Εκλογές στη Λέσβο, σε ναρκοθετημένο πεδίο…

08/04/2014 - 14:41

H πάγια αρχή της στρατιωτικής τέχνης είναι οι μάχες να δίνονται σε ανοικτά πεδία, χωρίς εμπόδια, χωρίς το όποιο μειονεκτικό στοιχείο... και το κυριότερο, τα πεδία διεξαγωγής τους να μην είναι ναρκοθετημένα.

H πάγια αρχή της στρατιωτικής τέχνης είναι οι μάχες να δίνονται σε ανοικτά πεδία, χωρίς εμπόδια, χωρίς το όποιο μειονεκτικό στοιχείο... και το κυριότερο, τα πεδία διεξαγωγής τους να μην είναι ναρκοθετημένα.

Τα δυναμιτισμένα πεδία αποφεύγονται γιατί κι αν υπάρξεις νικητής, θα βγεις με πολλαπλές απώλειες, αν όχι τελείως καταστραμμένος. Μετά το Ρέκβιεμ... των Ελπίδων μας ως προς το σπάσιμο του Δήμου-τέρατος Λέσβου, εμείς οι Λέσβιοι πηγαίνουμε στη μάχη των εκλογών της 18ης του Μάη μέσα σ' ένα έντονα δυναμιτισμένο πεδίο. Αυτό που διαμορφώθηκε μετά την κοροϊδία που σε τελική ανάλυση η ίδια η Πολιτεία, άλλη μια φορά, έκανε σε βάρος του νησιού μας.

Το αν φταίει ο Αντ. Σαμαράς, ή ο Χ. Αθανασίου, ή ο Μιχελάκης ή ο Π. Βογιατζής, ή ο Ν. Σηφουνάκης ή ο Δ. Βουνάτσος που δεν έσπασε ο Δήμος-τέρας, εμάς τους Λέσβιους ολίγον μας ενδιαφέρει. Το αποτέλεσμα μετράει.

Και το αποτέλεσμα στην πολιτική είναι η Λυδία Λίθος. Αυτό που κρίνει την πολιτική. Αλλιώς, όλα τα άλλα είναι «έπεα πτερόεντα» . Απλές προθέσεις. Με τις προθέσεις, όμως, δεν καθαρίζονται τα σκουπίδια στην Ερεσό, δε θερμαίνονται οι μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο στο Υψηλομέτωπο, δε φτιάχνεται το αντλιοστάσιο στην Ανεμότια, δεν..., δεν..., δεν αντιμετωπίζεται τέλος πάντων η καθημερινότητα. Ακόμη, με τις προθέσεις δε λύνεται το πρόβλημα του δύσμοιρου πολίτη του Σιγρίου που για ένα πρόβλημά του με το Δήμο πρέπει να κάνει ταξίδι 90 χλμ. πηγαιμό και άλλων τόσων γυρισμό!!! Και το αποτέλεσμα της πολιτικής για την περίπτωσή μας, είναι ένα.

Ότι το τραγικό λάθος, δημιούργημα της Πολιτείας το Μάιο του 2010, του Δήμου-τέρατος Λέσβου εξακολουθεί να υφίσταται σαν τέτοιο και στις εκλογές της 18ης Μαΐου. Πράγμα που σημαίνει ότι για πέντε ολόκληρα χρόνια ακόμη, η Πολιτεία τιμωρεί τη Λέσβο στο δοκιμασμένο για 3,5 τώρα χρόνια και πολλαπλώς διαπιστωμένο όχι απλώς «κακοδιοίκητο» του Δήμου-τέρατος, αλλά τελείως «αδιοίκητο» αυτού. Αυτό το τελευταίο έγινε συνείδηση από όλους τους πιο πάνω επωνύμως αναφερομένους.

Όμως. Όμως...
Το του δυναμιτισμένου αυτού πεδίου έχουμε ήδη τις πρώτες τραγικές απώλειες, πριν στηθούν οι κάλπες. Πρώτη και μεγαλύτερη, ο νυν δήμαρχος, Δ.Φ. Βουνάτσος. Τηρώντας τη δέσμευσή του (αφού δεν έσπασε ο Δήμος-τέρας), δεν ξανακατεβαίνει ως υποψήφιος όπως διατείνεται ο ίδιος, άσχετα αν οι κακές γλώσσες λένε ότι ο λόγος είναι πως δεν μπορούσε να συμπληρώσει «ψηφοδέλτιο». Δεύτερη και άκρως αξιοπρόσεκτη. Ύστερα από εννέα εκλογικές αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, δηλαδή μετά περίπου 35 χρόνια, συνδυασμός του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνει.

Τρίτη αξιοπρόσεκτη επίσης, ο χώρος τής Ν.Δ. «κυοφορούσε» επί πολλές ημέρες μέχρι να επιλεγεί τελικά ο πρ. πρέσβης Φ. Ξύδας. Τετάρτη, υπό τον πρέσβη έρχονται και στοιχίζονται πρωτοκλασάτοι ΠΑΣΟΚοι (πρ. υποψήφιοι βουλευτές, πρ. μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής κ.ά.). Βέβαια κάποιος θα πει, τι το παράξενο! Αφού τούτο έχει γίνει σε επίπεδο κορυφής με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια. Μα ακριβώς τούτο γίνεται «ταις ευλογίαις» τού... Φουκουγιάμα του ανιστόρητου, ο οποίος προ 20ετίας ομιλούσε για το τέλος των ιδεολογιών.

Υπάρχουν κι άλλες τέτοιου είδους διαπιστώσεις, το κυριότερο δε είναι ότι τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως, γνωρίζοντας την αδυναμία της Κυβερνήσεως να τηρήσει την υπόσχεσή της να σπάσει το Δήμο-τέρας, από νωρίς έτρεξαν να ανακοινώσουν την κάθοδο συνδυασμών της δικής τους στηρίξεως. Προ τι άραγε;
Έτσι, ως στιγμής, φαίνεται ότι στις εκλογές αυτές θα κατέβουν πέντε συνδυασμοί. Και στις 25 Μαΐου το βράδυ θα έχει εκλεγεί ο δήμαρχος και ακόμη 45 δημοτικοί σύμβουλοι. Και λοιπόν;!

Ως μηχανικός που μια ζωή δούλευα βάσει καταστατικών δεδομένων, των λεγομένων προδιαγραφών, που είναι το απαύγασμα γνώσης, πείρας και κατάθεσης μυαλού χιλιάδων ανθρώπων και εκατοντάδων χρόνων ώστε δι' αυτών εκάστοτε να προκύπτει το άριστο σχετικό αποτέλεσμα, βλέπω πως στην περίπτωσή μας δεν έχουμε τέτοια προδιαγραφή για να μπορέσουμε να στοχεύσουμε στο άριστο αποτέλεσμα. Λέω δε, ότι δεν έχουμε τέτοια σχετική προδιαγραφή, διότι ο Νόμος «Καλλικράτης» απεδείχθη στην πράξη ότι δεν μπορεί να φέρει άριστο αποτέλεσμα στην περίπτωση του νησιού μας. Δηλαδή ο νόμος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί προδιαγραφή. Είναι οτιδήποτε άλλο παρά προδιαγραφή.

Έτσι, με μια εγγενώς σαθρή, παράλογη, και τέλος αναποτελεσματική «προδιαγραφή», το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε και πάλι το «αδιοίκητο». Για να ήταν προδιαγραφή, θα έπρεπε ο Δήμος-τέρας να είχε σπάσει. Τούτο ήταν επιταγή.

Δεν έσπασε, άρα, για πέντε χρόνια αυτήν τη φορά, μία... από τα ίδια με αυτά που βιώσαμε την τελευταία τετραετία. Θέλω να τονίσω, τελειώνοντας, ότι όσο ικανός να είναι ο νέος δήμαρχος που θα εκλεγεί και οι 45 νέοι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι οι αριστείς του νησιού... «πέπρωται να αποτύχουν». Και η αποτυχία τους θα είναι λόγω του κολοβού νόμου που δοκιμάστηκε στην πράξη, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.

Όσο και αν ρετουσαριστεί αυτός με την επικείμενη αναθεώρησή του, με τις αγκυλώσεις του άκρατου συγκεντρωτισμού, την κατάργηση στην πράξη των πρωτογενών κυττάρων της Τ.Α., των κοινοτήτων, το τραγικό των αντικειμενικών δεδομένων (έκταση Δήμου, αποστάσεις κ.λπ.) κ.ά., το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Μια άσχημη γριά, όσο και να την φτιασιδώνεις, Μις Ελλάς δεν μπορείς να τη βγάλεις!!! Έτσι ακριβώς θα έχουν τα πράγματα στις 19 Μαΐου. Αποτέλεσμα μιας «μάχης» μέσα στο περιγραφέν ναρκοθετημένο πεδίο.

Η Ελληνική Πολιτεία φαίνεται ότι την επί 100 χρόνια εσκεμμένη παραγνώριση του νησιού μας, που στην πράξη είχε τη συνέπεια να στερήσει την όποια δικαιούμενη φροντίδα, με τελικό αποτέλεσμα σήμερα το νησί μας να έχει χάσει το 50% του πληθυσμού του (έναντι της απογραφής της του 1913) εκ της μη δημιουργίας των όποιων αναπτυξιακών έργων υποδομής (δρόμων, λιμανιών, εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, νέου αεροδρομίου, φραγμάτων κ.ά.), τώρα με τον ετσιθελισμό της να κρατήσει το Δήμο-τέρας ως έχει, επισπεύδει την ολοσχερή καταδίκη της Λέσβου.

Τούτο δε γιατί το άμεσο θα είναι η παντελής ερήμωση των χωριών μας. Έτσι το νησί «γηροκομείο» που είναι σήμερα, ατυχώς με επιταχυνόμενους πια ρυθμούς θα μετατραπεί σ' ένα απέραντο «νεκροταφείο».

Τέλος, το να κλείσω με την ερώτηση «γιατί άραγε το κάνει αυτό η Πολιτεία μας στη γενέτειρά μας», είναι εκ προοιμίου ρητορική απάντηση, αφού κανείς «πασάς» απ' το αθηνοκεντρικό βελαέτι δε θα δώσει ποτέ την όποια απάντηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey