FOLLOW US

Αγρότες

Άλλη μια φορά το λάδι του Πλωμαρίου ξεχωρίζει στο διεθνή διαγωνισμό «Mario Solinas». Η επιτυχία ήρθε από το ελαιόλαδο «Ειρήνη» του Νίκου Καλαμπόκα, που αναδείχθηκε πρώτος φιναλίστ.
Άλλη μια φορά το λάδι του Πλωμαρίου ξεχωρίζει στο διεθνή διαγωνισμό «Mario Solinas». Η επιτυχία ήρθε από το ελαιόλαδο «Ειρήνη» του Νίκου Καλαμπόκα, που αναδείχθηκε πρώτος φιναλίστ στην κατηγορία του αγουρέλαιου με μεσαία φρουτώδη γεύση. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και σε αυτόν λαμβάνουν μέρος ελαιόλαδα από όλες τις χώρες του κόσμου. Το επίπεδο του διαγωνισμού είναι εξαιρετικά υψηλό και τα κριτήρια πολύ αυστηρά.

Ο κ. Καλαμπόκας, ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νέα διάκριση που πέτυχε το ελαιόλαδο που παράγει και τυποποιεί ο ίδιος και η οικογένειά του, δήλωσε στο «Ε»: «Μόλις χθες (σ.σ. προχθές) ενημερωθήκαμε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για την επιτυχία μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι.
Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου· θέλω να αποδείξω σε όλους ότι το ελαιόλαδο του Πλωμαρίου έχει εξαιρετική ποιότητα. Επίσης θέλω να δείξω σε όλους πως όταν φροντίζεις την ελιά με αγάπη, εκείνη σού ανταποδίδει αυτή την αγάπη.
Στόχος μου είναι να δείξω ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό σε όλα τα στάδια της παραγωγής, στην καλλιέργεια της ελιάς, στο κλάδεμα, στο μάζεμα του καρπού μέχρι και την τελική τυποποίηση.»

«Παράδειγμα…»

Ρωτήσαμε τον κ. Καλαμπόκα τι ήταν αυτό που τον ώθησε να πάρει μέρος σε έναν τόσο δύσκολο διαγωνισμό κι αυτός μας απάντησε: «Θέλω αυτό που κάνω να γίνει παράδειγμα και για άλλους, γιατί πραγματικά πιστεύω στην ποιότητα που έχει το ελαιόλαδο του Πλωμαρίου. Από την άλλη, πάντα μου αρέσει να θέτω υψηλούς στόχους και να τους επιτυγχάνω. Το “Mario Solinas” είναι ένας υψηλός στόχος, γιατί πρόκειται για τον κορυφαίο διαγωνισμό στον τομέα του ελαιολάδου.
Φυσικά, με αυτό τον τρόπο μπορώ να προβάλω το Πλωμάρι και μ’ αρέσει να προβάλω τον τόπο μου.»
Το «Ειρήνη» συναγωνίστηκε 85 ελαιόλαδα από μεμονωμένους παραγωγούς, ενώσεις παραγωγών και τυποποιητικές επιχειρήσεις. Τα οποία προέρχονται ένα από την Αίγυπτο, τέσσερα από τη Γαλλία, 14 από την Ελλάδα, ένα από το Ισραήλ, τέσσερα από την Ιταλία, δύο από το Μαρόκο, 25 από την Πορτογαλία και 34 από την Ισπανία.
Τα έξι ελαιόλαδα (φιναλίστ) κάθε κατηγορίας με τις υψηλότερες βαθμολογίες κρίθηκαν ξανά από διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Το «Ειρήνη» αναδείχθηκε πρώτος φιναλίστ στην κατηγορία του αγουρέλαιου με μεσαία φρουτώδη γεύση. Τρίτος φιναλίστ στην ίδια κατηγορία ήταν το ελαιόλαδο «Ελαιώνας» του αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Μεσσηνίας.
Στο φετινό διαγωνισμό έχει καταργηθεί η κατηγορία του ελαιολάδου με χαμηλή φρουτώδη γεύση. Οι κατηγορίες στις οποίες διαγωνίζονται τα ελαιόλαδα είναι αγουρέλαιο με έντονα φρουτώδη γεύση, αγουρέλαιο με μεσαία φρουτώδη γεύση, ώριμο ελαιόλαδο με έντονα φρουτώδη γεύση και ώριμο ελαιόλαδο με μεσαία φρουτώδη γεύση.
Η επίσημη τελετή απονομής βραβείων, κατά την οποία ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου θα παραδώσει τα βραβεία στους νικητές και τα διπλώματα στους φιναλίστ, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουνίου, στο πλαίσιο της 97ης Συνόδου του Συμβουλίου των μελών, στη Μαδρίτη.Ο διαγωνισμός
Στο διαγωνισμό για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα «Mario Solinas» συμμετέχουν ιδιώτες παραγωγοί, οργανώσεις παραγωγών και επιχειρήσεις συσκευασίας, των οποίων ο τόπος παραγωγής ευρίσκεται σε μία χώρα μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Οι όροι του διαγωνισμού είναι εξαιρετικά αυστηροί και αναφέρουν ότι γίνονται αποδεκτά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, που πληρούν τους όρους που απαιτούνται για την ονομασία από τον εμπορικό κανόνα που εφαρμόζεται για το ελαιόλαδο και για το πυρηνέλαιο, που εγκρίθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Τα ελαιόλαδα που παρουσιάζονται στο διαγωνισμό πρέπει να προέρχονται από μία ομοιογενή παρτίδα, μη συσκευασμένου ελαίου, ελαχίστου όγκου 5.000 λίτρων. Η ποσότητα αυτή παραμένει σφραγισμένη στην αποθήκη της επιχείρησης και η σφράγιση πιστοποιείται με συμβολαιογραφική πράξη.
Ο κάθε συμμετέχων δεν μπορεί να παρουσιάσει παρά μόνο ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Η λήψη των δειγμάτων γίνεται από συμβολαιογράφο μέσα σε πέντε δείγματα χρωματιστών γυάλινων φιαλών των 500ml και δύο δείγματα των 100ml το καθένα. Τα δύο δείγματα των 100ml αποστέλλονται σε ένα εργαστήριο εγκεκριμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, για να γίνει η χημική του ανάλυση και να εκδοθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανάλυσης, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το έλαιο είναι ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ένα από τα δείγματα των 500ml αποστέλλεται σε μία επιτροπή δοκιμαστών ελαιολάδου, εγκεκριμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, προκειμένου να γίνει η οργανοληπτική εκτίμησή του σύμφωνα με τη μέθοδο που εγκρίνεται από το Συμβούλιο για την οργανοληπτική αξιολόγηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και την έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού κατάταξής του.
Στην Επιτροπή του διαγωνισμού που έχει την έδρα της στη Μαδρίτη αποστέλλονται:
- Το δελτίου εγγραφής
- Η πράξη που έχει συνταχθεί από το συμβολαιογράφο που προέβη στη λήψη των δειγμάτων και στη σφράγιση του αποθηκευτικού χώρου
- Το πιστοποιητικό της χημικής ανάλυσης και το πιστοποιητικό της οργανοληπτικής ανάλυσης, που εκδόθηκαν αντιστοίχως από το εργαστήριο και από την επιτροπή δοκιμαστών του ελαιολάδου
- Τρία από τα δείγματα των 500ml κατάλληλα συσκευασμένα για να μη σπάσουν κατά την μεταφορά.


 
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top