FOLLOW US

Αγρότες

  • Ανησυχία από την καθυστέρηση, λόγω προσφυγών για το έργο της δακοκτονίας
Στο περίμενε και η φετινή δακοκτονία;

Δεκτή έκανε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών την αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία «Δόμηση Αιγαίου», που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τη δακοκτονία, για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της διαδικασίας ανάδειξης της μειοδότριας εταιρείας του Χ. Παπαδέλλη, ως προσωρινού μειοδότη του έργου της δακοκτονίας για το 2019. Η απόφαση αυτή, που έχει τον χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης για την προσφυγή που έχει καταθέσει η Δόμηση κατά της εταιρείας που πήρε το διαγωνισμό.

Όμως το ζητούμενο και το κύριο διακύβευμα για το διαγωνισμό αυτόν, με τις αντιδικίες των δυο διαγωνιζόμενων εταιριών για το έργο της δακοκτονίας, είναι να μην καθυστερήσει και φέτος η δακοκτονία, έχοντας ως αρνητικό παράδειγμα την περσινή περίοδο με τα τραγικά αποτελέσματα στην ελαιοπαραγωγή του νησιού.

Υπάρχει άλλο πλαίσιο

Αναμενόμενες και ενδεχομένως και θεμιτές οι αντιδικίες μεταξύ των εταιρειών για έναν τέτοιο διαγωνισμό, αλλά η δακοκτονία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Και απ’ ότι γνωρίζουμε και από τις πρόσφατες αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων υπάρχει το νομικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι διαδικασίες για αυτό καθ’ εαυτό το έργο της δακοκτονίας από μέρους της Περιφέρειας. Είναι μάλιστα πολύ νωπές οι συστάσεις του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προς τις Περιφέρειες της χώρας που είναι ελαιοπαραγωγικές, ότι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε η δακοκτονία να ξεκινήσει φέτος έγκαιρα και να μην έχουμε την περσινή δακοπροσβολή που κατέστρεψε την παραγωγή και άφησε χωρίς εισόδημα χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς και στη Λέσβο.

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις που αν δεν αντιμετωπιστούν αποφασιστικά, με βάση τα νέα δεδομένα που έφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο και ανεξαρτήτως των προσφυγών μεταξύ των εταιρειών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για το έργο, η Περιφέρεια και οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα φέρουν τεράστια ευθύνη, που δεν νομίζουμε ότι θα επιτρέψουν να επαναληφθεί το περσινό κακό!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κυβερνητικός βουλευτής Γ. Πάλλης έσπευσε να παρέμβει και να επιστήσει τις ευθύνες της Περιφέρειας επικαλούμενος το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο που λύνει τα «χέρια» των αρμοδίων να προχωρήσουν στην εκτέλεση του έργου της δακοκτονίας, ανεξαρτήτως των όποιων εκκρεμοτήτων από το διαγωνισμό.

Η παρέμβαση Πάλλη

«Η καθυστέρηση, εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της υπογραφής της σύμβασης με τον εργολάβο που θα αναλάβει τη διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας για το 2019 έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ελαιοπαραγωγών, ειδικά στο νησί της Λέσβου», σημειώνει στη γραπτή παρέμβασή του ο Γ. Πάλλης, υπενθυμίζοντας ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχασαν σχεδόν το 90% της παραγωγής τους λόγω καθυστέρησης της δακοκτονίας.

Και προσθέτει ότι «η όποια καθυστέρηση στη διενέργεια και την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού δεν είναι κατ’ ανάγκη μοιραία στην καταπολέμηση του δάκου, αφού σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 του Ν. 4579/2019, κατ’ εξαίρεση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η Περιφέρεια μπορεί να αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, για το οποίο έχει δημοσιευτεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, στον προσωρινό μειοδότη. Κατά συνέπεια, έχουμε προβλέψει το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων. Δεν μένει παρά αυτό να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.»

Το δις εξ αμαρτείν...

Η παραπάνω παρέμβαση του βουλευτή έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και από τη μεριά του για τις ευθύνες που μπορεί να προκύψουν, από τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της δακοκτονίας και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία λίγο πριν τις κάλπες, όπου λάθη ή παραλείψεις έχουν το τίμημά τους.

Ανεξαρτήτως πάντως των όποιων πολιτικών ή άλλων αντιπαραθέσεων που μπορεί να δούμε με αφορμή αυτήν την υπόθεση το βέβαιο είναι ότι το έργο της δακοκτονίας θα πρέπει να είναι έτοιμο για να υλοποιηθεί στην ώρα του, γιατί με δεδομένη την περσινή καταστροφική χρονιά, το «δις εξ αμαρτείν» θα είναι εγκληματικό μόνο και ως σκέψη... Κανείς δεν πρέπει να ξαναπαίξει με το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών είτε από ολιγωρία είτε από ανευθυνότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top