξιωματικών με βρήκε δάσκαλο στα Σοφιανά Κορινθίας, ένα μικρό χωριό στη σκιά του Χελμού.

21η Απριλίου 1967 - Προσωπική μαρτυρία
Η δικτατορία των επίορκων αξιωματικών με βρήκε δάσκαλο στα Σοφιανά Κορινθίας, ένα μικρό χωριό στη σκιά του Χελμού.

Το σχολείο είχε και χώρο για τον εργένη δάσκαλο και εκεί έμεινα.
Με ξύπνησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κατά τις τρεις το πρωί και μου είπε ότι «κάτι έγινε στην Αθήνα και το ραδιόφωνο παίζει εμβατήρια».
Τον άκουγα και από τη νύστα καταλάβαινα τα μισά! Σε λίγο βλέπουμε τον Ηλία το χωροφύλακα με αυτόματο να οδηγεί στο αυτοκίνητο της αστυνομίας ένα συμπαθέστατο γεροντάκι, τον κυρ Κώστα, με τον οποίο έκανα συχνά παρέα, γιατί ξεχώριζε στο χωριό για τις γνώσεις και την ευπρέπειά του.

«Γιατί τον έπιασαν, Πρόεδρε;» ρώτησα αφελώς!
«Γιατί είναι κομμουνιστής!».
Προκαταβολικά δηλώνω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ούτε απολύθηκα ούτε διώχτηκα. Και αυτά γιατί μετά τη δικτατορία μάς προέκυψαν και εδώ στη Μυτιλήνη κάτι γιαλαντζί αντιστασιακοί, που μόνο το γέλωτα προκαλούν.

Δικτατορία
Ο πρώτος Πρωθυπουργός της Δικτατορίας ήταν ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου, και μέλη της κυβερνήσεως, μεταξύ άλλων και πέντε αρειοπαγίτες.
Ελαχιστότατοι δικαστές και αξιωματικοί του στρατού αντιστάθηκαν στη δικτατορία. Την περίοδο της εφτάχρονης τυραννίας εκείνοι που στην κυριολεξία δεινοπάθησαν με συλλήψεις, βασανισμούς, φυλακίσεις και εξορίες ήταν οι οπαδοί του ΚΚΕ.
Από τους αστούς πολιτικούς όλων των τότε κομμάτων, ένας μικρός αριθμός εξορίστηκε, όπως και πραγματική αντίσταση έκανε ένας αριθμός γενναίων ανδρών και γυναικών.
Ο μεγαλύτερος αντιστασιακός που εξευτέλισε τη δικτατορία ήταν ο Αλέκος Παναγούλης. Για την ιστορία της επετείου όλα τα παραπάνω.

Αντιστασιακοί
Ας πούμε, με την ευκαιρία, δυο λόγια για τους αντιστασιακούς, μία λέξη που πολύ κακοπάθησε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας.
Αντιστασιακοί λοιπόν ονομάζονται οι πατριώτες που πολέμησαν τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές από τον Απρίλιο του 1940 μέχρι και το 1944, όταν και ο τελευταίος Γερμανός εγκατέλειψε τη χώρα.
Τέτοιους αντιστασιακούς είχαμε τους ΜΑΚΙ στη Γαλλία και τους Παρτιζάνους του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία.
Αντιστασιακοί στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο οι κομμουνιστές, αλλά και αστοί με τον Ζέρβα, τον Ψαρρό, για να σταθώ σ’ αυτούς τους δυο.

Αντιστασιακοί (2)
Τον κορμό όμως και τον όγκο του αντιστασιακού κινήματος την εποχή αυτή τον σήκωσε το ΚΚΕ με τις οργανώσεις του.
Στη Λέσβο, η ιστορία της αντίστασης και οι αντιστασιακοί αναφέρονται ονομαστικά στα σχετικά βιβλία του Απόστολου Αποστόλου και του Πολυχρονιάδη Κεμερλή.
Όλοι οι άλλοι που προέκυψαν, ελέω ΚΚΕ και Πασόκ για ψηφοθηρικούς λόγους, είναι γιαλαντζί αντιστασιακοί και πρέπει να ντρέπονται.
Αντιστασιακοί στο νησί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας δεν αναφέρθηκαν επισήμως.
Αντιθέτως, γνωρίζω αρκετούς οι οποίοι οργίασαν υπέρ της Χούντας και μετά το «έπαιξαν» αντιστασιακοί και δημοκράτες. Τρομάρα τους!

Το Ερμιτάζ
Είναι το μεγαλύτερο Μουσείο στον κόσμο σε έκταση και σε πλήθος εκθεμάτων.
Βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Για να το επισκεφτείς όλο πρέπει να περπατήσεις 20 χιλιόμετρα για να απολαύσεις τα 3 εκατομμύρια αρχαιολογικά και πολιτιστικά εκθέματα που βρίσκονται στις 322 αίθουσες του Μουσείου.

Ευχαριστίες
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη φιλοζωική εταιρεία Λέσβου και ιδιαίτερα την Πρόεδρό της κ. Βάσω Κασλάρη για τη βοήθεια που μου πρόσφεραν να αποκτήσω ένα κουταβάκι.

Ανασχηματισμός
Όπου να ’ναι έρχεται και ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, αλλά μην περιμένετε ν’ αλλάξει κάτι. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν να κυβερνήσουν, γλυκάθηκαν όμως με την εξουσία και θα την κρατήσουν όσο μπορούν περισσότερο πάση θυσία.
Σ’ έναν λοιπόν ανασχηματισμό εκείνοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να μας εγκαταλείψουν είναι οι Δρίτσας, Φίλης, Πουλάκης, Κουρουμπλής.
Επιθυμούν να φύγουν Τσακαλώτος, Τόσκας, Κοτζιάς. Οι τελευταίοι κάτι έχουν μυριστεί...

Ρήσεις
«Δάνεισε λεφτά σ’ έναν εχθρό σου και τον κέρδισες. Δάνεισε λεφτά σ’ έναν φίλο σου και τον έχασες».
Φραγκλίνος Ρούσβελτ
Πρόεδρος ΗΠΑ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey