Το πάρτι

23/08/2012 - 13:14

Εκείνο το απόγευμα σε κάτι γενέθλια, ήταν παρόντες τυπικά και ουσιαστικά, πρόσωπα που λίγο ως πολύ επηρέασαν τη ζωή της εορτάζουσας.

Εκείνο το απόγευμα σε κάτι γενέθλια, ήταν παρόντες τυπικά και ουσιαστικά, πρόσωπα που λίγο ως πολύ επηρέασαν τη ζωή της εορτάζουσας. Μια μεγάλη παρέα από ανθρώπους διαφορετικών καταβολών και πεποιθήσεων, που όλοι τους είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είχαν ζήσει το ελληνικό όνειρο στη δεκαετία του ενενήντα, ή τουλάχιστον το είχαν κυνηγήσει αποφασιστικά, είχαν συμβιβαστεί με την ελληνική πραγματικότητα στη διάρκεια της δεκαετίας του millennium κι είχαν αρχίσει να ζορίζονται αρκούντως την τελευταία διετία, εξαιτίας δικών τους επιλογών, αλλά κυρίως λόγω της κρίσης.

Μια παρέα από καλοζωισμένους Έλληνες με τα μαλλιά νοτισμένα ακόμη από την αλμύρα της θάλασσας, έβλεπες μαζεμένους εκείνο το απόγευμα στο πίσω μπαλκόνι ενός παλιού αρχοντικού. Οι περισσότεροι ντυμένοι ακριβά, αλλά με κομμάτια παλιότερων συλλογών, που πια άρχιζαν να ξεθωριάζουν.  Κρατούσαν επώνυμα αξεσουάρ, ελαφρώς φθαρμένα. Άλλος είχε χωρίσει, άλλος είχε απολυθεί, άλλος φοβόταν μη χάσει τη δουλειά του, άλλος ήταν υπερχρεωμένος, κάποιος είχε παραδώσει τις πινακίδες από το ακριβό του τζιπ, κάποιοι παρέμεναν ακόμη ανέγγιχτοι από τις τρέχουσες εξελίξεις, ήταν ωστόσο φανερά αγχωμένοι κι ελαφρώς μελαγχολικοί.

Το θετικό στην παρέα αυτή, ήταν ότι όλοι τους ήταν υγιείς, ψυχικά ισορροπημένοι, όσο στο επιτρέπει τέλος πάντων η εποχή, κι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλον. Με το καλό τους υπόβαθρο, με την εργατικότητα, με το πάθος τους για τη ζωή. Η τούρτα που κόπηκε εκείνο το απόγευμα για πρώτη χρονιά στα σαράντα ένα χρόνια, δεν αγοράστηκε, κατασκευάστηκε στην ανακαινισμένη κουζίνα του σπιτιού, πάνω σε μια συνταγή της γιαγιάς, με σκεύη οριακά κατάλληλα, που ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο. Σήμερα αν θέλεις να είσαι μέσα στη μόδα, δεν ψωνίζεις. Ανακυκλώνεις και κάνεις έξυπνες κινήσεις επιβίωσης. 

Το γενέθλιο πάρτι συνεχίστηκε στην παραλία που η παρέα τιμούσε όλο το καλοκαίρι τις προχωρημένες νυχτερινές ώρες: ανάψανε φωτιά, κολύμπησαν, τραγούδησαν κι αποχαιρέτησαν το φετινό καλοκαίρι με την ελπίδα ότι του χρόνου την ίδια εποχή, θα υποδέχονται ευνοϊκότερες συγκυρίες. Γύρω από τη φωτιά, οι φίλοι συνειδητοποίησαν πως μέχρι σήμερα στάθηκαν τυχεροί: είδαν τη ζωή σα μια πρόκληση κι ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή. Αγάπησαν και πληγώθηκαν κι αυτό έγινε αφορμή να γνωρίσουν μεγαλύτερους έρωτες και να παθιαστούν περισσότερο. Έκαναν ατυχείς προσωπικές και επαγγελματικές ή οικονομικές επενδύσεις, αλλά δεν πρόλαβαν να καταλήξουν βαριεστημένοι αστοί, που ράθυμα απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του αγέρωχου greek dream. Η ιστορία τους, εθνική και προσωπική, τους έβαλε ξανά σε νέες περιπέτειες.  Έθαψαν μέσα τους το απόλυτο.

Η μπύρα έρεε άφθονη στην άμμο και στα λαρύγγια. Σε λίγες μέρες, η ορθόδοξη ίνδικτος θα υπαγόρευε την ανατολή μιας καινούριας χρονιάς, με νέους στόχους, πολλές εκκρεμότητες, διλήμματα, φοβίες, ελπίδες κι όνειρα. Σιγά σιγά οι φίλοι σηκώνονταν, ντύνονταν κι ετοιμάζονταν να τη ζήσουν.  Στο λυκαυγές της καινούριας μέρας, η προσπάθεια φάνταζε όμορφη, ιδανική. Όλοι ξέρανε ότι δεν υπήρχε τίποτα όμορφο, εκτός ίσως από την ομορφιά που κουβαλούσε ο καθένας μέσα του. Είχανε μάθει από τα προσωπικά τους τραύματα πια, ότι η ευτυχία δεν είναι αιώνια, ούτε η αγάπη, πως η μοίρα επιφυλάσσει ανατροπές, πως αγαπημένοι άνθρωποι φεύγουν, ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη συνήθως, αλλά ακόμη κι έτσι ότι δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν ό, τι αυτός της έχει αποδείξει ότι δικαιούται.

Η παρέα έφτασε στα αυτοκίνητα. Επιβιβάστηκε με αργές, σχεδόν τελετουργικές κινήσεις από τη νύστα, τη μέθη και την κούραση. Τα μέλη της, υποσχέθηκαν το ένα στο άλλο κάθε τέτοια χρονιά να ξεκινά πάντα με μια γιορτή, σπονδή στις ευτυχισμένες αναμνήσεις που όλοι κουβαλούσαν και στις καλές στιγμές που όλοι προσδοκούσανε να ‘ρθουν. Ύστερα η πομπή ξεκίνησε με κατεύθυνση το χωριό κι αν κοίταζε κάποιος πίσω του, θα έβλεπε απλώς τον καπνό από τη φωτιά, που σαν το τσιγάρο ενός αγαπημένου, άναβε ακόμη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey