Πλωμάρι: Πρώτο το 1912 - εγκαταλειμμένο το 2012!

01/03/2013 - 21:03

1.- Ο Πλωμαρίτης Θρασύβουλος Μελανδινός, στις 31-10-1912, σε επιστολή του προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καταλήγει με την έκκληση: «Σπεύσατε να μας καταλάβετε!» (Βασιλική Κουρβανιού, Λεύκωμα «Λέσβος 1912-2012 - Εκατό Χρόνια Ελευθερίας» της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»).

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός
Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

1.- Ο Πλωμαρίτης Θρασύβουλος Μελανδινός, στις 31-10-1912, σε επιστολή του προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καταλήγει με την έκκληση: «Σπεύσατε να μας καταλάβετε!» (Βασιλική Κουρβανιού, Λεύκωμα «Λέσβος 1912-2012 - Εκατό Χρόνια Ελευθερίας» της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»).
2.- Ο Πλωμαρίτης Ευστράτιος Ιωάννου Αθανασιάδης ήταν στη Νέα Υόρκη οργανωτής και ταμίας της «Λεσβιακής Φάλαγγας» των 210 εθελοντών (εκ των οποίων οι 120 Πλωμαρίτες), που πληρώνοντας τα έξοδα στολής, οπλισμού, τα εισιτήρια και τη διατροφή τους κατά το ταξίδι από την Αμερική στη Μυτιλήνη από 3 μέχρι 28-11-1912 πολέμησαν στη μάχη Κλαπάδου 5 - 8 Δεκεμβρίου 1912 (Κωνσταντίνα Βάκκα - Κυριαζή, 9-11-2012, εισήγηση στο Συνέδριο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).
3.- Ο Πλωμαρίτης Μαλλιάκας Λαίλιος γράφει ότι αρχές Νοεμβρίου 1912 «Οι συμπολίτες μας Δημ. Λαγουμίδης, Αντώνιος Ξυπτεράς, Εμμαν. Χατζηβασιλείου, Γεώργ. Βότσαλος και ο υποφαινόμενος... προέβησαν εις την σύμπηξιν Κομιτάτου, σκοπός του οποίου ήτο η διά παντός μέσου επίσπευσις της απελευθερώσεως της νήσου υπό του Ελληνικού Στόλου.... Δύο εκ των μελών του κομιτάτου διέρρηξαν νύκτωρ το Κοιν. Γραφείον και εσφράγισαν διά της επισήμου σφραγίδος της Δημογεροντίας την προς τον Ναύαρχον Παύλον Κουντουριώτην αναφοράν. Την ιδίαν ημέραν είχεν ευρεθή το πλοιάριον με ναύτας τους Ιωάνν. Πετρέλλην, Γεώργ. Λύτραν, Δ. Τσακύρην και Γεώργ. Τόμπραν ή Πολυχνιάτην (Λεύκωμα Μιχάλη Καλλοναίου «Λέσβος», Αθήνα 1934 σελ. 175).

4.- Τρεις σημαίνοντες Πλωμαρίτες κάλεσαν τον Λέσβιο οπλαρχηγό Ευστράτιο Λαγίδη να έλθει στο Πλωμάρι με «σώμα ανταρτών οίτινες συνενούμενοι μεθ’ ημετέρων τοιούτων να κηρύξωσι την επανάστασιν». Έτσι στις 5-11-1912 ο Λαγίδης προσεγγίζοντας το νησί με δύο μεγάλα ιστιοφόρα που μετέφεραν από την Αθήνα Λέσβιους αντάρτες, απεβίβασε έναν ναύτη στη Μελίντα που ήρθε σε επαφή με τους Ευστρ. Τζ. Αράπογλου και Αρ. Τζ. Αράπογλου, αλλά «οι προύχοντες συνέστησαν την μη πραγματοποίησιν της αποφάσεως». («Λαϊκός Αγών» Μυτιλήνης, 15-11-1912 και Λαίλιος στο Λεύκωμα του Καλλοναίου).
5.- Ο Πλωμαρίτης οπλαρχηγός Εμμανουήλ Σιταράς και οι αντάρτες του, στις 8-11-1912, απελευθερώνουν το Πλωμάρι αφοπλίζοντας τους εναπομείναντες στην κωμόπολη 8 χωροφύλακες. Οι 55 Τούρκοι στρατιώτες είχαν τραπεί σε φυγή όταν είδαν στις 4 το πρωί τον Ελληνικό Στόλο να περνά ανοικτά του Πλωμαρίου για να απελευθερώσει την ίδια μέρα τη Μυτιλήνη. Στις 10-11-1912 ο Σιταράς με ανταρτικό σώμα 22 Πλωμαριτών βοηθά στην απελευθέρωση της Αγιάσου και την επαύριο κυριαρχεί στην κεντρική χερσόνησο της Λέσβου μετά από μάχες στους Λάμπου Μύλους, όπου τραυματίστηκε ο Πλωμαρίτης Εμμ. Λούπος και έπεσαν 20 Τούρκοι Βαζιβουζούκοι «μετά του αρχηγού των Χαλήλ» («Λαϊκός Αγών», 13-11-1912).

6.- Ο Πλωμαρίτης οπλαρχηγός Δημήτριος Στεφάνου, επέβαινε του ατμοπλοίου «Μακεδονία» κατά την κατάληψη του Πλωμαρίου στις 10-11-1912 «όστις θα εχρησίμευεν ως οδηγός και διερμηνέας» («Λαϊκός Αγών», 13-11-1912)
7.- Ο Πλωμαρίτης οπλαρχηγός Δημήτρης Τσακύρης, με ανταρτικό σώμα εξ 115 επιλέκτων Πλωμαριτών στις 2-12-1912, φθάνει στη Μυτιλήνη για να μετάσχει στη μάχη του Κλαπάδου και «τίθεται υπό τας διαταγάς του κ. Απολλόδωρου Συρμακέζη» (εφ. «Χαραυγή» Μυτιλήνης, έτος Γ΄, τ. δ, αρ. 53-54).
8.- «Οκτακόσιοι εθελονταί (αντάρται) εκ Πλωμαρίου κατεγράφησαν την ημέραν της καταλήψεως του Πλωμαρίου» («Λαϊκός Αγών» 13-11-1912).
9.- Πέντε χιλιάδες Πλωμαρίτες φθάνουν στις 4-1-1913 στη Μυτιλήνη όπου «διοργάνωσαν συλλαλητήριον υπέρ της ενώσεως» («Χαραυγή» έτος Γ΄, τόμος ε, αρ. 55-56).

Το 2012, για την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση, η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» εκτός από το προαναφερόμενο υπέροχο, καλαίσθητο και ιστορικά τεκμηριωμένο Λεύκωμα μας επιφύλαξε μια ακόμα σπουδαία εργασία στην οποία πρωτοστάτησαν ο Πρόεδρος της Λέσχης, Ξενοφών Μαυραγάνης, και το μέλος αυτής Αριστείδης Φρυδάς. Πρόκειται για τα δύο εμπεριστατωμένα ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση της Λέσβου και της Λήμνου που προβλήθηκαν από την τηλεόραση ΕΤ-3, τρεις φορές μέχρι τώρα, και των οποίων το σχετικό DVD είναι διαθέσιμο στους πολίτες από τη Λέσχη.

Εν έτει 2013, ο Πλωμαρίτης Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, οφείλει να συνεργασθεί και να ενισχύσει την δραστήρια Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», η οποία επάξια τιμά τους αγωνιστές συγχωριανούς μας προγόνους και αγωνίζεται για την ανάπτυξη της ηρωικότερης περιοχής της Λέσβου.

Σήμερα, τα γενναία Πλωμάρια που ερημώνονται, και λόγω της μεταφοράς των δημοσίων υπηρεσιών στην πρωτεύουσα του νησιού, στέκουν περήφανα αλλά εγκαταλειμμένα στο απομονωμένο συγκοινωνιακά άκρο της κεντρικής χερσονήσου της Λέσβου, χωρίς την αναγκαία συνδρομή και το ενδιαφέρον των σημερινών κρατούντων και περιμένουν από την Κυβέρνηση τουλάχιστον την αναθεώρηση του καταστροφικού για τη Λέσβο «Καλλικράτη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey