FOLLOW US

Αγρότες

Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, εκπρόσωπος των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Νικόλαος Λιόλιος.
Τη Λέσβο επισκέφθηκε, στο πλαίσιο προγραμματισμένης από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) - και προκειμένου να ενημερωθεί και να ενημερώσει πάνω σε αγροτικά θέματα - ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, εκπρόσωπος των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Νικόλαος Λιόλιος.

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χθες στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου - παρισταμένων και του αντιπροέδρου της Ένωσης, κ. Θεόδωρου Χατζηπαναγιώτη, αλλά και του μέλους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου κ. Θεόδωρου Μανωλάκα - ο κ. Λιόλιος κατέκρινε αρχικά την «επί πεντέμισι χρόνια αντιαγροτική», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Διερωτώμαι τι θα έχει να επιδείξει απόψε ο Καραμανλής ως έργο και τι απαντήσεις θα δώσει στους επαγγελματίες του νομού, που βιώνουν οικονομική ανέχεια και εξαθλίωση όπως δεν είχαμε ζήσει ξανά», ανέφερε ο κ. Λιόλιος, παροτρύνοντας παράλληλα την ΕΑΣ Λέσβου να δείξει αμέριστη συμπαράσταση και ενίσχυση στον πρόεδρο της Ένωσης και υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αλέκο Γιαζιτζόγλου. «Ώστε να έχει μια ευκαιρία να εκπροσωπήσει τους ανθρώπους της υπαίθρου του Β. Αιγαίου, όπως τους εκφράζει τα τελευταία 20 χρόνια που τον έχω γνωρίσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Δε φταίνε οι παραγωγοί»
Μιλώντας για το ΕΣΠΑ 2009 - 2013, ο κ. Λιόλιος τόνισε: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, όταν από το ΕΣΠΑ έχουν απορροφηθεί μόνο λίγα χρήματα, ενώ δεν έχει υπάρξει καμμία άλλη προκήρυξη, ούτε για το θέμα των νέων αγροτών. Υπάρχει μια τρομακτική έλλειψη χρημάτων και πόρων, τους οποίους η κυβέρνηση δε διαθέτει για τους αγρότες, αλλά π.χ. για τις τράπεζες.»
Ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος κατήγγειλε, επίσης, ευθέως όσους ρίχνουν ευθύνες για τις αυξημένες τιμές των προϊόντων στους ίδιους τους παραγωγούς, σχολιάζοντάς το ως κίνηση «ανέντιμη». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι παραγωγοί χρειάζονται την ενίσχυση ανθρώπων που δε θα προσπαθούν να μειώσουν το κύρος και την προσπάθειά τους».

Στηρίζοντας τον Αλέκο Γιαζιτζόγλου
«Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο κ. Γιαζιτζόγλου», συνέχισε. «Εξάλλου, ούτε ο ίδιος φταίει για το ότι ο ΕΛΓΑ καθυστερεί τις πληρωμές, ούτε οι επιλέξιμες εκτάσεις είναι ευθύνη των Συνεταιριστικών Ενώσεων», συνέχισε ο κ. Λιόλιος. «Αν δεν υπήρχαν οι ενώσεις, δε θα μπορούσαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Δεν μπορεί στην εποχή του ίντερνετ και των πληροφοριών που δεχόμαστε κάθε μέρα, να υπάρχει μαύρη προπαγάνδα. Ο Αλέκος είναι από τους λίγους με προσφορά σημαντική και θετική για το κοινωνικό σύνολο.»
Κλείνοντας, ο κ. Λιόλιος απηύθυνε πρόσκληση και έκκληση στους αγρότες, αλλά και στους πολίτες της Λέσβου, υπέρ του Αλέκου Γιαζιτζόγλου. «Δε θα χάσει ο νομός ή το νησί, αλλά θα έχει μόνο κέρδος», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι από τις ευχάριστες και χρήσιμες φωνές που λείπουν και μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στους αγρότες.»

Σύντομα θα γίνουν οι πληρωμές…
Όσον αφορά, τέλος, στα ζητήματα των επιλέξιμων περιοχών, των βοσκοτόπων και ειδικά των πληρωμών, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης ανέφερε ότι αυτά προχωρούν. Ειδικά για τις τελευταίες, τόνισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση καταστάσεων για τις πληρωμές από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και πως πολύ σύντομα οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top