FOLLOW US

Αγρότες

Η καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Λέσβου, που εξ αιτίας της δεν μπορούν να πουλήσουν ζώντα πρόβατα στην ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό και μόνο αρνιά για άμεση σφαγή μπορούν να εξαχθούν ή σφαγμένα ζώα.
Ο καταρροϊκός σκοτώνει το εισόδημα των κτηνοτρόφων

Η καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Λέσβου, που εξ αιτίας της δεν μπορούν να πουλήσουν ζώντα πρόβατα στην ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό και μόνο αρνιά για άμεση σφαγή μπορούν να εξαχθούν ή σφαγμένα ζώα. Ο μεγάλος αριθμός απούλητων προβάτων έχει ρίξει σε πολύ χαμηλά επίπεδα την τιμή του κρέατος.

Τα σφαγμένα πρόβατα πωλούνται από ένα έως δύο ευρώ το κιλό, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων, Θανάσης Κόμλος. Αυτές είναι τιμές παραγωγού. Την ίδια στιγμή, η χονδρική τιμή του πρόβειου κρέατος στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας τη Δευτέρα κυμαινόταν από τα 2,80 ευρώ το κιλό έως τα 3,80 ευρώ το κιλό. Στη χονδρική τιμή περιλαμβάνονται το κόστος μεταφοράς, το κέρδος του χονδρεμπόρου και οι φόροι που εισπράττει το κράτος.

Ανάσα…
Η άρση της καραντίνας θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στους κτηνοτρόφους της Λέσβου, καθώς θα πουλούν ζωντανά τα πρόβατά τους. Τα περισσότερα δε θα πωλούνται για σφαγή, αλλά σε κτηνοτρόφους της βόρειας Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι τα πρόβατα λεσβιακής φυλής έχουν μεγάλη ζήτηση από τους κτηνοτρόφους της βόρειας Ελλάδας, μια και θεωρούνται ιδιαιτέρως ανθεκτικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες). Επίσης παράγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος χωρίς να καταναλώνουν μεγάλο όγκο ζωοτροφών.
Στο πρόσφατο παρελθόν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου πωλούσαν έως και 100 ευρώ το πρόβατο σε κτηνοτρόφους ή ζωέμπορους από τη βόρεια Ελλάδα. Με τις πωλήσεις αυτές οι κτηνοτρόφοι του νησιού αποκόμιζαν ένα σημαντικό εισόδημα και μπορούσαν με άνεση να ανανεώσουν το ζωικό κεφάλαιό τους.
Επιπλέον, εάν αρθεί η καραντίνα, μεγάλος αριθμός ζώων θα μπορέσει να εξαχθεί στα απέναντι τουρκικά παράλια, όπου υπάρχει επίσης αυξημένη ζήτηση.

Αργεί η άρση της καραντίνας
Το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο ήταν το Δεκέμβριο του 2010. Για να αρθεί η καραντίνα, θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος χωρίς να εμφανιστεί νέο κρούσμα στο νησί, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά η πορεία της νόσου. Η παρακολούθησή της γίνεται με βοοειδή-μάρτυρες. Δηλαδή λαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αίμα από τα βοοειδή που εκτρέφονται στο νησί, για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται ότι τα βοοειδή του νησιού δεν έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, θεωρείται ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος και μπορεί να γίνει άρση της καραντίνας.
Στη Λέσβο, αν και θα έπρεπε να γίνεται συστηματική παρακολούθηση της νόσου, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται. Ο λόγος, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, είναι η έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Ο ίδιος έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να έρθουν στο νησί και τα αναγκαία υλικά. «Η άρση της καραντίνας», λέει ο κ. Γιαζιτζόγλου, «δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται να γίνει τεράστια γραφειοκρατική δουλειά και κυρίως να πεισθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχει αντιμετωπισθεί η νόσος.»
Τα στοιχεία που μπορούν να επικαλεστούν οι τοπικοί φορείς για την άρση της καραντίνας είναι δύο:
- Από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχει εμφανιστεί νέο κρούσμα.
- Η πορεία της νόσου το 2010 σε σχέση με το 2009 ήταν φθίνουσα. Συγκεκριμένα, το 2009 θανατώθηκαν λόγω της νόσου 4.282 πρόβατα και 1.271 αρνιά. Το 2010 θανατώθηκαν μόλις 157 πρόβατα και 32 αρνιά.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, υπογραμμίζει σχετικά: «Οι αγροτικοί σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί του νησιού θα πρέπει να αναδείξουν το ζήτημα και να πιέσουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να επιτευχθεί η άρση της καραντίνας.»
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top