Λίγα απ’ όλα

18/02/2016 - 15:27

Εύσημα στο Λιμενικό Σώμα
Η στήλη δε συνηθίζει να αποδίδει επαίνους σε πρόσωπα, υπηρεσίες και οργανισμούς.

Τη βιομηχανία των ευσήμων παραχωρεί ασμένως στους λαϊκιστές πολιτικούς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι με την άφρονα πολιτική τους καταρράκωσαν τη χώρα.

Δε διστάζει όμως, όταν μια υπηρεσία υπερβαίνει το καλώς νοούμενον καθήκον, να την επαινεί με δημόσιο έπαινο. Αυτήν τη φορά αναφέρομαι στους λιμενικούς του νησιού μας, αξιωματικούς και απλούς λιμενοφύλακες.

Οι τελευταίοι με αυταπάρνηση, ενίοτε με κίνδυνο της ζωής τους, σώζουν ζωές, περιθάλπουν δυστυχισμένους, παιδιά «ενός κατώτερου θεού», με σεμνότητα και χωρίς Δελτία Συμβάντων!

Υποκλίνομαι ως πολίτης και αισθάνομαι υπερήφανος για το Λιμενικό Σώμα. Η πολιτεία έχει υποχρέωση ν’ ανταμείψει το Λιμενικό Σώμα ηθικά και υλικά για να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Πάντως, «τον έπαινο του Δήμου και των σοφιστών» τον κατέκτησαν με τα έργα τους.

Ιστορικά και Κυπριακό
Φαίνεται από τα γεγονότα ότι το 2016 συνωμοτούν πολλές ξένες δυνάμεις για να δοθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, που τείνει να συναγωνιστεί το Μεσανατολικό. Ευκαιρία λοιπόν να θυμίσω μία πτυχή του Κυπριακού.   

Το 1959, με τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, η Κύπρος ανακηρύχθηκε δημοκρατία με εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και την Bρετανία.

Από τη μεριά της Ελλάδας τις συμφωνίες υπέγραψαν οι Καραμανλής και Αβέρωφ και από την πλευρά της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Λίγο αργότερα ο Μακάριος κατήγγειλε μονομερώς τη συμφωνία με τα γνωστά επακόλουθα. Ένεκα των συμφωνιών, ο Καραμανλής δεν έγινε ποτέ δεκτός στην Κύπρο μέχρι το θάνατό του. Αργότερα, στην Αθήνα, σε κάποια συνάντηση Καραμανλή-Μακαρίου, ο πρώτος ξέσπασε:

Καραμανλής: «Μαζί δε συμφωνήσαμε, Δεσπότη, για τη λύση του Κυπριακού το 1959; Γιατί εγώ έγινα προδότης και εσύ ήρωας;»
Και ο Μακάριος δεν απάντησε...

Εκλογικός νόμος
Η Ισπανία με πληθυσμό 46.770.000 κατοίκους έχει 350 βουλευτές, η Ελλάδα των 11.000.000 έχει 300!

Σύμφωνα με τον πληθυσμό, στη χώρα μας αναλογούν 80-120 βουλευτές. Υπάρχει, επίσης, ανάγκη να αναδιαταχθούν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και πολιτική βούληση, που δεν τη βλέπω.

Με την αναθεώρηση πρέπει να θεσπιστεί το απαραβίαστο της τετραετίας, όπως ισχύει στους ΟΤΑ, και να καθιερωθεί ανώτατο χρονικό όριο εκλογής των βουλευτών δύο τετραετίες.

Ύστερα να ψηφιστεί η απλή αναλογική και να αρχίσουν να κυβερνούν τη χώρα συμμαχικές κυβερνήσεις.

Τότε πιστεύω θα αποφασίσουν οι επιτυχημένοι πολίτες να ασχοληθούν με την πολιτική και θα πάψουν να μας κυβερνούν οι μέτριοι λαϊκιστές.

Δικαίωμα ψήφου
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που καθιέρωσε το δικαίωμα ψήφου για τους άνδρες το 1877.

Στην Ευρώπη προηγείται μόνο η Γαλλία το 1848, ενώ η χώρα που δημιούργησε τον κοινοβουλευτισμό, η Αγγλία, καθιέρωσε το δικαίωμα ψήφου για τους πολίτες της το 1918.

Στη χώρα μας το δικαίωμα ψήφου επεκτάθηκε και στις γυναίκες το 1952.

Εδώ και αλλού
Ο Νότης εργάστηκε χρόνια στη Γερμανία και συνταξιοδοτήθηκε από το γερμανικό Δημόσιο. Κάθε φορά που διαφοροποιείται η σύνταξή του προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ενημερώνεται ανελλιπώς. Ο Νότης κατοικεί εδώ και αρκετά χρόνια στον Παπάδο.

Νότης: «Πριν από τρία χρόνια η σύνταξή μου αυξήθηκε 30 ευρώ. Στην τσέπη μου μπήκαν όμως μόνο τα 12 ευρώ.

Τα υπόλοιπα πήγαν προς ενίσχυση του ταμείου. Εφέτος η σύνταξή μου θα μειωθεί το Μάρτιο 5 ευρώ. Ενημερώθηκα εγκαίρως».
Χωρίς σχόλια.

Η πτώχευση του Τρικούπη
Το 1893 10 Δεκεμβρίου, ο τότε Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης είπε στη Βουλή το περίφημο και ιστορικό: «Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Ο μεγαλέμπορος και ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός είπε στον Τρικούπη: «Και η πτώχευση θέλει την τεχνική της, κύριε Πρωθυπουργέ».

Ιστορικά και Όμηρος
Η υπόθεση της Ιλιάδας του Ομήρου εκτυλίσσεται σε 51 ημέρες και αποτελείται από 15.700 στίχους.

Η Οδύσσεια εκτυλίσσεται σε 41 ημέρες και αποτελείται από 12.100 στίχους.

Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη αποτελείται από 33.333 στίχους! Αλλά δεν είναι Όμηρος. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey