Οι επτά Λευκοθέες του Λεπέτυμνου

16/10/2012 - 19:12

«Στην αυλή του κτιρίου της Πινακοθήκης του Μολύβου, δίπλα από τα σκαλιά της εισόδου και πίσω από την προτομή του Αργύρη Εφταλιώτη υπάρχει μια λευκή μαρμάρινη ημικυλινδρική ραβδωτή αρχαία στήλη, μήκους 145 εκατοστών του μέτρου και διαμέτρου 38 εκατοστών, όπου είναι λαξευμένα: η τρίαινα του Ποσειδώνα και ένα δελφίνι».

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

«Στην αυλή του κτιρίου της Πινακοθήκης του Μολύβου, δίπλα από τα σκαλιά της εισόδου και πίσω από την προτομή του Αργύρη Εφταλιώτη υπάρχει μια λευκή μαρμάρινη ημικυλινδρική ραβδωτή αρχαία στήλη, μήκους 145 εκατοστών του μέτρου και διαμέτρου 38 εκατοστών, όπου είναι λαξευμένα: η τρίαινα του Ποσειδώνα και ένα δελφίνι». Τα παραπάνω μού έγραψε από τη Αυστραλία ο αγαπητός Καλλονιάτης Δημήτρης Δελήβεης που διακρίνεται για το ζωηρό ενδιαφέρον σχετικά με την ιστορία και την προκοπή του τόπου του.

Πληροφορήθηκα επίσης από τον επί δεκαέξι συνεχή έτη (1975 - 1991) εκλεγμένο Δήμαρχο της Μήθυμνας, τον Κώστα Δούκα, ότι ανατολικά και δίπλα από το λιμάνι, κάτω από το χάλασμα του εργοστασίου παστών, υπάρχει μια σπηλιά με νερό, που ο κόσμος πιστεύει πως είναι αγίασμα. Εκεί στην ακρογιαλιά της απομονωμένης σπηλιάς, παίζοντας ο ίδιος με άλλους πιτσιρικάδες έβλεπε από το 1935 στα ρηχά της θάλασσας την ημικυλινδρική κολόνα, κομμένη όπως την έλεγαν τα παιδιά, με το δελφίνι και την τρίαινα. Την δεκαετία του ενενήντα, Δήμαρχος πλέον, ζήτησε τη βοήθεια του στρατού και με ένα μηχάνημα η στήλη μεταφέρθηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται.

Η τρίαινα και το δελφίνι, που φαίνονται στη φωτογραφία την οποία μου έστειλε ο αγαπητός φίλος φιλόλογος, ποιητής Γιάννης Κωνσταντέλλης, παραπέμπουν στον Μεσοπόντιο Ποσειδώνα που λατρεύτηκε στην Μήθυμνα και στο μύθο της παρθένου καλλονής, της κόρης του Σμινθέα, που κατ’ απαίτηση της Αμφιτρίτης, της γυναίκας του Ποσειδώνα, έριξαν οι Πενθιλίδες στο Μεσόγειον Έρμα.

Κατά το μύθο, αυτή η παρθένος καλλονή έγινε Νηρηίδα και ονομάστηκε Λευκοθέα Καλλονή, ο δε ερωτευμένος μαζί της νεαρός, ο Έναλος ο Πενθιλίδης, που την ακολούθησε στη θάλασσα, σώθηκε από ένα δελφίνι που τον έβγαλε στη ακτή της Λέσβου, όπως ιστορεί από το 3ο π. Χ. αιώνα ο Μυρσίλος ο Μηθυμναίος: «υπό δελφίνος σώον εξενεχθήναι προς την Λέσβον».

Κατά την φετινή καλοκαιρινή διήμερη ετήσια διαμονή με την Ερατώ στο Μόλυβο, στο άνετο, βολικό και γραφικό ξενοδοχείο «Άδωνις», στην είσοδο του οικισμού, απολαύσαμε και πάλι τη θάλασσα της Τρωάδος, το επιβλητικό κάστρο και τα αρχοντικά με τις έντονα διακριτές πέτρινες ρίζες τους, που ξεπηδούν από τον βράχο ρουφώντας την ιστορία της Μήθυμνας. Με την προσηνή ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου κυρία Μαρία Δημητρίου Σαρρή, σύζυγο του τέως Δημάρχου Μήθυμνας Στέλιου Καραντώνη, είχα την παρακάτω συζήτηση:

- Όμορφος ο μύθος της Λευκοθέας, που έγραψες. Βρήκες άλλες;

- Ο Γερμανός ιστορικός Karl Tümpel υποστήριξε το 1890, στο Αναλυτικό Λεξικό της Ελληνικής Μυθολογίας του Wilhelm Roscher ότι: «Στη Λέσβο, το όνομα Καλλονή διατηρείται ακόμη και σήμερα στον Κόλπο, στο σημερινό Δήμο και στα Βυζαντινά χρόνια στο Φρούριο της Καλλονής. Η παρθένα που ρίπτονταν στα ύδατα ή η μητέρα της, θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να έφερε το όνομα “Καλλονή”. Και το “Μεσόγειον Έρμα” που αποτελούσε τον τόπο των ανθρωποθυσιών, δεν μπορεί παρά να είναι ο σημερινός χαρακτηριστικός Κόλπος της Καλλονής Λέσβου. Ο μύθος της ανθρωποθυσίας στα ύδατα είναι κοινός στη Ρόδο, στη Σαμοθράκη και στη Λέσβο. Στη Σαμοθράκη η Καλλονή ταυτίζεται με την Αφροδίτη-Καβείρα, στη Ρόδο με τη Λευκοθέα-Κάφειρα και στη Λέσβο με τη Λευκοθέα-Καλλονή. Ο μύθος της Φιλισταίας Ιόππης, γυναίκας του Κηφέα σύμφωνα με τον οποίο η Ανδρομέδα δέθηκε σε βράχο της Φοινικικής πόλης Ιόππης, συγγενεύει με το μύθο της θεάς της Συρίας Αταργάτης-Δέρκετο (Αφροδίτης) που ρίχτηκε σε λίμνη και με τη λατρεία του νερού στα τρία παραπάνω αναφερόμενα Ελληνικά νησιά.»

- Εδώ στην περιοχή μας, βρήκες καμμιά Λευκοθέα;

- Στην επαρχία Μηθύμνης κάθε χωριό έχει τη Λευκοθέα του! Στα χωριά του Λεπέτυμνου κατέγραψα με τη βοήθεια του φίλου Αγροφύλακα Λευτέρη Χαλκιώτη, από τον Χάλικα, τις εξής έξι: Δύο στη Στύψη, την Λευκοθέα Κουτιλέλλη που παντρεύτηκε τον Γεώργιο Βομβέλλη στην Καλλονή και την εξαδέλφη της Λευκοθέα Παναγιώτη Βαλάση. Στην Πελόπη, την Λευκοθέα Βαλαβάνη, το γένος Γιαννή. Στην Κλειώ την Λευκοθέα Ευστρατίου Μαστραναστάση. Στην Άργενο, την Λευκοθέα Νικολάου Γιακμόγλου και την εγγονή της Λευκοθέα Βεμβέτσου.

- Πρόσθεσε και την έβδομη, στο Μόλυβο, τη μητέρα μου, την Λευκοθέα Στυλιανού Γιακουμή. Όταν διάβασα το μύθο που έγραψες υποσχέθηκα να βαφτίσω ένα κορίτσι και να του δώσω το όνομα της μάνας μου. Έχω ξέρεις δυο γιους, μα δεν απέκτησα κόρη να τη βαφτίσω Λευκοθέα.

- Να με καλέσεις στα βαφτίσια, θέλω να είμαι παρα-Νονός της ογδόης Μηθυμναίας Λευκοθέας!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey