1909 - Ελλάδα του σήμερα

28/11/2019 - 14:50 Ενημερώθηκε 28/11/2019 - 14:50

Το 1909 ο Ελευθέριος Βενιζέλος προβλέποντας ότι μια σύγκρουση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν αναπόφευκτη προέβη σε δύο θεμελιακές ενέργειες: α) Αναδιοργάνωσε και ενίσχυσε το στρατό ξηράς, ιδιαίτερα το ναυτικό, β) Σύνηψε συμμαχία με Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο. Οι παραπάνω σύμμαχες χώρες διέθεταν μεγαλύτερες χερσαίες δυνάμεις, αλλά υστερούσαν στο ναυτικό. Η Ελλάδα με το ναυτικό της κυριάρχησε στο Αιγαίο και με τη βοήθεια των συμμάχων της στην ξηρά έφεραν τη νίκη. Η Ελλάδα απ’ τη Μελούνα επεκτάθηκε στη Μακεδονία, τη Θράκη, Ήπειρο, νησιά Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό το άξιο τέκνο της πατρίδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο αποπειράθηκαν οι Έλληνες να τον δολοφονήσουν επτά φορές και η εκκλησία τον αναθεμάτισε.

1909 - Ελλάδα του σήμερα (2)

Ανησυχώ. Οι μέρες του 1909 έρχονται ξανά στη μνήμη μου μετά τη μικρή επιτυχία της Τουρκίας στη Συρία, αλλά περισσότερο από την ανεκτικότητα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ προς τον Ερντογάν, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, που μιλά «για πατρίδες της καρδιάς του», που μας προκαλεί συνεχώς με παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου μας και με γεωτρύσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Είναι ενθαρρυντικό ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας από την πρωθυπουργία του Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι σήμερα δημιούργησε τη συμμαχία Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος που κάνει την Τουρκία να εκνευρίζεται. Θα πρόσθετα και τις ΗΠΑ, ύστερα απ’ τις συμφωνίες Μητσοτάκη-Τράμπ, αλλά και την Αμερική δεν την εμπιστεύομαι με το σημερινό ηγέτη της. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι φιλίες μεταξύ των κρατών δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα.

Γιατί ανησυχώ

Μετά τη μικρή επιτυχία της Τουρκίας στη Συρία, την ανεκτικότητα των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προκλήσεις του Ερντογάν, αναθάρρησε και είναι απρόβλεπτος. Η δημοτικότητά του έφτασε τις τελευταίες ημέρες στο 70% παρ’ όλο που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ο λαός στην Ανατολία υποφέρει, η Δημοκρατία βρίσκεται υπό διωγμό και τα είκοσι εκατομμύρια Κούρδοι στο εσωτερικό της χώρας έχουν μουδιάσει.

Όλα αυτά φοβάμαι μήπως τον σπρώξουν σε καμιά αποκοτιά που θα μας βάλει σε περιπέτειες. Αλλά πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά ο σουλτάνος γιατί η Ελλάδα είναι μικρή αλλά δεν είναι Συρία. Η ιστορία διδάσκει ότι απ’ την αρχαιότητα Περσικοί πόλεμοι, Επανάσταση του 1821, Βαλκανικοί πόλεμοι, Ελληνο-ιταλικός πόλεμος, η χώρα οσάκις προκλήθηκε ανταποκρίθηκε νικηφόρα.

Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τελικά

Όταν ο Μακάριος δεν αντιδρούσε και η Κύπρος έμπαινε στο ΝΑΤΟ όπως συμβούλευε ο Καραμανλής ο Α’, ο Ετσεβίτ θα το σκεπτόταν να επιτεθεί στην Κύπρο. Ακόμα αν οι στρατιωτικοί που κυβερνούσαν τότε με τη δικτατορία δεν προσπαθούσαν ν’ ανατρέψουν τον Μακάριο, το νόμιμο Πρόεδρο και δεν άνοιγαν το δρόμο ως εγγυήτρια δύναμη να επέμβει. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παρ’ όλα αυτά μόνον στις δικές της δυνάμεις πρέπει να ελπίζει. Στο λαό της και στο στρατό της.

Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τελικά (2)

Όταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν με το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν άσυλο, το πρόβλημα για τη χώρα ήταν σοβαρό. Σήμερα μαθαίνουμε ότι η Τουρκία ετοίμαζε κλιμάκιο των ειδικών δυνάμεών της να εισέλθει στη χώρα με καταδρομική επιχείρηση και να τους απαγάγει. Ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι «σε δύο εβδομάδες θα τους στείλω πίσω» και έρχεται ο Άρειος Πάγος και χορηγεί άσυλο στους οκτώ ικέτες και έσωσε τη ζωή τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι Έλληνες δικαστές ήταν μια εστία αντίστασης, έναντι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Τέτοιες εστίες αντίστασης υπάρχουν αρκετές στη χώρα μας που την κατάλληλη στιγμή θα αναδυθούν και θα δράσουν.

Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τελικά (3)

Άποψή μας είναι ότι όλοι οι πρόσφυγες απ’ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα για λόγους επιχειρησιακούς. Πρέπει να σταματήσουν οι εισροές νέων μεταναστών διότι η χώρα έφτασε στα όριά της και δεν αντέχει να φιλοξενήσει και άλλους. Είμαστε φιλόξενος λαός απ’ την αρχαιότητα αλλά οι δυνατότητές μας εξαντλήθηκαν. Τέλος απ’ τις μεγάλες δυνάμεις που πιστεύω ότι μπορούν να συμπαρασταθούν τη χώρα είναι η Κίνα. Για τους δικούς της λόγους.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey