FOLLOW US

Αγρότες

  • Ως το τέλος του χρόνου
«Σιγοψήνεται» νέα παράταση για τους ανενεργούς συνεταιρισμούς

Στις 27 Απριλίου έληξε η τελευταία παράταση προκειμένου οι συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών της χώρας, να προσαρμοστούν στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το Μάη του 2016, για να εγγραφούν στο Μητρώο συνεταιρισμών, ως ενεργές μονάδες. Από τότε έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες και τίποτα δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, για να δοθεί νέα παράταση ώστε συνεταιρισμοί και Ενώσεις Συνεταιρισμών να προσαρμοστούν στις διατάξεις του νομού.

Πρακτικά, η παράταση σηματοδοτεί την άρνηση της κυβέρνησης να έρθει σε ρήξη με την νομενκλατούρα που επί δεκαετίες νέμεται ανεξέλεγκτη τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τον μόχθο των αγροτών. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν βγει, και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δούμε καμία ανακοίνωση μέχρι να πάει η σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ωστόσο ήδη διαρρέουν δεξιά και αριστερά, πληροφορίες πως ετοιμάζεται παράταση. Επίσης σε μέσα ενημέρωσης και στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, υπάρχουν μικρές και προσεκτικές αναφορές στην παράταση που ετοιμάζεται.

 

Διαρροές και παλινωδίες

Ο λόγος που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγει να ανακοινώσει τις προθέσεις του, είναι η δυσφορία που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες πριν την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας, τον περασμένο Απρίλη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή αν θα ξεκινήσει διαδικασία εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών κι όσων συνεταιριστικών οργανώσεων δεν γράφτηκαν καν στο μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η απάντηση του κ. Αποστόλου ήταν κατηγορηματική ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Λίγες μέρες αργότερα, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) ανακοίνωνε ότι θα δοθεί νέα παράταση. Ωστόσο η σχετική τροπολογία δεν πήγε ως τώρα στη Βουλή. Τα όσα είπε ο κ. Κόκκαλης δεν διαψεύστηκαν ποτέ από τον κ. Αποστόλου. Απλά το θέμα αποσιωπήθηκε, προκειμένου να ξεχαστεί και σε εύλογο χρόνο να περάσει η σχετική τροπολογία από την Βουλή.

Δύο μήνες μετά το πέρας της 27ης Απριλίου, δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών, ούτε έχει ανακοινωθεί ποιοι συνεταιρισμοί είναι ενεργοί και ποιοι ανενεργοί. Η καθυστέρηση δεν είναι αποτέλεσμα τεχνικού, διοικητικού ή νομικού προβλήματος. Πρόκειται για την άρνηση της ηγεσίας του Υπουργείου να έρθει σε ρήξη με τη νομενκλατούρα που αναφέραμε πιο πάνω. Πηγές προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσουν την αδράνεια, λένε πως υπάρχει πίεση από τους ΠΑΣΟΚογενείς να δοθεί παράταση. Μόνο που έτσι απογοητεύονται οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό χώρο, καθώς ο κ. Αποστόλου, το Σεπτέμβρη του 2015, δήλωνε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι να ξεκαθαρίσει το συνεταιριστικό κίνημα από την παλιά νομενκλατούρα.

 

Η περίπτωση της ΕΑΣ Λέσβου

Οι προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως είναι σε γνώση της διορισμένης διοίκησης της ΕΑΣ Λέσβου, η οποία δεν δείχνει να βιάζεται να πραγματοποιήσει την γενική συνέλευση που προβλέπει η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης. Πιθανότατα περιμένει να περάσει από τη Βουλή η σχετική τροπολογία και μετά να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Εκτιμούμε ως πολύ πιθανό να γίνει προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια για την σύγκλιση της συνέλευσης. Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου, που εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου, ορίζει πως η συνέλευση θα πρέπει να συγκληθεί μέσα σε έξι μήνες, από την έκδοση της απόφασης. Επίσης ορίζει ότι το Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια πλην της σύγκλισης της συνέλευσης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως όντως το διορισμένο Δ.Σ. δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια ως τώρα. Αλλά αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση δεν είναι ό,τι καλύτερο, αφού μπορεί να διαιωνίζει μια κατάσταση, αλλά δεν δρομολογεί λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν και στις εκκρεμότητες που αυτά Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»δημιουργούν. 

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top