Λίγα απ’ όλα

04/04/2013 - 13:58

Από σήμερα θ’ αρχίσω να δημοσιεύω ιστορικά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της πατρίδας μας, τα οποία συγκέντρωσα από διάφορες ιστορικές πηγές. Πολλά απ’ αυτά είναι διαφορετικά απ’ όσα διδαχτήκαμε στα σχολεία και από εκείνα που έφτασαν σ’ εμάς από τις παραδόσεις μας. Δε διεκδικούν το αλάθητο. Σκοπός των αναφορών αυτών είναι η απομυθοποίηση ορισμένων απόψεων και αντιλήψεων.

Από σήμερα θ’ αρχίσω να δημοσιεύω ιστορικά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της πατρίδας μας, τα οποία συγκέντρωσα από διάφορες ιστορικές πηγές. Πολλά απ’ αυτά είναι διαφορετικά απ’ όσα διδαχτήκαμε στα σχολεία και από εκείνα που έφτασαν σ’ εμάς από τις παραδόσεις μας. Δε διεκδικούν το αλάθητο. Σκοπός των αναφορών αυτών είναι η απομυθοποίηση ορισμένων απόψεων και αντιλήψεων.

Οι ανώνυμοι αγωνιστές του Εικοσιένα
Όσοι πήραν μέρος στον αγώνα κατά των Τούρκων ήταν με όλοι χριστιανοί, δεν ήταν όμως όλοι Έλληνες. Ήταν και φτωχοί Τούρκοι και Αρβανίτες, και Βλάχοι και Σλάβοι, και Πομάκοι και Γύφτοι. Γι’ αυτό στην παράγραφο 2 του Συντάγματος της Επιδαύρου δίνεται ο ορισμός του Έλληνα: «Έλληνες είναι όσοι αυτόχθονες πιστεύουν εις Χριστόν». Οι Σουλιώτες ανήκαν φυλετικά στους Αρβανίτες (Αλβανούς), αλλά ήταν ορθόδοξοι χριστιανοί.

Οδυσσέας Ανδρούτσος
Η γυναίκα του Οδυσσέα Ανδρούτσου το γένος Καρέλη ανατράφηκε στην αυλή του Αλή Πασά και παντρεύτηκε τον Ανδρούτσο εκεί με μουσουλμανικό τρόπο, γιατί ο Ανδρούτσος ήταν Έλληνας, αλλά μουσουλμάνος το θρήσκευμα. Προφανώς γι’ αυτό τον σκότωσε ο Γκούρας, αλλά και για ν’ αρπάξει τους θησαυρούς του.

Κλέφτες και αρματολοί
Οι κλέφτες του αγώνα τού 1821 ήταν πραγματικοί κλέφτες, με την έννοια που δίνουμε σήμερα στη λέξη. Έκλεβαν τους πλούσιους Τούρκους και τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες. Οι αρματολοί κατ’ αρχάς ήταν επικουρικά σώματα στη υπηρεσία των Οθωμανών. Κατά καιρούς, όμως, οι αρματολοί μεταπηδούσαν στις τάξεις των κλεφτών και αρκετοί απ’ αυτούς έλαβαν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα.

Ναυμαχία Ναυαρίνου
Το Ναυαρίνο βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας. Στη ναυμαχία του Ναυαρίνου οι στόλοι της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας σε τρεις ώρες διέλυσαν των τουρκοαιγυπτιακό στόλο, σκοτώνοντας 5.000 μουσουλμάνους. Οι σύμμαχοι έχασαν συνολικά 700 ψυχές χριστιανών ορθοδόξων Ρώσων, προτεσταντών Άγγλων και καθολικών Γάλλων.

Ιωάννης Καποδίστριας
Ήταν Ιταλός στην καταγωγή, αλλά γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Η οικογένειά του λεγόταν Vittovi και ήρθε στην Κέρκυρα από το Κάπο ντ’ Ίστρια της Δαλματίας το 1373, οπότε και έκανε επίθετο το όνομα του τόπου καταγωγής της. Τον πατέρα του τον έλεγαν Αντωνομαρία και ο Ιωάννης ήταν το έκτο από τα εννιά παιδιά του δικηγόρου πατέρα του. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Τη μητέρα του την έλεγαν Αδαμαντία ή Διαμαντίνα και ήταν κόρη του κόμη Χριστοδούλου Γονέμη, με καταγωγή από την Κύπρο. Ο Καποδίστριας σπούδασε γιατρός στην Πάδοβα της Ιταλίας.

Ανδρέας Μιαούλης
Θεωρείται Υδραίος αν και γεννήθηκε κατά μια εκδοχή το 1769 στα Φύλλα Ευβοίας, απ’ όπου η οικογένειά του μετοίκησε στην Ύδρα. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Βόκος και το παρωνύμιο Μιαούλης. Το παρωνύμιο επεκράτησε του επιθέτου. Ήταν Έλληνας και χριστιανός, αλλά στα καράβια του μιλούσαν μόνον την αρβανίτικη γλώσσα. Προσέφερε πάρα πολλά στον αγώνα, γι’ αυτό ο Καποδίστριας τον προήγαγε σε ναύαρχο και τον διόρισε αρχηγό του στόλου του Αιγαίου, ενώ στον Κανάρη έδωσε την αρχηγία των πυρπολικών. Επειδή οι Υδραίοι και ο Μιαούλης ζητούσαν προνομιακή μεταχείριση σε αντάλλαγμα της συμβολής τους στον αγώνα, ο Μιαούλης διεφώνησε με τον κυβερνήτη και για να τον εκδικηθεί, ανατίναξε τη φρεγάτα «Έλλη» στον Πόρο. Θα ανατίναζε και τον υπόλοιπο στόλο αν δεν τον εμπόδιζε ο Κανάρης που ήταν με τον κυβερνήτη.

Στρατηγός Μακρυγιάννης
Μπήκε με δικό του στρατό στον αγώνα, γιατί λόγω της τοκογλυφίας σε Τούρκους και Έλληνες είχε κερδίσει αρκετά χρήματα. Τους στρατιώτες πλήρωνε ο ίδιος. Ήταν οπλαρχηγός δ΄ κατηγορίας. Αν δεν έγραφε τα απομνημονεύματά του όπως τον συνέφερε, δε θα τον γνώριζε κανένας. Αγαπούσε τους παράδες και μισούσε θανάσιμα τον Κολοκοτρώνη. Όταν στον εμφύλιο σκοτώθηκε ο γιος του Κολοκοτρώνη Γενναίος, έφτασε να πει ότι «το μόνο αίμα που προσέφεραν οι Κολοκοτρωναίοι στον αγώνα ήταν του Γενναίου». Ίσως μέχρι σήμερα έχει υπερεκτιμηθεί η προσφορά του Μακρυγιάννη στον αγώνα και η ακεραιότητά του. Στην Α΄ Εθνική Συνέλευση (Βουλή 1843 - ‘44) είπε: «Αν είναι να μείνουμε εμείς νηστικοί, ας πάει στο διάβολο η Ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και εμείς τώρα,  εννοώντας την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.» (Αυτά τα τελευταία, από την Ελληνική Πολιτική Εγκυκλοπαίδεια Κων. Μ. Γράψα) Εδώ θα σταθώ για να σας δώσω τις πηγές μου: 1. Γεράσιμος Κακλαμάνης, Ραφαηλίδης, Βερέμης, Γράψας, εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος Λαρούς», Παπαρηγόπουλος. Συνεχίζεται.

Διευκρίνιση
Έχω αφήσει μερικά προηγούμενα «Συνεχίζεται» για την ώρα. Δεν τα ξέχασα. Θα επανέλθω. Φταίει η επικαιρότητα.

Παπάδος 2-4-2013

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey