Λίγα απ’ όλα

21/02/2013 - 14:25

Φτάσαμε τις 31,5 ίντσες στον Παπάδο. Πέρυσι τέτοια εποχή ακριβώς, είχαμε «21 ίντσες συν τα χιόνια». Έτσι έγραφα τότε. Επομένως, πάμε καλά. Υποθέτω ότι σε Ευεργέτουλα και Αγιάσο η βροχόπτωση θα είναι 3 - 4 ίντσες πιο πάνω από εμάς.

«Ανάγκη ειλικρίνειας»
«Θέλουμε την κατάργηση της βουλευτικής φεουδαρχίας, η οποία ζει και υφίσταται λεηλατούσα και διαρπάζουσα τα δημόσια. Θέλουμε διοίκηση όχι κλεφτοκοτάδων, λαφυραγωγών του Ταμείου, τυραννική των πολιτών. Θέλουμε τα εκατομμύρια του λαού να μη διαρπάζονται από τις άτιμες συμμορίες των κομμάτων και των Αυλών... Θέλουμε να είμαστε ο πρώτος λαός της ανατολής και να φέρουμε υπερήφανα το τιμημένο όνομά μας. Αυτά δε γίνονται με τις κοπριές των κομμάτων της ατιμίας και της φαυλότητας. Θέλουμε άντρες, θέλουμε πατριώτες, θέλουν τιμή και χαρακτήρα.»
Λες και ήταν χθες... Όμως έχουν περάσει 104 χρόνια απ’ όταν πρωτοδημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο στις εφημερίδες από το Στρατιωτικό Σύνδεσμο, που έκανε την επανάσταση του 1909 και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Δεν αλλάξαμε καθόλου...

Διεθνείς παροιμίες-σκέψεις
- «Κάνοντας το καλό, μαθαίνεις να ‘σαι και καλός.» (κινεζική)
- «Όποιος πίνει νερό από ξένες χούφτες, δύσκολα ξεδιψάει.» (ρουμανική)
- «Ποτέ δεν υπήρξε καλός πόλεμος και κακή ειρήνη.» (ινδική)
- «Όσοι χορεύουν, δεν είναι όλοι χαρούμενοι.» (αγγλική)
- «Όσους ευεργετώ, εκείνοι περισσότερο με βλάπτουν.» (Σαπφώ)
- Οι πιο πολλοί άνθρωποι γίνονται συμπαθείς μόνο μετά το θάνατό τους.» (Μάρτιν Χάιντεγκερ)

Το ύψος της βροχής
Φτάσαμε τις 31,5 ίντσες στον Παπάδο. Πέρυσι τέτοια εποχή ακριβώς, είχαμε «21 ίντσες συν τα χιόνια». Έτσι έγραφα τότε. Επομένως, πάμε καλά. Υποθέτω ότι σε Ευεργέτουλα και Αγιάσο η βροχόπτωση θα είναι 3 - 4 ίντσες πιο πάνω από εμάς.

Σάββατο βράδυ στου Ζαμτράκη
Από το 1983 που εγκαταστάθηκα μόνιμα στο νησί, με το φίλο μου το Στρατή τον Ταμβακέρα έχουμε φάει, πιει, γλεντήσει σ’ όλα τα χωριά της Γέρας πλην Παλαιοκήπου. Μετά το σχόλασμα απ’ το σχολείο, απέφευγα να κάνω παρέα με τους συναδέλφους μου δασκάλους, γιατί ήθελα να ξεφύγω απ’ τα σχολικά και δασκαλίστικα και να γευτώ άλλες παραστάσεις και λογικές. Αυτή την τακτική την συνεχίζω μέχρι σήμερα, με τη διαφορά ότι, λόγω ηλικίας και οικονομικής κατάστασης, τα φαγοπότια περιορίστηκαν αρκετά, αλλά δεν κόπηκαν τελείως. Κάποιος της παρέας πρότεινε να πάμε ένα Σάββατο στον Παλαιόκηπο, στο καφενείο του Ζαμτράκη.

Σάββατο βράδυ στου Ζαμτράκη (2)
Παραδοσιακό καφενείο, ζεστό και νοικοκυρεμένο. Στολίστηκε το τραπέζι. Είχα να φάω σπλήνα μαγειρευτή χρόνια πολλά. Χταπόδι ξιδάτο κ.λπ. κ.λπ.. Εδώ συναντάς την ποιότητα και τις λίαν λογικές τιμές. Τέσσερα άτομα 26,5 ευρώ! Συγκρίνοντας την τιμή αυτή με τις τιμές άλλων παραδοσιακών καφενείων και ψησταριών, η διαφορά είναι μεγάλη. Θα ξαναπάμε. Το «Ε» και η στήλη δεν έχουν λόγους να μην προβάλουν την ποιότητα και τις χαμηλές τιμές όπου τις συναντήσουν.

Το Σχέδιο «Αθηνά» για ΑΕΙ και ΤΕΙ
Το Σχέδιο «Αθηνά» δόθηκε για επεξεργασία και προτάσεις, αλλά η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν ανταποκρίθηκε. Έτσι γράφτηκε στον Τύπο. Τη μεταρρύθμιση της Διαμαντοπούλου τα περισσότερα πανεπιστήμια αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν, παρ’ όλο που ψηφίστηκε από 270 βουλευτές. Γιατί άραγε; Μέσα στα 100 καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δε βρίσκεται ούτε ένα ελληνικό. Το μπάχαλο που επικράτησε στα ελληνική πανεπιστήμια με την εφαρμογή του νόμου της κυβερνήσεως (Παπανδρέου), ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Συνεχίζεται.

Γεωγραφία της γαστρονομίας
Βαρέθηκα να βλέπω σ’ όλα σχεδόν τα κανάλια σεφ και μαγείρους να διαγωνίζονται ποιος θα παρουσιάσει καλύτερα τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Εγώ σήμερα θα σας δώσω μια «συνταγή» του Αντιφάνη, του 4ου π.Χ. αιώνα, για ό,τι καλό σε προϊόντα είχε ο τότε γνωστός κόσμος. Ιδού: «Μάγειρας από την Ήλιδα, τέντζερης από το Άργος, απ’ τον Φλιούντα (Νεμέα) το κρασί, στρώματα της Κορίνθου, ψάρια από τη Σικυώνα (Κιάτο), αυλητρίδες από το Αίγιο, σικελικό τυρί ... αρώματα από την Αθήνα, χέλια από τη Βοιωτία.» (απ’ το βιβλίο «Σειρήνεια δείπνα» του Andrew Dalby)

Βοτανολογία - Κανέλλα
Τα παλιά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τα χημικά φάρμακα, η φυσική κανέλλα συστηνόταν απ’ τους εμπειρικούς θεραπευτές ως φάρμακο που μειώνει το σάκχαρο στον ανθρώπινο οργανισμό, παράγοντας ινσουλίνη. Σήμερα αποδεικνύεται με επιστημονικό τρόπο η δοξασία των εμπειρικών. Διότι μία κάψουλα κανέλλας 110 mg περιέχει: βιταμίνη C, βιταμίνη B3, βιταμίνη B6, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χλώριο, οξείδιο του μαγνησίου και φλαβονοειδή. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, νάτριο, ίνες σακχάρου, σόγια, λακτόζη, γλουτένη, συντηρητικά ή βαρέα μέταλλα. Μπορείτε να την πίνετε ως αφέψημα αφού την βράσετε καλά. Στα φαρμακεία πουλιέται σε κάψουλες.

Παπάδος 19-2-2013

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey