FOLLOW US

Αγρότες

  • Δήλωσε ο Αποστόλου στο αγροτικό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής»
Έρχεται το ξεσκαρτάρισμα των συνεταιρισμών

Προχωράει άμεσα το ξεσκαρτάρισμα των ενεργών και των ανενεργών συνεταιρισμών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες από το βήμα του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός επισημαίνει αυτό το ζήτημα σε ομιλία του. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναφερθεί στο ζήτημα απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Το θέμα είχε αναδείξει το "Ε" με ρεπορτάζ "θα μείνουν 450 συνεταιρισμοί" στο φύλλο του προηγούμενου Σαββάτου. Επίσης αναφέραμε ότι το ζήτημα αφορά άμεσα την τύχη της ΕΑΣ Λέσβου (βλέπε ρεπορτάζ "Προς εκκαθάριση οδεύει η ΕΑΣ Λέσβου". Ο υπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο μεταξύ άλλων είπε: «Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών που παραλάβαμε, είναι βεβαρυμμένοι με χρέη δισεκατομμυρίων και έχουν καταστεί κοινωνικά ανυπόληπτοι.

Όλα αυτά καθιστούν αναποτελεσματική την συμβολή τους στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Επειδή όμως τους συνεταιρισμούς τούς χρειάζονται οι αγρότες, δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στο χώρο άλλες σκοπιμότητες. Σε λίγες μέρες μετά από αξιολόγηση, θα παραμείνουν στο Μητρώο μόνο οι συνεταιρισμοί που πληρούν τα κριτήρια του νόμου.

Η πορεία των εκκαθαρίσεων, η αξιοποίηση των παραγωγικών μονάδων τους και η εκμετάλλευσή τους από συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών, που θα διαθέτουν παραγωγική δυναμικότητα, γνώση του αντικειμένου και της αγοράς, είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί.

Οι παραγωγικές μονάδες των συνεταιρισμών δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να απαξιωθούν ή να λεηλατηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα με οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές… που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση. Σε αυτούς τους συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών, θα στηριχθεί η νέα αναπτυξιακή πορεία της υπαίθρου.

Άλλο ένα θέμα που ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια τους συνεταιρισμούς και το έκρυβαν επιμελώς κάτω από το χαλί, ήταν οι ανακτήσεις για χρέη που ρυθμίστηκαν με λάθος τρόπο από τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του ΄90. Τελεσίδικα καταδικάστηκε η χώρα μας να επιστραφούν. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για αρκετούς ακόμη και υγιείς συνεταιρισμούς. Η ενασχόληση μας με αυτό το θέμα επί μια διετία, έχει αποφέρει σημαντική μείωση των οφειλόμενων ποσών, η προσπάθεια συνεχίζεται».

 

Αξιοποίηση της δημόσιας γης

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης, ο κ. Αποστόλου τόνισε: «Η εν δυνάμει αξιοποιήσιμη δημόσια γη είναι για τη χώρα μας τεράστιος πλούτος με πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Τα πρώτα στοιχεία καταγραφής της αγροτικής περιουσίας του δημοσίου δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων.

Η καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων (και του εξοπλισμού τους) που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών».  

 

Αγροτικοί σύμβουλοι

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι θα επανέλθει το μέτρο των αγροτικών συμβούλων ώστε να πάει ο γεωτεχνικός, ο γεωπόνος, ο κτηνίατρος στο χωράφι και στο στάβλο. «Στόχος μας είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ό,τι αυτό συμβαίνει, αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 γεωτεχνικοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 14:25
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top