Χωρίς κουκούλα

19/05/2015 - 17:03

Έγιναν πάλι προχθές συρράξεις με κουκουλοφόρους και αρχίσανε οι δημοσιογραφικές αναλύσεις, ωστόσο χωρίς κανένα λογικό συμπέρασμα.

Έγιναν πάλι προχθές συρράξεις με κουκουλοφόρους και αρχίσανε οι δημοσιογραφικές αναλύσεις, ωστόσο χωρίς κανένα λογικό συμπέρασμα.

Πολλοί πιστεύανε -έως και ελπίζανε- ότι οι παρόντες συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων θα είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα φαινόμενα και κείνα -ω! του θαύματος- αυξήθηκαν ή τουλάχιστον διατηρήθηκαν.

Στο γενικό πλάνο θα μπορούσαμε να εντάξουμε και το επεισόδιο με τον υπουργό των Οικονομικών στα Εξάρχεια, αν και διαφέρουν και στο σενάριο και στη σκηνοθεσία.

Είναι πάντως ηλίου φαεινότερον ότι η λύση δεν βρίσκεται στη συντονισμένη πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά στην έρευνα των αιτίων που τη δημιουργούν.

Όλα τα πράγματα έχουν μια αιτία και ένα λόγο που γίνονται. «Πάντα κατά λόγον φύεται» έλεγε ο συμπατριώτης μας σοφός, ο Πυθαγόρας.

Οι νέοι, ανεξάρτητα από το προφίλ τους, την εκπαίδευσή τους και την ταξική τους καταγωγή, έχουν οξέα αισθητήρια να αντιλαμβάνονται την αδικία. Το τραγικό μάλιστα με τους σημερινούς νέους είναι ότι επτά στους δέκα θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα άνεργοι, και είναι κάτι που το ξέρουν.

Σήμερα, σε μια πρετ-α-πορτέ εποχή, έχουμε υποτιμήσει ορισμένα σπουδαία πράγματα, πράγματα για τα οποία μάτωσαν προηγούμενες εποχές να τα πετύχουν.

Η ανεργία είναι το κύριο και πρωταρχικό «πολιτικό» αίτιο των εξεγέρσεων. Μάλιστα στην τρέχουσα, την περιστασιακή ανεργία θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις εκπαιδευτικές αγκυλώσεις στον τομέα της εγγυημένης από την πολιτεία επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων και την αυτόματη σύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς, και τότε το πράγμα γίνεται πολύ σοβαρό.

Ένας νέος πρέπει να βρίσκει σύντομα μετά τις σπουδές του τον τρόπο που θα τον εντάξει στην παρούσα κοινωνία και θα τον κάνει να πραγματώσει τα όνειρά του.

Η εργασία θα του προσπορίσει οικονομική αυτοδυναμία, θα τον καταστήσει πολύτιμο κοινωνικό μέλος, θα τον ετοιμάσει να κάνει οικογένεια και απογόνους καθώς και ν’ αρχίσει να δημιουργεί περιουσία και πράγματα πολύτιμα που τα θεωρεί δικά του, τα περιχαρακώνει, και δεν θα διστάσει να τα υπερασπιστεί είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου.

Η αργία είναι, όπως επιγραμματίζεται, η μητέρα κάθε κακίας και αυτή τη στιγμή ο μισός πληθυσμός της χώρας με πρωτοστάτες τη νεολαία κακώς δαιμονίζεται! Ένας νέος που βρίσκεται στους χώρους της άγιας δουλειάς και χτίζει σιγά-σιγά τα όνειρά του δεν προφταίνει και ούτε έχει κανένα λόγο να φορέσει κουκούλα και ν’ αρχίσει να ξεκολλάει μάρμαρα. Εξάλλου «ουδείς εκών κακός» (κανένας δεν είναι με τη θέλησή του κακός) όπως επισημαίνει ο Πλάτωνας στον «Πρωταγόρα», και κατά μείζονα λόγο «ουδείς εκών τρομοκράτης».

Οι ανακοινώσεις, μετά τα εκάστοτε συμβάντα, όλων των πολιτικών φορέων και όλων των αποχρώσεων ότι «καταδικάζουν τη (νεανική) τρομοκρατία» είναι λοιπόν άτοπες έως βαθέως υποκριτικές και δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στο μέγα θέμα της ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς διαμείφθηκε στα Εξάρχεια μεταξύ των κουκουλοφόρων και του υπουργού, αμφιβάλλω όμως αν αυτό θα περιελάμβανε και τη συγνώμη της συντεταγμένης πολιτείας.

Εξάρχεια ονομάστηκαν από το όνομα ενός Ηπειρώτη μπακάλη της περιοχής, αν δεν απατώμαι, οπωσδήποτε όμως παράγονται από το αρχαίο «εξάρχω» που μεταξύ άλλων και στη σύνταξή του με δοτική σήμαινε «διδάσκω»! Μακάρι να μας διδάξουν κάποτε τα Εξάρχεια πώς να μελετούμε και να αντιμετωπίζουμε και κυρίως να προλαμβάνουμε τέτοια επικίνδυνα κοινωνικά φαινόμενα...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey