FOLLOW US

Αγρότες

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους συνεταιριστές το σχέδιο νόμου που πρόκειται να παρουσιάσει στις αρχές του Ιανουαρίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους συνεταιρισμούς.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους συνεταιριστές το σχέδιο νόμου που πρόκειται να παρουσιάσει στις αρχές του Ιανουαρίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους συνεταιρισμούς. Εφόσον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, αποφασίσει να έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ ή ορθότερα με τους κορυφαίους συνεταιριστές της χώρας, θα θεσπίσει διάταξη που θα βάζει όριο στη θητεία τους. Αν κρίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει στη ρήξη, τότε θα αποφύγει να ανοίξει αυτό το ζήτημα. Κεφαλαιώδες ζήτημα είναι και το χωροταξικό των συνεταιρισμών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το Υπουργείο κλίνει προς την άποψη της δημιουργίας ενός συνεταιρισμού σε κάθε νομό.

Ένα άλλο μέτρο προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν μέλη στους συνεταιρισμούς άτομα ή νομικά πρόσωπα που δεν είναι αγρότες, αλλά επενδυτές. Οι ρύθμιση εισάγεται προκειμένου οι συνεταιρισμοί να αποκτήσουν κεφάλαια κίνησης, όμως με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποκτήσουν ισχυρή επιρροή μέσα στους συνεταιρισμούς επιχειρηματίες που είτε ασκούν ανταγωνιστικές δραστηριότητες είτε είναι έμποροι που αγοράζουν από τους συνεταιρισμούς προϊόντα αγροτών μελών τους. Για παράδειγμα, με βάση τη ρύθμιση για τους επενδυτές, θα μπορούσαν να γίνουν μέλη σε ελαιοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς έμποροι ελαιολάδου ή ιδιώτες ελαιοτριβείς. Σε γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς θα μπορούσαν να γίνουν μέλη τυροκομικές επιχειρήσεις.
Επίσης, με το νομοσχέδιο καθίσταται δεσμευτικός ο σεβασμός των υποχρεώσεων που έχουν τα μέλη των συνεταιρισμών. Δηλαδή να προμηθεύονται από τους συνεταιρισμούς όλα τα εφόδια που χρειάζονται για τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραδίδουν στους συνεταιρισμούς τα προϊόντα που παράγουν. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και σήμερα, όμως στην πράξη έχει καταστεί ανενεργή, με αποτέλεσμα ο παρεμβατικός ρόλος των συνεταιρισμών στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων να είναι εξαιρετικά περιορισμένος, έως ανύπαρκτος.

Η τομή
Η συνένωση των συνεταιρισμών σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από τις διοικήσεις όλων των παλιών συνεταιριστών, εφόσον πραγματοποιηθούν, θα αποτελέσει μια πραγματική τομή στα συνεταιριστικά πράγματα. Αλλά το αν θα συμβάλει θετικά στην ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος ή όχι, είναι κάτι που θα φανεί σε βάθος χρόνου.
Στην περίπτωση της Λέσβου με τις δύο παραπάνω ρυθμίσεις θα μπουν στο «περιθώριο» περίπου το 90% των συνεταιριστών του νησιού και θα πρέπει υποχρεωτικά να προκύψει μια νέα διοίκηση στην ΕΑΣ Λέσβου, η οποία όμως θα έχει μετεξελιχθεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.

Αλλαγές
Αν ο νέος νόμος απαγορεύει στα μέλη των Δ.Σ. των συνεταιρισμών να κάνουν πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες, θα πρέπει τα πέντε από τα επτά μέλη τού Δ.Σ. τής ΕΑΣΛ, στις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη τού 2011, να αλλάξουν, καθώς νέα μέλη είναι μόλις δύο, οι κύριοι Παναγιώτης Σταμάτης και Στρατής Ψαριανός. Παράλληλα, όμως, εκτός θα πρέπει να μείνει το σύνολο σχεδόν των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών του νησιού, καθώς θα υπάρχει μόνο ένα Δ.Σ..
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης, αναφέρει ότι όντως η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει αυτό το ζήτημα, αλλά θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να το περάσει στο νόμο. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί εύκολα να βρεθούν νέα πρόσωπα να αναλάβουν τη διοίκηση των συνεταιρισμών. «Η διοίκηση των συνεταιρισμών απαιτεί γνώση και εμπειρία. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση», σημειώνει ο κ. Χατζηπαναγιώτης και προσθέτει «πως θα μπουν νέοι άνθρωποι στους συνεταιρισμούς, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα από τη διοίκησή τους. Είναι σα να τους πετάς στο λάκκο με τα φίδια και να περιμένεις να δεις αν θα επιβιώσουν.»
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, που θα είναι ένα από τα πρώτα «θύματα» αυτού του μέτρου, μια και έχει μακρά πορεία στη διοίκηση της ΕΑΣ Λέσβου και παράλληλα συμπληρώνει δύο θητείες στο Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, μας είπε: «Η αλήθεια είναι πως το Υπουργείο λέει ότι θα ακολουθήσει το σχεδιασμό της κ. Μπατζελή. Αλλά μέχρι τώρα δε μας έχει δώσει κάποιο σχέδιο νόμου για να μπορούμε να πούμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Πιστεύω ότι το θέμα θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου.
Πέραν τούτου, όμως, η θέσπιση περιορισμού στο δικαίωμα των συνεταιρισμένων παραγωγών να εκλέγονται στα όργανα των συνεταιρισμών είναι αντισυνταγματικό μέτρο.»
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top