FOLLOW US

Αγρότες

  • Με μοναδική αρμοδιότητα την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης
Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου

Έναν μήνα μετά την έκδοση της απόφασης του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του διορισμένου Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου χθες Τρίτη κι έγινε η συγκρότησή του σε σώμα. Η σύνθεση του Δ.Σ. δεν κρύβει καμία έκπληξη, καθώς πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου βρίσκεται ο Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης. Τα μέλη του Δ.Σ., σύμφωνα με την απόφαση, είναι οι: Αλέκος Γιαζιτζόγλου, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης, Σωτήρης Μαρινάτος, Παρασκευάς Φραντζέσκος, Ιωάννης Ηλίας, Χαράλαμπος Παπαχίου και Στρατής Ψαριανός. Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. είναι οι Χρήστος Κουτλής, Ιωάννης Μάλαμας, Γεώργιος Γιαννιόγλου και Μενέλαος Χατζηπαντελής. Τόσο τα τακτικά όσο και αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. είναι στενοί συνεργάτες του κ. Γιαζιτζόγλου, που συνεχίζει να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο τής άλλοτε κραταιάς συνεταιριστικής οργάνωσης του νησιού.

Η διάρκεια της θητείας του διορισμένου Δ.Σ. είναι έξι μήνες και, σύμφωνα με την απόφαση, η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να έχει είναι «η σύγκληση, εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης, Γενικής Συνέλευσης των μελών του προκειμένου να εκλεγεί νομίμως νέο οριστικό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ακολούθως θα προβεί στη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μελών του προκειμένου να εκλεγεί νομίμως νέο οριστικό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ακολούθως θα προβεί στη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με μοναδικό θέμα τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου».

 

Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση

Με βάση την απόφαση, το διορισμένο Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια πέραν αυτής που αναφέρεται στην απόφαση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά περιοριστική απόφαση, αφού δεν δίνει στο διορισμένο Δ.Σ. ούτε την αρμοδιότητα να προβεί στη διαχείριση ζητημάτων της καθημερινής λειτουργίας, παρότι στο αίτημα περιλαμβανόταν και αυτή η αρμοδιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση για τον ορισμό διοίκησης στην Ένωση κατατέθηκε στις 29 Δεκεμβρίου και προσδιορίστηκε δικάσιμος στις 30 Δεκεμβρίου. Δηλαδή η αίτηση ορισμού διοίκησης κατατέθηκε δύο ημέρες πριν λήξει η θητεία της προηγούμενης διορισμένης διοίκησης, η οποία αποτελούνταν από τα ίδια περίπου πρόσωπα. Το μόνο μέλος του Δ.Σ. της διορισμένης διοίκησης που άλλαξε είναι ο Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, ο οποίος αποχώρησε από το Δ.Σ. και αντικαταστάθηκε από τον Σωτήρη Μαρινάτο.

Η αίτηση για τον ορισμό της διοίκησης εξετάστηκε από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης στις 24 Οκτωβρίου κι απόφαση εκδόθηκε στις 4 Απριλίου του 2017. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι αποφάσεις εκδίδονται σε δύο εβδομάδες το πολύ.

Η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης είναι εντελώς αδικαιολόγητη από τη στιγμή που κατά την εκδίκαση του αιτήματος δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση επί του αιτήματος ή επί των προσώπων που συνθέτουν το νέο Δ.Σ.

 

Απουσίες

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν συμμετείχαν δύο από τα επτά μέλη. Πρόκειται για τους κ. Στρατή Ψαριανό και Ιωάννη Ηλία. Ο πρώτος πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει δηλώσει δημόσια ότι έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση της ΕΑΣ Λέσβου. Ωστόσο, επίσημα δεν έχει γνωστοποιήσει την αποχώρησή του στο Δ.Σ. της Ένωσης. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ηλίας απείχε από τη συνεδρίαση για λόγους υγείας.

 

Οι επόμενες κινήσεις

Με βάση την απόφαση του Ειρηνοδικείου αλλά και τις προβλέψεις του νόμου περί συνεταιρισμών που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάιο, το διορισμένο Δ.Σ. της Ένωσης δεν μπορεί να κάνει απολύτως καμία ενέργεια πέρα από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης. Η συνέλευση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 4 Οκτωβρίου του 2017.

Από τη συνέλευση θα πρέπει να εκλεγεί νέο Δ.Σ., ενώ με βάση την απόφαση του δικαστηρίου η συνέλευση που θα συγκληθεί δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα. Στη συνέχεια, θα πρέπει το εκλεγμένο Δ.Σ. να οργανώσει αρχαιρεσίες για να εκλεγεί κανονικό Δ.Σ., το οποίο θα έχει την ευθύνη να προσαρμόσει την ΕΑΣ Λέσβου στα όσα προβλέπει ο νόμος, ο οποίος προέβλεπε την προσαρμογή των συνεταιρισμών και των ενώσεων μέχρι τις 27 Απριλίου. Κατά συνέπεια, μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της διορισμένης διοίκησης με δεδομένο το ισχύον καθεστώς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top