«Ο λαός εμίλησε». «Η Δημοκρατία ενίκησε»;

23/09/2015 - 14:56

Βλέποντας τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν, σκέφτηκα κάποιον που τον πήγαιναν στην κρεμάλα κι αυτός έκανε χαρές, γιατί νόμιζε πως τον πήγαιναν στο πανηγύρι.

Βλέποντας τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν, σκέφτηκα κάποιον που τον πήγαιναν στην κρεμάλα κι αυτός έκανε χαρές, γιατί νόμιζε πως τον πήγαιναν στο πανηγύρι.

Το 35,47% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και το 3,69% που ψήφισε ΑΝΕΛ ή δεν κατάλαβε τι τους περιμένει από αύριο (Και εάν αυτό ισχύει, τότε οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, για το πόσο αριστοτεχνικά απέκρυψαν από τους οπαδούς τους το ακριβές περιεχόμενο του μνημονίου Τσίπρα) ή έχουν, περιέργως, μεταλλαχθεί από φανατικοί «αντιμνημονιακοί», του χθες, σε φανατικούς « μνημονιακούς», του σήμερα!

Έτσι, ως θιασώτες, τώρα, του πλέον « αποικιοκρατικού», « απάνθρωπου», «ανάλγητου», «αντιαναπτυξιακού» και « ανθελληνικού» «Μνημονίου», του επαχθέστερου από όλα όσα επιβλήθηκαν από τη «γερμανοκρατούμενη Ευρώπη» (οι ανωτέρω χαρακτηρισμοί αποδίδονταν στα προηγούμενα «μνημόνια» από τον τότε «αντιμνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ), με την ψήφο τους της 20ής Σεπτεμβρίου κράτησαν για τον εαυτό τους ολάκερη τη… δόξα της εφαρμογής στην πράξη του Γ΄ Μνημονίου Τσίπρα!

Υπάρχει, βέβαια, και η εξήγηση να πίστεψε «ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος λαός» αυτά που διακήρυττε στις προεκλογικές του ομιλίες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα το αλλάξει «καθ’ οδόν» το Μνημόνιο και θα εφαρμόσει ένα δικό του, «αριστερό» πρόγραμμα με τα δανεικά των Ευρωπαίων εταίρων μας!

Ο Τσίπρας και οι ομοϊδεάτες του μπορεί και να τα πιστεύουν αυτά -δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που βαυκαλίζονται και βαυκαλίζουν και τους οπαδούς τους με το ωραίο παραμύθι «Η Αριστερά στη χώρα των θαυμάτων»· το ερώτημα, όμως, είναι εάν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα τους παρακολουθήσουν ξανά σε μια επτάμηνη περιπέτεια στη… «Νεφελοκοκκυγία» τους!
Πέρα, όμως, από το σαδομαζοχιστικό σύνδρομο των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο μπορεί να θεραπευτούν σύντομα, μόλις θα πάνε να πληρώσουν τον… ΕΝΦΙΑ, υπάρχει ένα σημαντικότερο θέμα Δημοκρατίας (και δεν εννοώ αυτό που κατήγγειλε η «συναρχηγός» της ΛΑΕ, τ. πρόεδρος της Βουλής).

« Ο λαός εμίλησε» και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια «καθαρή πρωτιά». Το ερώτημα είναι εάν «νίκησε και η Δημοκρατία», εάν, δηλαδή, χάρη στο «μποναμά» του εκλογικού νόμου, το bonus των 50 εδρών, η μειοψηφία του εκλογικού σώματος, το 39,16% (ΣΥΡΙΖΑ 35,47%+ΑΝΕΛ 3,69%=39,16%) πρέπει και μπορεί -ειδικά στις σημερινές συνθήκες και τις κρίσιμες περιστάσεις- να κυβερνά και να παίρνει αποφάσεις, καθοριστικές για το μέλλον της χώρας, ερήμην της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος· και ειδικότερα, όταν το σύνολο των κομμάτων του Φιλοευρωπαϊκού Τόξου, τα οποία ήταν αντίθετα στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ν.Δ 28,09%+ΠΑΣΟΚ 6,28%+ΠΟΤΑΜΙ 4,09%+ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3,43%= 41,89%).

Και, βέβαια, δεν συνυπολογίζω τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων που αντιτίθενται στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν ανήκουν στο Φιλευρωπαϊκό Τόξο (Κ.ΚΕ 5,55%, Χρ. ΑΥΓΗ 6,99%), καθώς και το ποσοστό των Λοιπών Κομμάτων, που δεν θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή (6,41%). Και, επίσης, την τεράστια αποχή: 740.000 ψηφοφόροι σε σχέση με τις εκλογές της 15 Ιανουαρίου και 1.500.000 σε σχέση με τις εκλογές του 2009).

Με τέτοια, λοιπόν, εκλογικά αποτελέσματα, μήπως είναι φρονιμότερο και σημαντικότερο, αντί να πανηγυρίζουμε, «σύντροφοι», να σκεφτούμε πώς θα κακοποιούμε λιγότερο τη Δημοκρατία μας, πώς θα της δώσουμε ένα ουσιαστικότερο περιεχόμενο και πώς θα πάψουμε να πλαστογραφούμε τις πλειοψηφίες με εκλογικά συστήματα, τα οποία καταγγέλλουμε ως «καλπονοθευτικά», όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση, ενώ ως «επιβήτορες» της εξουσίας πανηγυρίζουμε για την «καλπονοθεία» που επιτύχαμε!

Και μήπως είναι καιρός να απαλλαγούμε από τη μυωπική κομματοκρατική αντίληψη και να σκεφτούμε πώς η πολιτική, που θα εφαρμόσουμε τα επόμενα χρόνια, μπορεί να είναι σύμφωνη με τη θέληση της πραγματικής πλειοψηφίας του λαού μας, εάν θέλουμε να είναι και αποτελεσματική;

ΥΓ. Μια διαφορετική ερμηνεία για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μού έδωσε ένας Νεοδημοκράτης που με πήρε στο τηλέφωνο πανηγυρίζοντας για τη νίκη του… ΣΥΡΙΖΑ: « Εγώ», μου είπε, «ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η παρέα μου, διότι κρίναμε πως δεν έπρεπε να αφήσουμε τον Τσίπρα να δραπετεύσει από τις ευθύνες που ανέλαβε υπογράφοντας το Γ΄ Μνημόνιο»!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey