Μια ελιά και ένα σπίρτο

02/02/2016 - 14:04

Μια μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρεία έκανε προ ετών μια οικονομική έρευνα για το πώς θα μπορούσε να περιορίσει το κόστος επ’ ωφελεία της κερδοφορίας, που δεν ήταν και τόσο ανθηρή. Έκοψε λοιπόν από το προσφερόμενο γεύμα της πρώτης θέσης τη μία από τις δύο ελιές (!) και δε θυμάμαι πόσα εκατομμύρια εξοικονόμησε.

Μια μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρεία έκανε προ ετών μια οικονομική έρευνα για το πώς θα μπορούσε να περιορίσει το κόστος επ’ ωφελεία της κερδοφορίας, που δεν ήταν και τόσο ανθηρή. Έκοψε λοιπόν από το προσφερόμενο γεύμα της πρώτης θέσης τη μία από τις δύο ελιές (!) και δε θυμάμαι πόσα εκατομμύρια εξοικονόμησε.

Η είδηση αυτή μου θύμισε την άλλη τη γνωστή ιστορία με τον μεγάλο ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια, όταν μπροστά στην επιτροπή που είχε πάει να ζητήσει μια μεγάλη δωρεά, κατσάδιασε την υπηρέτρια που τσάχτισε ένα σπίρτο, ενώ ήταν αναμμένο το τζάκι.
Αυτά μου ήρθαν στο νου προχθές που άκουγα στις ειδήσεις γι’ αυτούς που βάλαμε να οικονομήσουν τα του μεγάλου οίκου μας.

Τους βάλαμε να οικονομήσουν τη χώρα, κι αυτοί-μπερδεύοντας σκόπιμα το αντικείμενο του ρήματος- κατάλαβαν ότι έπρεπε να τα οικονομήσουν!

Κόβουν 7 ευρώ από τον συνταξιούχο των 358 ευρώ (!) και οι θαλαμηπόλοι και παρακοιμώμενοι του Κράτους, μέσα σ’ αυτό το τοπίο της ασυδοσίας και της οικονομικής ερήμωσης, διεκδικούν για τον εαυτό τους πακτωλούς αναδρομικών και αποζημιώσεων. Αποζημιώσεων για κάκιστες (εκ του αποτελέσματος) παρασχεθείσες προς το έθνος υπηρεσίες.

Μάλιστα επικαλούνται για το νόμιμο της απαίτησης και το σύνταγμα, το χειρότερο όμως και σατανικότερο απ’ όλα είναι ότι έχουν καταφέρει να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες στον ανήμπορο λαό, λαό που είναι έτοιμος (όπως απεδείχθη) να τους συγχωρέσει για άλλη μια φορά και με δουλική ευθυνοφοβία και συγκατάβαση να τους ξαναγυαλίσει τα σκήπτρα.

Ο μεγάλος Γάλλος μαθηματικός, φιλόσοφος και πολιτικός επαναστάτης Νικολά ντε Κοντορσέ (1743-1794) ήδη από τα χρόνια της γαλλικής επανάστασης είχε πει: «Το μυστικό της εξουσίας δεν βρίσκεται στο μυαλό του εξουσιαστή, αλλά του εξουσιαζόμενου!».

Η υποταγή είναι συνήθεια. Έτσι ο λαός γίνεται σιγά-σιγά καναρίνι, που και να ανοίξει το κλουβί του, αυτό πετά, και προτού πέσει η νύχτα έρχεται και κουρνιάζει πάνω απ’ το κλουβί!
Το θέμα μας όμως δεν είναι ο λαός, αλλά οι λαοσωτήρες.

Τι κάνει αυτό το κράτος; Σύνταγμα, δημοκρατία, εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, όλα είναι κατ’ επίφασιν. Έχουν αφεθεί όλα, παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, ασφάλιση, πολιτισμός, στο έλεος του θεού.
Ασχολείται ο σύμπας κόσμος με τις ασφαλιστικές εισφορές σε μια εποχή που εξευτελίζεται η σύνταξη και ο άρρωστος τα πληρώνει όλα από την τσέπη του.

Όλα εκχωρούνται σ’ έναν ιδιωτικό τομέα, ματωμένο και καχύποπτο, την ίδια στιγμή που το κράτος συνεχίζει, και μάλιστα με φρενήρη ρυθμό, να μαζεύει φόρους και τέλη χωρίς συνταγματική εξουσιοδότηση και χωρίς κοινωνική ανταπόδοση.

Κι όμως υπάρχουν συνταγές σωτηρίας, έστω και στη ύστατη φάση της διασωλήνωσης, συνταγές που μας τις δίνει η υγιής «οικονομική των επιχειρήσεων»: έλεγχος του κόστους του δημόσιου παράγοντα, ευθύνη και απολογισμός έργου και μείωση των φόρων.

Το ζητούμενο είναι το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι ασφαλώς η κάλυψη των μισθών του δημοσίου και η εξυπηρέτηση του χρέους. Είναι η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια και του τελευταίου πολίτη. Είναι συνολικά η «πρωτογενής» ευτυχία του, πράγμα που συνάγεται και αποπνέει από όλες τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος.

Το ασφαλιστικό είναι ήδη έτοιμο (όπως είχε προαναγγείλει αυτή η στήλη προ εξαετίας) να αποκαλύψει τη διαχείριση όχι πια μιας απλής κρίσης, αλλά μιας κόλασης. Μιας κόλασης, που θα χρειαστούμε τον Όμηρο να μας δώσει κουράγιο: «Βάστα καρδιά τον πόνο σου» (Τέτλαθι δη κραδίη)…

Όλα τα δελτία των ειδήσεων περιστρέφονται αυτόν τον καιρό γύρω από το ίδιο θέμα: την επαπειλούμενη νομοθέτηση όλων των επερχομένων δεινών. Κάποιος όμως πρέπει να θυμίσει στην κυβέρνηση το ρητό των Λατίνων «consensus facit legem», που σημαίνει απλά και κατανοητά ότι «το νόμο τον φκιάχνει η συναίνεση» και όχι οι απειλές και οι σοφιστείες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey