FOLLOW US

Αγρότες

Σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα της Λήμνου δημιουργούν τοξικές ουσίες και κυρίως δηλητήρια, που χρησιμοποιούν ασυνείδητοι για τα αγριοκούνελα, με την αιτιολογία ότι ο υπερπληθυσμός τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες του νησιού.
Σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα της Λήμνου δημιουργούν τοξικές ουσίες και κυρίως δηλητήρια, που χρησιμοποιούν ασυνείδητοι για τα αγριοκούνελα, με την αιτιολογία ότι ο υπερπληθυσμός τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες του νησιού.
Νέες καταγγελίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ενώ ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου, αναδεικνύοντας το πρόβλημα, συναντήθηκε με το δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, εκθέτοντάς του την κατάσταση που επικρατεί.


Το φαινόμενο, που κατεγράφη και πριν από δύο περίπου χρόνια, παρατηρείται ξανά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο, το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο χρήσης απαγορευμένων τοξικών ουσιών σε αγροτικές περιοχές του νησιού, με πιθανό στόχο την καταπολέμηση του αγριοκούνελου.
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου, Βαγγέλης Δανιήλ, τονίζει ότι το πρόβλημα έχει πάρει άλλες διαστάσεις, καθώς υπάρχουν «συνεχείς αναφορές από κυνηγούς, θηροφύλακες και απλούς πολίτες για πληθώρα ψόφιων κουνελιών, καθώς και αναφορές για δηλητηριασμένα σκυλιά που έφαγαν κουνέλια». Χαρακτηριστική ήταν η τελευταία καταγραφή κρούσματος δηλητηριασμένου σκύλου Χιώτη κυνηγού, το οποίο κατάφερε να σώσει κτηνίατρος της Λήμνου.
Για την ενημέρωση των κυνηγών, των αγροτών και των πολιτών του νησιού, ο Κυνηγετικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εφιστά την προσοχή τους και τους ζητάει όποιος βρει ψόφια κουνέλια ή άλλα ζώα και πουλιά να επικοινωνήσει με τους θηροφύλακες του νησιού ή με το Δασαρχείο της Λήμνου.
Κατηγορηματικός ως προς τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν σε περίπτωση που εντοπιστεί ασυνείδητος πολίτης να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους εξόντωσης των αγριοκούνελων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου, τονίζοντας: «Θα προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με αποδέκτες αυτούς που δεν υπολογίζουν την υγεία των ανθρώπων και των ζώων του νησιού μας.»

Για τα νέα περιστατικά που έχουν καταγραφεί με τα δηλητηριασμένα αγριοκούνελα ο αντιδήμαρχος Λήμνου και κτηνίατρος, Δημήτρης Μπουλώτης, δήλωσε στο «Ε»: «Αυτό είναι απαράδεκτο και είναι μια πρακτική που δυσφημεί το νησί μας και δε δίνει λύσεις, γιατί την έχουν εφαρμόσει κάποιοι και παλιότερα χωρίς να δώσει κανένα αποτέλεσμα.»
Στο μεταξύ, η φημολογία που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα στη Λήμνο έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στους αγρότες, αλλά και στα μέλη των συνεργείων που έχουν συγκροτηθεί για το νυχτερινό κυνήγι στη Λήμνο. «Έστω και μόνο ότι κυκλοφορεί ως φήμη κάτι τέτοιο, κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου στα αγροτικά προϊόντα, οδηγεί του κυνηγούς να απέχουν από το κυνήγι και την κατανάλωση αγριοκούνελου», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Μπουλώτης.
Το πρόβλημα με τα αγριοκούνελα, όμως, υφίσταται και οι αγρότες της βορειανατολικής Λήμνου ζητούν άμεσα να δοθεί λύση. Ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής δεσμεύτηκε για άμεση συζήτηση και εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Biol International 2012 Ολοκληρώθηκε ο τρύγος στη Λήμνο »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top