Λίγα απ’ όλα

04/10/2012 - 13:56

Η απεργία των Δικαστών δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ. 2, εδάφιο β του Συντάγματος, «απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς».

«Γλώσσα, δε σ’ έχω για σπαθί, δε σ’ έχω για ντουφέκι, σ’ έχω να κλαις το δίκιο σου, να κλαις το μερτικό σου.» (μανιάτικο μοιρολόι)

Δικαστικά
Στις 25 του προηγούμενου μηνός, ήμουν βασικός μάρτυρας σε υπόθεση που εκδικαζόταν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Η υπόθεση, ασήμαντη στην κυριολεξία, αναβλήθηκε για τέταρτη φορά, λόγω της αποχής δικαστών και εισαγγελέων. Το απαράδεκτον και πειθαρχικά κολάσιμο της υπόθεσης είναι ότι ως ουσιώδης μάρτυρας δεν κλητεύτηκα τις δύο πρώτες φορές που προσδιορίστηκε να δικαστεί η υπόθεση και αποφάσισα να διαμαρτυρηθώ γραπτώς αρμοδίως.

Δικαστικά (2)
Στη δίκη αυτή, οι δικαστές κάθισαν στην έδρα στις 09.10΄ και η πρόεδρος, αφού ζήτησε συγγνώμη από τους παράγοντες της δίκης και το ακροατήριο, υποσχέθηκε ότι τα 10 λεπτά καθυστέρησης θα προστεθούν στο τέλος της ώρας. Όταν, όμως, η ώρα σήμανε 10, τα λεπτά της καθυστέρησης ξεχάστηκαν και άρχισε να προσδιορίζει τις αναβολές. Προφανώς το ξέχασε. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι η διαδικασία ήταν άψογη σ’ όσες υποθέσεις εκδικάστηκαν και η ευταξία στην αίθουσα, υποδειγματική. Λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας μου με τις εφημερίδες και την ενασχόλησή μου με την πολιτική επί σειρά ετών, έχω καθίσει μερικές φορές στο «σκαμνί» και πολλές φορές παρευρέθηκα ως μάρτυρας. Ως εκ τούτου μπορώ, υποθέτω, να παρακολουθήσω την πορεία μιας δίκης, βοηθούντων και των λίγων νομικών που διδάχτηκα στην Πάντειο.

Η στάση εργασίας των Δικαστών
Η απεργία των Δικαστών δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ. 2, εδάφιο β του Συντάγματος, «απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς». Ωστόσο, προσωπικά δε θεωρώ υπερβολικές τις αποδοχές των 4.500 ευρώ μηνιαίως του αρεοπαγίτη, θεωρώ όμως κοινωνικά προκλητικό να μοιράσουν οι 6.000 δικαστές το 2007 το ποσό των 900 εκατ. ευρώ αναδρομικά και να διπλασιάσουν τους μισθούς τους. Βέβαια, η απόφαση του μισθοδικείου ήταν κάθ’ όλα νόμιμη, αλλά κοινωνικά προκλητική.

Η στάση εργασίας των Δικαστών (2)
Θα μπορούσε η κοινωνία να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά της και να δικαιολογήσει τη στάση των Δικαστών, αν η απονομή της δικαιοσύνης αποδιδόταν στην ώρα της, αν δεν υπήρχε η αρνησιδικία, οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις που σέρνονται χρόνια αδίκαστες, κ.λπ. κ.λπ.. Και όλα αυτά, γιατί ορισμένοι δικαστές, ελάχιστοι ίσως, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όλοι μπορούμε να επικαλεστούμε το Σύνταγμα και όλοι κρινόμαστε για την προσφορά μας. Αλλά σ’ αυτήν τη χρεωκοπία που οδήγησαν τη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., όλοι θα ματώσουμε αναλογικά, κύριοι Δικαστές.

Δήλωση φόρου εισοδήματος
Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα εισοδήματα που δήλωσαν διάφορες τάξεις εργαζομένων και έσοδα που εισέπραξε το κράτος μέχρι σήμερα. Λοιπόν, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν 70 δισ. ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, 3,5 δισ. ευρώ. Ένα παλιό τραγουδάκι αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα, αλλά η αγωγή μου δε μου επιτρέπει να το επαναλάβω... Να δεις που κάποτε...

Ούνα ράτσα, ούνα φάτσα
Δεν είμαστε μόνον εμείς: Η Οικονομική Αστυνομία της Ιταλίας ανακάλυψε 174 Ιταλούς συνταξιούχους που έπαιρναν κοινωνικά επιδόματα για φτωχούς, ενώ οι ίδιοι ζουν στις ΗΠΑ και τη Ν. Αμερική. Η Αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση 56 οικοπέδων και 59 τραπεζικών λογαριασμών, που ανήκαν στους απατεώνες της Καλαβρίας. Η απάτη στοίχισε στο Ιταλικό Δημόσιο 5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκαν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Φερράρι που δήλωναν μηδενικό εισόδημα, καθώς και άλλοι, που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας χωρίς να είναι τυφλοί! Την είδηση δημοσίευσε το «Ποντίκι» στις 20/9.

Διεθνείς παροιμίες
«Μην πιστεύεις τη γυναίκα που κλαίει, το άλογο που ιδρώνει και τον Εβραίο που ορκίζεται.» (ιταλική)
«Τρεις είναι σίγουρα δικοί σου: ο πατέρας σου, η μάνα σου και η πιστή γυναίκα.» (ισπανική)
«Τους Γερμανούς δεν τους παινεύει κανείς, υπάρχει λόγος.» (λετονική)

Αξιολόγηση δασκάλων
«Αιτία πολέμου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δασκαλικής Ομοσπονδίας την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει την αξιολόγηση στα σχολειά. Γιατί; Γιατί το σύνολο σχεδόν των 40.000 δασκάλων δεν επιθυμεί ν’ αξιολογείται! Έχει συνηθίσει, χρόνια τώρα, να μην ελέγχεται από κανέναν, να μην προετοιμάζεται στο σπίτι, αλλά να εξελίσσεται μέχρι το βαθμό του διευθυντή απρόσκοπτα! Πρέπει να σημειώσω ότι τα τυπικά προσόντα των σημερινών δασκάλων είναι καλύτερα από τα τότε δικά μας. Βέβαια, υπάρχουν και τα διαμάντια, αλλά είναι ελάχιστα.

Απιδιάς Λάκκος, 2-10-2012

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey