FOLLOW US

Αγρότες

  • Ο Αποστόλου έκοψε κάθε ελπίδα για διαφορετική κατάληξη
Προς εκκαθάριση οδεύει η ΕΑΣ Λέσβου

 

Οι δηλώσεις του κ. Αποστόλου στη Βουλή για την τύχη των ανενεργών συνεταιρισμών σηματοδοτούν ότι η ΕΑΣ Λέσβου και πιθανότατα μεγάλος αριθμός πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών του νησιού, που είτε δεν λειτουργούν, είτε έχουν εξαιρετικά περιορισμένη λειτουργία, θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Εξαίρεση θα αποτελέσουν εκείνοι οι ανενεργοί και οι υπολειτουργούντες συνεταιρισμοί που θα καταφέρουν να συγχωνευθούν με άλλους συνεταιρισμούς προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και βιώσιμα σχήματα.

Δεν χρειάζονταν οι δηλώσεις του κ. Αποστόλου στη Βουλή για να αντιληφθεί κανείς ότι η ΕΑΣ Λέσβου οδεύει προς εκκαθάριση. Αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό, καθώς ούτε η προσαρμογή του καταστατικού της στο νέο νόμο περί συνεταιρισμών έχει γίνει, ούτε έχει οικονομική δραστηριότητα που να δικαιολογεί τη συνέχιση της λειτουργίας της. Το «Ε», αμέσως μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τους συνεταιρισμούς την άνοιξη του 2016, έγραφε ότι μόνο με διασταλτική ερμηνεία του νόμου μπορούσε να συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΑΣ Λέσβου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνιζαν στο «Ε» πως η καλύτερη λύση για την ΕΑΣ Λέσβου είναι η εκκαθάρισή της, διότι θεωρούσαν δεδομένη την αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας της.

Με αποφάσεις προέδρου
Η τελευταία προσπάθεια για τη διάσωση της ΕΑΣ Λέσβου είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι και κατέληξε στο αίτημα για ορισμό προσωρινής διοίκησης που συζητήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2016. Ως τις αρχές του Φεβρουαρίου δεν είχε εκδοθεί η απόφαση για τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης. Δεν έγινε γενική συνέλευση της οργάνωσης, ούτε ολοκληρώθηκε κάποια διαδικασία προσαρμογής της στο νέο νόμο. Ούτε φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι σε αυτήν την κατεύθυνση ως τις 27 Απριλίου, ημερομηνία καταληκτική για να οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Από τα τέλη του 2015 και μέχρι τώρα η ΕΑΣ Λέσβου λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με αποφάσεις του προέδρου της Αλέκου Γιαζιτζόγλου και του διευθυντή Στρατή Χατζηδημητρίου. Κατά μια νομική γνωμάτευση, παρότι στο τέλος του 2015 έπαψε να υφίσταται το διορισμένο από το δικαστήριο Δ.Σ., αυτό συνέχισε να έχει την ευθύνη διοίκησης της οργάνωσης, δεδομένου ότι δεν είχε οριστεί άλλο Δ.Σ.

Στη βάση αυτής της γνωμάτευσης υπογράφηκε από τον κ. Γιαζιτζόγλου η συμφωνία για τη δημιουργία εταιρείας που αξιοποιεί το πυρηνελαιουργείο. Το χειμώνα που μας πέρασε η Ένωση εξέδιδε τιμοκαταλόγους αγοράς του ελαιολάδου που τους έστελνε στα ελαιοτριβεία του νησιού. Οι τιμοκατάλογοι δεν είχαν κανένα σήμα που να δείχνουν ότι προέρχονται από την Ένωση. Ωστόσο, όλοι γνώριζαν τον αποστολέα.
Στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο κ. Γιαζιτζόγλου εμφανίστηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα να κάνει δηλώσεις για τις τιμές παραγωγού στο νησί με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΑΣ Λέσβου.

Η ώρα της εκκαθάρισης
Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν παραγωγική δραστηριότητα, σύμφωνα με το πλαίσιο του νόμου. Άλλωστε, ακόμη κι αν υπήρχε παραγωγική δραστηριότητα, δεν υφίσταται νόμιμα ορισμένη διοίκηση, διότι όση καλή διάθεση και να δείξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον μιας οργάνωσης από τον πρόεδρο και τον διευθυντή της, εφόσον διατηρούν τις ιδιότητες αυτές. Εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα είναι πως δεν έχει συνεδριάσει το Δ.Σ. της οργάνωσης ποτέ μέχρι σήμερα τους τελευταίους 9 μήνες, η δε συνεδρίαση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι είναι άγνωστο αν έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο πρακτικών.

Τυπικά και ουσιαστικά διοίκηση στην ΕΑΣ Λέσβου δεν υφίσταται. Κατά συνέπεια, το μόνο που μένει είναι να λήξει και τυπικά η περίοδος προσαρμογής που έχουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας και να οριστεί εκκαθαριστής. Το πότε θα γίνει ο ορισμός του εκκαθαριστή είναι άγνωστο. Κι επίσης είναι άγνωστο σε ποιο πλαίσιο θα λειτουργήσουν οι εταιρείες στις οποίες η ΕΑΣ Λέσβου είναι μέτοχος και στην ουσία αξιοποιούν το βιομηχανικό συγκρότημα των Παμφίλων. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η απώλεια των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΨΥΠΑΛ στον Καρά Τεπέ.
Τα παραπάνω ήταν αναμενόμενα από τον εκτελούντα χρέη προέδρου και το διευθυντή της Ένωσης. Γι’ αυτό και επί έναν χρόνο απέφευγαν να κάνουν οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση για τα τεκταινόμενα στην Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top