Λίγα απ’ όλα

15/11/2012 - 14:21

Κάθε φορά που πρέπει να ταξιδέψω με αεροπλάνο, βλέπω εφιάλτες στον ύπνο μου μια εβδομάδα νωρίτερα. Και ας έχω κάνει αρκετά ταξίδια στην ενδοχώρα, αλλά και Ευρώπη και Αφρική. Ο φόβος του αεροπλάνου με παραλύει και σε συνδυασμό με την κλειστοφοβία που έχω, με αποσυντονίζει.

Ταξιδεύοντας
Κάθε φορά που πρέπει να ταξιδέψω με αεροπλάνο, βλέπω εφιάλτες στον ύπνο μου μια εβδομάδα νωρίτερα. Και ας έχω κάνει αρκετά ταξίδια στην ενδοχώρα, αλλά και Ευρώπη και Αφρική. Ο φόβος του αεροπλάνου με παραλύει και σε συνδυασμό με την κλειστοφοβία που έχω, με αποσυντονίζει. Το τελευταίο αεροπορικό ταξίδι Μυτιλήνη - Ηράκλειο το έκανα με τη Minoan Air σε μία ώρα. Ταξίδι ωραίο, χωρίς απρόοπτα, αφού όμως έλαβα τα μέτρα μου, όπως κάθε φορά που ταξιδεύω με αεροπλάνο. Με το πρωινό πήρα το πρώτο ηρεμιστικό, από τα πλέον ελαφριά. Κατά τις 12 η ώρα, το δεύτερο και μισή ώρα πριν πετάξουμε, το τρίτο. Μπήκα ζαβλακωμένος στο αεροπλάνο και βγήκα πανιασμένος και κίτρινος. Πέρασαν κάπου 2 ώρες μέχρι να συνέλθω.

Ταξιδεύοντας (2)
Λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων, άργησα να επικοινωνήσω μαζί σας και ομολογώ ότι μου λείψατε. Οι χρόνιες έξεις σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αμβλύνουν το συναίσθημα πάντοτε. Υπήρχε και ένας πρόσθετος λόγος που αδημονούσα να επανασυνδεθώ μαζί σας. Σας υποσχέθηκα να τελειώσω τις εντυπώσεις μου από τη διαδικασία της εξαγωγής της ρακής στο χωριό Λατσίδα της Κρήτης, στην περιοχή Λασιθίου. Όταν, λοιπόν, άρχισε να στάζει η ρακή από το καζάνι, τα εδέσματα ήταν έτοιμα και μοσχομύριζαν. Συγκεντρώθηκαν περίπου 25 φίλοι, οι περισσότεροι νέοι με σπουδές. Αφού φάγαμε και ήπιαμε τον αγλέορα, με τη βοήθεια μιας κιθάρας οι νέοι έπιασαν τα τραγούδια της γενιάς τους, Σιδηρόπουλο, Τζαβέλα, Άσιμο, Θεοδωράκη, κρητικά και πάει λέγοντας. Μου άρεσε να τα ακούω μόνο, γιατί τα περισσότερα δεν τα γνώριζα. Βέβαια, ακούστηκε και το «Τζιβαέρι μου» απ’ τη Βαγγελιώ και το «Τραίνο φεύγει στις 8» του Θεοδωράκη κ.ά.. Όταν τελειώσαμε, δε θυμάμαι την ώρα πια, τα κρέατα που περίσσεψαν, ψητά και ωμά, ξεπερνούσαν τα 10 κιλά.

Καλυψώ Λάζου κ.λπ.
Θέλω να σ’ ευχαριστήσω για το άρθρο που έγραψες τις προάλλες για τον Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Μέσα σε τρία μονόστηλα στην τελευταία σελίδα, κατάφερες να σκιαγραφήσεις αριστοτεχνικά και απλά, το βίο, την πολιτεία και τους αγώνες του πλέον αξιόλογου αγωνιστή των τελευταίων χρόνων. Για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει να είχες μελετήσει εμπεριστατωμένα ό,τι έχει γραφεί μέχρι σήμερα για το συναγωνιστή τού Φιντέλ Κάστρο. Συγχαρητήρια.

Τα πολιτιστικά της Μυτιλήνης
«Ε»: Σήμερα θέλω να επισημάνω ορισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να φαίνονται αυτονόητες για μερικούς, αλλά προκειμένου να δημιουργηθούν, να υλοποιηθούν και να αποδώσουν, κοπίασαν άνθρωποι, εθελοντές, πρωτοπόροι, που την αγάπη για τον τόπο τους την βάζουν πάνω από την προσωπική τους προβολή. Πολιτισμό δημιουργεί η εφημερίδα «Ε» με τις ειδικές στήλες και το ένθετο «View». Το Αναγνωστήριο Αγιάσου, με τη μακροχρόνια προσφορά του, ο ΦΟΜ με το ποικίλο πρόγραμμα, ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών με τα λαογραφικά και τα άλλα του, το «Πόλιον» του Πλωμαρίου, οι Παγγεραγωτικοί Σύλλογοι Παπάδου και Αθηνών και τα πολιτιστικά καλοκαίρια του Δήμου Λέσβου. Από πολιτισμό πάμε καλά.

Ευχαριστίες
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και ιδιαιτέρως τη Μαρία απ’ την Αγιάσο, τον Περικλή τού ΦΟΜ, το Δημήτρη απ’ το Πλωμάρι, το Νεκτάριο απ’ το Μεσότοπο, τον Αντώνη και τη Σοφία, το Χρήστο και την Αγαθή απ’ την Αθήνα, την Ανθή απ’ την Πάτρα, τον ανώνυμο από Μυτιλήνη, το Γιώργο απ’ τη Λαμία, την Ασπασούλα απ’ το Κιάτο, για τις ευχές για την ονομαστική μου εορτή. Για όλους τους άλλους, συγγενείς, φίλους, γνωστούς, ευχαριστώ. Οι παραπάνω αναφέρθηκαν ονομαστικά γιατί με τη βοήθειά τους, τις απόψεις, πληροφορίες, υποδείξεις, γραπτά κ.λπ., βοήθησαν κατά καιρούς να βελτιωθεί αυτή η στήλη.

Νίκος Ξανθόπουλος, ηθοποιός
Θα ‘ταν το 1978 ή 1980, δε θυμάμαι πια ακριβώς. Βρισκόμουν στο βιβλιοπωλείο του Στρατή του Φιλιππότη, όταν μπήκε ο κ. Ξανθόπουλος. Αφού χαιρέτησε θερμά το Φιλιππότη, ρώτησε: «Τι καλό μού συστήνεις για διάβασμα, Στρατή;». Ο Φιλιππότης, απευθυνόμενος σε μένα, είπε: «Ο Νίκος είναι απ’ τους φανατικούς βιβλιόφιλους που έχω γνωρίσει, στην “Εστία” που δούλευα και στο δικό μου βιβλιοπωλείο τώρα.» Πιάσαμε κουβέντα. Του σύστησα να διαβάσει το «Ένας άντρας» τής Οριάνας Φαλάτσι, που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Το πήρε μαζί του με ένα σωρό άλλα και έφυγε. Τον είδα άλλη μια φορά στον ίδιο χώρο. Αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο μου έδωσε το αφιέρωμα που του έκανε η ΕΡΤ 3 το Σάββατο, με την ευκαιρία της έκδοσης αυτοβιογραφικού του βιβλίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey