17η Νοεμβρίου 1973

29/11/2022 - 11:30

Προηγήθηκαν τα γεγονότα της Νομικής. Η δικτατορία βρισκόταν στον έκτο χρόνο της ζωής της αλλά όλα έδειχναν ότι κάτι προμηνύεται. Ακόμα και ο εξωτερικός παράγοντας που την ανέχτηκε και την στήριξε άρχισε ν' αποστασιοποιείται διακριτικά... Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στα οποία οι φοιτητές με την εξέγερση τους θέλησαν να πουν στους «εθνοσωτήρες» φτάνει πια.

Πολλά έχουν ειπωθεί, πολλά έχουν γραφεί, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ έχουν οικειοποιηθεί την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την εκμεταλλεύονται πολιτικά μέχρι σήμερα. Προσωπικά ασπάζομαι τις απόψεις του Σταύρου Τσακυράκη, που πρωταγωνίστησε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και μας δίνει την προσωπική του εκτίμηση. «Όλος ο Ρήγας (οργάνωση που πρόσκειντο στο ΚΚΕ Εσωτερικού) ήταν μέσα. Γι' αυτό η αντιπροσώπευση μας στις επιτροπές ήταν δυσανάλογη με τις δυνάμεις μας. Η ΚΝΕ (ΚΚΕ) δεν συμμετείχε. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε ακόμα. Μέσα στο Πολυτεχνείο ήταν ο Ρήγας και οι αριστεριστές». Αυτό για την ιστορία.

Τη χούντα όμως την έριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και η κατάληψη του 38% του εδάφους της Κύπρου από τους Τούρκους. Μετά την πτώση της δικτατορίας η μισή Ελλάδα διεκδίκησε δάφνες αντιστασιακού...

Βιβλίο που έλαβα

Από τον λόγιο Πλωμαρίτη κ. Γιώργο Βρασίδα Λαγουμίδη έλαβα το βιβλίο με τίτλο «Η Μικρή μας πόλη. Το Πλωμάρι που έζησα και άλλα διηγήματα», εκδόσεις Αιολίδα. Θα το διαβάσω και θα το παρουσιάσω στους αναγνώστες με τον τρόπο που του αξίζει.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Με την ευκαιρία της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου στη μεγαλόνησο θα θέσω υπόψη σας ορισμένα στοιχεία που δεν τα συναντάς σε άλλες Εκκλησίες. Το επίσημο όνομα της Κυπριακής Αρχιεπισκοπής είναι Νέας Ιουστινιάνης και Πάσης Κύπρου. Η εκκλησία της Κύπρου είναι αυτοκέφαλη και ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο και το λαό. Για το λόγο αυτό ο αρχιεπίσκοπος μερικές φορές εκλέγεται και αρχηγός του Κράτους, όπως ο Μακάριος ο Γ'. Για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου δεν τυπώνονται ψηφοδέλτια, αλλά δίνεται ένα λευκό χαρτί και ο ψηφοφόρος γράφει ο ίδιος ένα όνομα της αρεσκείας του.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (2)

Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ζήνων το 478 μ.Χ. παρεχώρησε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρία προνόμια τα οποία δεν τα συναντάς σε επικεφαλείς άλλων εκκλησιών.

1. Να υπογράφει με κινναβάρεως (κόκκινη μελάνη).

2.Να φέρει κόκκινο μανδύα κατά τις ακολουθίες και

3. Να κρατεί αυτοκρατορικό σκήπτρο αντί ποιμαντορικής ράβδου.

Δόθηκαν αυτά τα προνόμια γιατί ο τότε επίσκοπος Κύπρου δώρισε στον Αυτοκράτορα, το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον το οποίο βρέθηκε πάνω στο σκήνωμα του Αποστόλου Βαρνάβα.

Παράξενοι φόβοι

Ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας έχτισε την Πετρούπολη πάνω σε μια βαλτώδη περιοχή που δεν υπήρχαν πέτρες. Για να εξασφαλίσει λοιπόν τα υλικά και χρήματα για να χτίσει την πρωτεύουσα του επέβαλε δύο φόρους:

α) Απαγόρευσε να κτίζονται πέτρινα σπίτια σ' όλη τη Ρωσία.

β) Όποιος έμπαινε στην Πετρούπολη έπρεπε να κουβαλά και μια πέτρα διαφορετικά πλήρωνε φόρο.

γ) Όποιος έτρεφε γενειάδα είχε δύο επιλογές. Ή να την ξυρίσει ή να πληρώνει φόρο για να τη διατηρήσει. Σημειωθήτω ότι το να φέρει γενειάδα ένας Ρώσος ήταν παράδοση και του προσέδιδε κύρος και τιμή.

Στη Χίο τον 16ο αιώνα επί Οθωμανικής αρχής επέβαλαν φόρο σ' όλες τις νέες χήρες που δεν ξαναπαντρεύονταν, για να τεκνοποιούν. Ο φόρος αυτός λεγόταν
«αργομουνιάτικα".

Λίστες παλαιά και τώρα

Καταγγελία που δεν αποδεικνύεται με ντοκουμέντα μπορεί να χαρακτηριστεί και συκοφαντία. Στο παρελθόν δημοσιοποιήθηκαν λίστες με ονόματα όπως Λαγκάρτ, Φαλσιάνι, Νοβάρτις. Αυτοί που τις δημοσίευσαν χωρίς να έχουν αποδειχθεί δικαστικώς έχουν τιμωρηθεί με τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας λίστες με ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, τα τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν. Πρέπει και στην περίπτωση αυτή με αδιάσειστα στοιχεία ν' αποδειχθούν οι υπηρεσίες που διέταξαν τις παρακολουθήσεις και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να λογοδοτήσουν. Ωστόσο αυτό το τοξικό κλίμα που συντηρείται κατά την προεκλογική περίοδο κουράζει και εκνευρίζει τον απλό πολίτη που πολλά προβλήματα τον απασχολούν. Νομίζω ότι θα ξαφνιαστούν με τα αποτελέσματα της κάλπης αυτοί που το συντηρούν.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ήταν ο τελευταίος των Μοϊκανών που έβαλε την ταφόπλακα στον υπαρκτό σοσιαλισμό της ΕΣΣΔ και ο άνθρωπος που μισήθηκε όσο κανένας από τους συμπατριώτες του Ρώσους και αποθεώθηκε από τον Δυτικό κόσμο.

- «Τι θέλετε να γράψουμε στον τάφο σας;», ρώτησε τον Γκορμπατσόφ ο μεγάλος ντοκιμαντερίστας Βέρνερ Χέρτζοκ.

-Γκορμπατσόφ: «Προσπαθήσαμε».

Ένας Ρώσος οικονομολόγος είπε για τον Γκορμπατσόφ:

-«Μας έδωσε την ελευθερία, αλλά δεν ξέραμε τι να την κάνουμε».

Προσπαθούμε και εμείς, φίλοι αναγνώστες, να προσφέρουμε ποικιλία σχολίων ευρέως φάσματος. Ορισμένα ενδιαφέρουν ολίγους. Τι να κάνουμε, ψυχή έχουν και αυτοί!Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey