Λίγα απ’ όλα

10/01/2013 - 14:23

Λόγω των απεργιών των δημοσιογράφων και εορτών και πανηγύρεων, ορισμένα από τα σχόλια της στήλης που γράφτηκαν για να δημοσιευτούν πριν από τα Χριστούγεννα, δημοσιεύονται με το νέο έτος. Γι’ αυτόν το λόγο ορισμένα απ’ αυτά θα φανούν «κατόπιν εορτής» και ανεπίκαιρα.

Χριστουγεννιάτικα
Πάντα μού άρεσε ιδιαίτερα η βυζαντινή μουσική και μέχρι σήμερα την απολαμβάνω όταν έχω καιρό. Δεν υπήρξα ποτέ ιεροψάλτης, ούτε έκανα σπουδές στο είδος αυτό της μουσικής. Στο χωρικό μου, το Κάτω Τρίτος, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, είχαμε ένα δεξιό ψάλτη, το Νίκο το Σπυρίδη, ο οποίος διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική απ’ τον πατέρα του, αλλά και την καλλιέργησε ακούγοντας τη λειτουργία απ’ το ραδιόφωνο. Αυτά τα ακούσματα διαμόρφωσαν τις μουσικές μου προτιμήσεις.

Χριστουγεννιάτικα (2)
Σήμερα απολαμβάνω τη βυζαντινή μουσική στην τηλεόραση όταν μεταδίδει τη λειτουργία απ’ το Πατριαρχείο. Οι Φαναριώτες ψάλτες είναι οι καλύτεροι στο είδος αυτό της μουσικής. Μετά ακολουθούν του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης και έπονται οι Αθηναίοι της Μητροπόλεως. Στην εκκλησία πηγαίνω αραιά και πού. Παρατηρώ ότι όλοι οι ιερωμένοι του Πατριαρχείου είναι λιπόσαρκοι, λυγερόκορμοι, χαίρεσαι να τους ακούς και να τους βλέπεις, ενώ αντιθέτως στην Ελλαδική Εκκλησία, λίγοι ευτυχώς, είναι ευτραφείς, σωστά «θρεφτάρια» όπως λέει ο λαός, που καμμιά σχέση δεν έχουν με την ισχνή, εξαϋλωμένη κορμοστασιά του Ιησού. Τουλάχιστον αυτούς τους ευτραφείς ας μην τους επιτρέπουν να φιγουράρουν στην τηλεόραση, γιατί δίνουν αιτία για συγκρίσεις!

Του αρχιεπισκόπου
Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, τον συμπαθώ για το χαμηλό του προφίλ, τη μόρφωση, αλλά περισσότερο για τον πράο και νουνεχή χαρακτήρα του. Εφαρμόζει σε πολλούς τομείς «μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Λίγοι γνωρίζουν ότι φορώντας ένα ράσο μόνο και συνοδευόμενος από το διάκο του, αργά τα βράδια επισκέπτεται τα στέκια ναρκομανών, πορνών, λαθρομεταναστών και μοιράζει τον παρηγορητικό λόγο, τη συμβουλή όπου χρειάζεται, μοιράζει δέματα, χρήματα και μικροδώρα, χωρίς την παρουσία των Μ.Μ.Ε.. Πρόσφατα επέστρεψε το πολυτελές αυτοκίνητο και τον οδηγό που του είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση, ως αρχηγό της Ελλαδικής Εκκλησίας. Χειρονομία συμβολική με προεκτάσεις. Δε συμφωνώ μόνο με το διαρκές παράπονο για «τους εχθρούς της Εκκλησίας». Η Εκκλησία, Μακαριώτατε, δεν έχει εχθρούς στην Ελλάδα. Έχει εχθρούς μόνον ορισμένους ιερωμένους, οι οποίοι με τη φιλοχρηματία και τις άνομες πράξεις τους εκθέτουν την Εκκλησία. Καλές γιορτές, Μακαριώτατε, και καλή υγεία. Τη μακροημέρευσή σας την έχει αναλάβει ο Κλήρος.

Γενέθλια
Λόγω των απεργιών των δημοσιογράφων και εορτών και πανηγύρεων, ορισμένα από τα σχόλια της στήλης που γράφτηκαν για να δημοσιευτούν πριν από τα Χριστούγεννα, δημοσιεύονται με το νέο έτος. Γι’ αυτόν το λόγο ορισμένα απ’ αυτά θα φανούν «κατόπιν εορτής» και ανεπίκαιρα. Πάγια αρχή μας είναι ό,τι γράφεται, πρέπει να δημοσιεύεται. Στο προκείμενο τώρα: Κάθε Γενάρη, η στήλη έχει γενέθλια. Άρχισα να γράφω στο «Ε» το Γενάρη τού 1990 και συνεχίζω μέχρι σήμερα, με ελάχιστες διακοπές, όσο για να πάρω ανάσα και να ξεθυμώσω! Συμπλήρωσε, επομένως, τα 23 χρόνια και μπήκε αισίως στα 24.

Γενέθλια (2)
Όλα αυτά τα χρόνια, δε ζήτησα ούτε πήρα ένα ευρώ, παρά μόνον τρία - τέσσερα τραπέζια που έκαναν στους εργαζομένους και συνεργάτες της εφημερίδας και ένα «καλάθι» ποτά την Πρωτοχρονιά Αλλά και αυτά τελείωσαν τα τελευταία χρόνια. Στην πορεία δέχτηκα έγγραφες «επιθέσεις» από δύο επαγγελματίες δημοσιογράφους, γιατί τους «έτρωγα» το ψωμί! Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, γιατί και οι δύο είναι ανιστόρητοι. Τον αθηναϊκό και επαρχιακό Τύπο τον στήριζαν και τον άνδρωσαν, δουλεύοντας ανιδιοτελώς, οι συνεργάτες. Από την αρχή του προηγούμενου αιώνα, μέχρι σήμερα. Για να βρίσκουν δουλειά οι επαγγελματίες. Αυτά και καλή χρονιά.

Είπαν και έμειναν
Μερικές ιστορικές ρήσεις, που γράφτηκαν από σημαντικές προσωπικότητες, έχουν επικρατήσει να λέγονται με άλλη έννοια απ’ αυτήν που ήθελε ο συγγραφέας. Όλοι γνωρίζουμε τον αφορισμό τού Καρλ Μαρξ «η θρησκεία είναι το όπιον του λαού». Το ορθόν όμως είναι, «σ’ αυτόν τον άκαρδο κόσμο (κατάντησε) η θρησκεία να είναι το όπιον των λαών». Τελείως άλλη έννοια απ ’αυτήν που ξέρουμε και της αποδίδουν οι «εθνικόφρονες».

Παπανδρέου, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου
Και οι τρεις είναι συνένοχοι. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πήρε τη λίστα Λαγκάρντ, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του και δεν έκαναν καμμία ενέργεια για τους φοροφυγάδες. Ο κ. Βενιζέλος πήρε τη λίστα από τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κράτησε ένα χρόνο στο συρτάρι του. Κακόμοιρη χώρα, σε ποιους εμπιστεύτηκες τη διακυβέρνησή σου; Σ’ αυτήν την περίπτωση γιατί ο δίκαιος ΣΥΡΙΖΑ δε συμπεριέλαβε και τον κ. Παπανδρέου στην πρότασή του; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μυστική επικοινωνία μεταξύ πρώην πρωθυπουργού και αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αυτά για σήμερα;

Παπάδος, 8-1-2013

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey