FOLLOW US

Αγρότες

  • Όχι σε πρόσθετα βάρη στους αγρότες λέει η κυβέρνηση, για νέα χαράτσια μιλά η αντιπολίτευση
Κοινοβουλευτικός καβγάς για το νέο δασικό νομοσχέδιο

Με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει ότι μέσω του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες επιτυγχάνεται μια σημαντική πολιτική αλλαγή που σχετίζεται με την ουσία της λειτουργίας της διοίκησης, τη ΝΔ, τη ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιτίθεται και πάλι στον αγροτικό κόσμο με νέα χαράτσια και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαπιστώνουν ασάφειες, προχειρότητα αλλά και θετικά σημεία, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νέου δασικού νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι πέρα από τα οφέλη που δημιουργούν στη χώρα μας οι δασικοί χάρτες (το κτηματολόγιο, την οργάνωση του χωροταξικού σχεδιασμού, την προστασία του περιβάλλοντος, την κανονικοποίηση και την αποτύπωση της ισονομίας σε ένα περιβάλλον δικαίου για όλες τις χρήσεις) αναδεικνύονται πολλά ελλείμματα και κακοδαιμονίες της ελληνικής διοίκησης, με αποτέλεσμα το σύνολο του εγχειρήματος να είναι κρίσιμο. Κάλεσε δε τον πολιτικό κόσμο να τοποθετηθεί υπέρ αυτής της παρέμβασης, «διότι από φωνές, οι οποίες δεν εκφράζουν σαφέστατα αυτήν τη στιγμή κάποιους χώρους της αντιπολίτευσης, υπέρ της αναστολής των δασικών χαρτών, υπέρ μιας της επικίνδυνης αναβολής, επιχειρείται ανανέωση ενός μη παραγωγικού και αποτελεσματικού παρελθόντος για τη χώρα μας».

Ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει σκοπός να δημιουργηθούν πρόσθετα βάρη, αλλά ανέφερε ότι «δεν μπορούμε από την άλλη πλευρά να μην κρατήσουμε και το μέτρο έναντι της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας. Αυτό θα πρέπει να το προστατεύσουμε και συνταγματικά είμαστε υποχρεωμένοι», σημείωσε.

 

Είναι «μεγάλη αλλαγή»

Απέναντι στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «μια μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται όλους μας» ενώ και στο οικονομικό επίπεδο υποστήριξε πως «επέρχεται πολύ μεγάλη ελάφρυνση για τον αγροτικό κόσμο».
«Αυτό είναι το εργαλείο το οποίο παραδίδουμε σήμερα χωρίς να θίγουμε συνταγματικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια σημαντική και θα συνεχίσουμε. Σε κάθε νομό πηγαίνουμε και ενημερώνουμε. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όμως, η δημόσια διοίκηση, ο πολιτικός κόσμος, ο επιστημονικός κόσμος και οι δήμοι, για να εφαρμόσουμε αυτό το μεγάλο εργαλείο, το οποίο πιστεύω ότι θα μας προσδώσει και ένα σημαντικό στοιχείο εκσυγχρονισμού και δημοκρατίας», τόνισε.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη έκανε λόγο για νομοθέτημα που «επιτέλους» δίνει λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών που ταλάνιζαν τους πολίτες και εξασφαλίζει τη διαφάνεια στην άσκηση της δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Όπως τόνισε δε οι αγρότες με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα κατέχουν στο εξής νομίμως τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στο εξής διασφαλίζεται η προστασία του δάσους.

Κυβερνητικοί βουλευτές, επίσης, είπαν πως πλέον θα υπάρξει τακτοποίηση σε ένα καθεστώς που υπέθαλπε την παρανομία και κατηγόρησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «ρουσφετολογική πολιτική και για ανοχή σε πράξεις καταπατήσεων εις βάρος του περιβάλλοντος». Ανέφεραν ότι καταλύεται οριστικά το καθεστώς ασάφειας που ίσχυε, οι αγρότες μπορούν να τακτοποιήσουν μόνιμα τα χωράφια τους με πολύ μικρότερο τίμημα απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ επεσήμαναν παράλληλα πως δίνεται η δυνατότητα 100 δόσεων για την καταβολή του τιμήματος των εκχερσωμένων αγρών πριν από το 1975 και λαμβάνεται υπόψη το ΟΣΔΕ.

 

Κριτική από την αντιπολίτευση

Η πρώτη συνεδρίαση στην Επιτροπή διεξήχθη σε κλίμα αντιπαράθεσης τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως επείγον όσο και για την ουσία των τροποποιούμενων ρυθμίσεων της δασικής νομοθεσίας, οι οποίες προωθούνται με στόχο την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως ως αντιπολίτευση, όταν ήρθε ο νόμος 4280/2014 -τον οποίο σήμερα «απλώς τροποποιεί ως κυβέρνηση και τον εκθειάζει»- έλεγε πως «βάζει ταφόπλακα στα δάση» και «περιέχει φωτογραφικές διατάξεις». Ξεκαθαρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έρχεται νέο χαράτσι για τους αγρότες το οποίο θα φτάσει έως και τα 300 εκ. ευρώ.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης σημείωσε πως κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των δασικών χαρτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τους δασικούς χάρτες που ήδη υπήρχαν, αλλά προχώρησε σε νέα χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία. Εξειδικεύοντας ως προς το δεύτερο σκέλος της κριτικής του, ο κ. Αρβανιτίδης είπε πως οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν χαράτσια για γαίες που ήταν ανέκαθεν αγροτικές, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους λόγω των δυσβάσταχτων τελών που καλούνται να πληρώσουν.

Θετικά στοιχεία αλλά και ασάφειες διαπίστωσε στο δασικό νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Αφού ο κ. Αμυράς τόνισε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο νόμου οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον αν δεν αποσαφηνιστούν, ζήτησε να διευκρινιστεί τι πρόκειται να γίνει με το θέμα των προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων.

Έντονη κριτική άσκησε στο νέο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες και η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία έκανε λόγο για φωτογραφικές διατάξεις, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων -κυρίως δε, την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης έδωσε έμφαση στη ρύθμιση για τα κληροτεμάχια, παρατηρώντας πως θα δικαιωθούν επιτέλους οι απόγονοι των προσφύγων που ταλαιπωρούνται από το 1935, μολονότι έχουν δικαιωθεί με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο αρμόδιος υπουργός, πάντως, τόνισε ότι η κυβέρνηση βοηθά τους αγρότες και δεν συναινεί σε καταπατήσεις ενώ προανήγγειλε διορθώσεις με σκοπό η επίλυση των όποιων πρόδηλων λαθών να είναι αποτελεσματική.
Απέναντι στην κριτική που ασκήθηκε για το θέμα της επιβολής «χαρατσιών» σημείωσε ότι έχουν μειωθεί τα «τέλη αντιρρήσεων» που είχαν θεσμοθετηθεί από τη Ν.Δ. (από το 1/3 σε ¼) και υπογράμμισε πως οι αγρότες θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό ορίζοντα πέντε μηνών ώστε να τακτοποιήσουν τη διαδικασία. Επισημαίνοντας δε πως μόλις το 40% των δήμων έχει καταθέσει τα ζητούμενα έγγραφα για τις οικιστικές πυκνώσεις, κάλεσε τους ΟΤΑ να εναρμονιστούν με τις νέες διατάξεις, αλλιώς «αναλαμβάνουν εκείνοι και την ευθύνη».

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αντιγόνη Πανέλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top