Σωτήριο έτος 2016. Σωτήριο ή Δίσεκτο πραγματικά;!

19/01/2016 - 15:49

Σωτήριο έτος, όπως λένε οι γραφές, όταν αναφέρονται σε κάποια συγκεκριμένη χρονιά. Ανέτειλε, προ ημερών, το σωτήριο έτος 2016 και κατά τα ειωθότα η ανθρωπότητα ευχήθηκε: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Όσο κι αν τούτο αποτελεί εκ συνηθείας δεδομένο, δεν παύει να κρύβει τους μύχιους πόθους του κάθε ανθρώπου. Άραγε τούτη η πανανθρώπινη ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ή θα μείνει ανεκπλήρωτος ευχή;

Σωτήριο έτος, όπως λένε οι γραφές, όταν αναφέρονται σε κάποια συγκεκριμένη χρονιά. Ανέτειλε, προ ημερών, το σωτήριο έτος 2016 και κατά τα ειωθότα η ανθρωπότητα ευχήθηκε: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Όσο κι αν τούτο αποτελεί εκ συνηθείας δεδομένο, δεν παύει να κρύβει τους μύχιους πόθους του κάθε ανθρώπου. Άραγε τούτη η πανανθρώπινη ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ή θα μείνει ανεκπλήρωτος ευχή;

Άραγε το 2016 θα υπάρξει για την ανθρωπότητα σωτήριο. Ή θα αποδειχθεί ότι αποτέλεσε κι’ αυτό ένα έτσι κατ’ ευφημισμό λεγόμενο. Πάντως ας μη ξεχνάμε ότι συμβατικά το 2016 είναι δίσεκτο έτος. Η έννοια «δίσεκτο έτος» από αιώνες είναι φορτισμένη αρνητικά και συνδέεται με δεισιδαιμονικές προσεγγίσεις.

Χωρίς να χρειάζεται να μπορεί κανείς να «διαβάζει» κρυστάλλινη σφαίρα, μπορεί επισκοπώντας τα διεθνή πράγματα να σκιαγραφήσει αδρά τα μελλούμενα για την καινούρια χρονιά. Η κατά το δυνατό περισσότερο ψηλάφηση και ανάλυση των παραγόντων που υπεισέρχονται στη διεθνή σκακιέρα της γεωπολιτικής, γεωοικονομίας και γεωστρατηγικής μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις χονδρικά του πώς θα είναι τα πράγματα.

Με την απλή αυτή διεργασία, εκείνο που κανείς εύκολα συνειδητοποιεί είναι ότι το 2016 θα είναι ένα δύσκολο έτος.
Ξεκινώντας από τη γεωπολιτική θεώρηση των πραγμάτων, έχουμε.
Τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία «καλά να κρατεί» για έκτο τώρα χρόνο! Ένας πόλεμος, κατάλοιπο «στοιχειωμένο» της «Αραβικής Άνοιξης», παραφορμίζει και γενικεύεται.

Η κατάσταση είναι τεταμένη. Μυρίζει μπαρούτι. Τούτο μάλιστα μετά και την εμπλοκή Γάλλων, Ρώσων, Αμερικάνων κ.ά. κατά του Ισλαμικού κράτους. Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού από την Τουρκία και τα αντίποινα, οικονομικά ως στιγμής, της Ρωσίας κατά αυτής, καθιστούν την όλη εικόνα εξαιρετικά αλλόκοτη.

Συνέπεια όλων αυτών, η κίνηση μαζικά ανθρώπων, εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, ως τούτοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους προσπαθώντας να διασφαλίσουν τη ζωή τους την ίδια, περνώντας πρώτα στα νησιά μας κι από εκεί στην Ευρώπη.
Ένα ακόμη παράπλευρο τραγικό δεδομένο είναι το κύμα της τρομοκρατίας των χτυπημάτων των τζιχαντιστών, αλ Κάιντα κ.ά., που απλώνεται σ’ όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Ο φόβος, η ανησυχία και γενικά η ψυχολογία της αστάθειας εκ των ανά τον κόσμο τρομοκρατικών ενεργειών, με πλέον πρόσφατες την πτώση του ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά, τα κτυπήματα, του Μπατακλάν (Παρίσι), του τουριστικού λεωφορείου (Αίγυπτο), στην κεντρική αγορά (Βαγδάτη) κ.ά., όπου η ροή αίματος είναι ασταμάτητη, διατρέχουν τη ραχοκοκαλιά των κοινωνιών της Γης.

Τις τελευταίες μέρες, η αυτοκτονία καμικάζι παρασύροντας στο θάνατο δέκα Γερμανούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη και δύο μέρες μετά το μπαράζ εκρήξεων και μάχες με τους πολλούς νεκρούς στην Τζακάρτα (Ινδονησία), και ακόμη προχθές Σαββάτο ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο (Αφρική) με δεκάδες ατυχώς κι εκεί νεκρούς, έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές, της εξάπλωσης του τρόμου ανά την υφήλιο.

Ένας άλλος τομέας νευραλγικής σημασίας και εξαιρετικά ευαίσθητος είναι η παγκόσμια οικονομία, όπου κι εκεί τα πράγματα κινούνται πυρετωδώς. Πάνω - κάτω απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου υπήρξε το ταρακούνημα των αγορών με τα στα χρηματιστήρια της Κίνας αρνητικά πρόσημα, που είχαν βουτιά σε μια μόνο μέρα γύρω στο 5%.

Αυτό, «ιός της Κίνας» όπως το ονόμασαν, υπό μορφή ντόμινο μεταδόθηκε στην Ευρώπη με πτώσεις 3 - 4 % και τελικά στις ΗΠΑ με 2-3%. Από το ταρακούνημα αυτό της παγκόσμιας οικονομίας χάθηκαν σε μια μέρα περιουσίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Λέγεται ότι η Κίνα θέλει να «ξεφορτωθεί» τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει σωρεύσει στο θησαυροφυλάκιό της και έτσι «πουλά». Πουλώντας, σείει συθέμελα την Υφήλιο.

Για την Ευρώπη, πλέον αυτού του χρηματιστηριακού φαινομένου, η οικονομική κρίση πάει να πάρει δομική μορφή, ως αποτέλεσμα των εφαρμοζομένων μέτρων λιτότητος, ανεργίας, απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους, κ.λπ. Αναμφίβολα προς αυτό συμβάλει και η πτώση παραγωγής (πρωτογενούς, μεταποίησης) και στη Γηραιά Ήπειρο, όπως συμβαίνει ανά τον κόσμο εκ της παρατηρούμενης αναπτυξιακής καθίζησης.

Αρκεί να δούμε ένα μόνο χαρακτηριστικό δείκτη. Αυτόν της τιμής του πετρελαίου. Τούτη, μέσα σ’ έναν χρόνο από τα 130 δολάρια το βαρέλι κατρακύλησε στα 30. Αυτό εκ της κάμψεως της ζητήσεώς του, αφού οι παραγωγικές μονάδες, βιομηχανίες κ.λπ., δεν παράγουν όσο πριν, αν δεν έχουν σταματήσει τελείως και άρα δεν το χρειάζονται.

Στο πεδίο της γεωστρατηγικής τα πράγματα είναι πιο περιπεπλεγμένα και ίσως ακόμη πιο ασταθή.
Αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, που για μια δεκαετία είχε αρχίσει να σταθεροποιεί την οικονομία της και να παίρνει τη θέση που της ανήκει στο παγκόσμιο στερέωμα, έχει αρχίσει να παρουσιάζει πάλι σημεία κοπώσεως, όπως λένε οι ειδικοί, πράγμα που φαίνεται με τις από καιρού σε καιρό εξεγέρσεις κοινωνικών ομάδων.

Για τη Ρωσία, τα γεγονότα της Κριμαίας προ έτους είχαν τη συνέπεια να εγκατασταθεί στη γειτονική της Ουκρανία κυβέρνηση θιασωτών φασιστικών ιδεοληψιών, δημιουργώντας έτσι στα πλευρά της μια χαίνουσα πληγή. Πλέον αυτού, το χειρότερο γι’ αυτή είναι οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της από τις χώρες της Ε.Ε.

Ακόμη, βλέποντας να διακυβεύονται τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία παίρνει θέση υπέρ του Άσαντ. Αποτέλεσμα, η όλη κατάσταση και με τη δική της στρατιωτική παρουσία στη Συρία να έχει μετατραπεί σ’ ένα κουβάρι, χωρίς αρχή και τέλος.

Βέβαια, πέραν της Συρίας, στην ευρύτερη περιοχή, με την Τουρκία και το Ιράκ, όπου δραστηριοποιούνται οι κρατικές δυνάμεις αυτών αλλά και τα όποια αντάρτικα κινήματα, οι Κούρδοι, οι Τζιχαντιστές κ.λπ., έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα, που Θεός να βάλει το χέρι του.

Τα κατά την προηγηθείσα ανάλυση συνθέτουν μία εικόνα της Υφηλίου που βρίσκεται σε μία κατάσταση μη ευσταθούς ισορροπίας. Εύκολα λέγεται ότι η Γη βρίσκεται σε μετασταθή κατάσταση. Τέτοια που ένα τυχαίο απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στον όλεθρο.

Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική στους κρατούντες στα χέρια τους την τύχη της ανθρωπότητας. Έτσι, που το 2016, το δίσεκτο, τελικά να αποδειχθεί σωτήριο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey