FOLLOW US

Αγρότες

Εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι παραγωγοί για να πάρουν την επιδότηση για το ελαιόλαδο.
Συγκεκριμένα, δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης ή γεωγραφική ένδειξη και εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, βάσει των εθνικών προτύπων AGRO 2.1 και AGRO 2.2 και 2.3 ή είναι πιστοποιημένοι για την τήρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργίας. Το ποιοτικό πριμ αφορά την ελαιοκομική περίοδο 2009 - 2010 (έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης 2010).
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να παραδίδουν τον ελαιόκαρπο σε πιστοποιημένες από τον ΟΠΕΓΕΠ επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία, μονάδες μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς), οι οποίες κατέχουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης, σχετικά µε τη τήρηση συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που βασίζεται στις αρχές HΑCCP. Η υποχρέωση αυτή ισχύει από το δεύτερο έτος εφαρμογής το μέτρου, δηλαδή για τις ελαιοκομικές περιόδους 2010 - 2011 και 2011-2012.
Ειδικότερα για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου ισχύουν τα εξής:
Όλο το νησί είναι ζώνη παραγωγής ελαιολάδου Π.Γ.Ε., αλλά η παραγωγή του ελαιολάδου αυτής της κατηγορίας προϋποθέτει οι ελιές να έχουν παραδοθεί σε ελαιοτριβείο που είναι εγκεκριμένο από τον ΟΠΕΓΕΠ. Ταυτόχρονα, ο ελαιοπαραγωγός θα πρέπει είτε να είναι πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής είτε να είναι σε ομάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος στο νησί της Λέσβου μπορούν να είναι περί τους 2.800 παραγωγούς. Περίπου 2.000 είναι οι βιοκαλλιεργητές του νησιού και άλλοι 800 παραγωγοί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης που εφαρμόζει η ΕΑΣ Λέσβου.
Από την επόμενη χρονιά, για τη λήψη της επιδότησης τα ελαιοτριβεία και οι μονάδες τυποποίησης οφείλουν να τηρούν τους κανόνες του συστήματος HACCP.
Εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι παραγωγοί για να πάρουν την επιδότηση για το ελαιόλαδο.
Συγκεκριμένα, δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης ή γεωγραφική ένδειξη και εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, βάσει των εθνικών προτύπων AGRO 2.1 και AGRO 2.2 και 2.3 ή είναι πιστοποιημένοι για την τήρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργίας. Το ποιοτικό πριμ αφορά την ελαιοκομική περίοδο 2009 - 2010 (έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης 2010).
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να παραδίδουν τον ελαιόκαρπο σε πιστοποιημένες από τον ΟΠΕΓΕΠ επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία, μονάδες μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς), οι οποίες κατέχουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης, σχετικά µε τη τήρηση συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που βασίζεται στις αρχές HΑCCP. Η υποχρέωση αυτή ισχύει από το δεύτερο έτος εφαρμογής το μέτρου, δηλαδή για τις ελαιοκομικές περιόδους 2010 - 2011 και 2011-2012.
Ειδικότερα για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου ισχύουν τα εξής:
Όλο το νησί είναι ζώνη παραγωγής ελαιολάδου Π.Γ.Ε., αλλά η παραγωγή του ελαιολάδου αυτής της κατηγορίας προϋποθέτει οι ελιές να έχουν παραδοθεί σε ελαιοτριβείο που είναι εγκεκριμένο από τον ΟΠΕΓΕΠ. Ταυτόχρονα, ο ελαιοπαραγωγός θα πρέπει είτε να είναι πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής είτε να είναι σε ομάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος στο νησί της Λέσβου μπορούν να είναι περί τους 2.800 παραγωγούς. Περίπου 2.000 είναι οι βιοκαλλιεργητές του νησιού και άλλοι 800 παραγωγοί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης που εφαρμόζει η ΕΑΣ Λέσβου.
Από την επόμενη χρονιά, για τη λήψη της επιδότησης τα ελαιοτριβεία και οι μονάδες τυποποίησης οφείλουν να τηρούν τους κανόνες του συστήματος HACCP.
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top