FOLLOW US

Αγρότες

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, μια από τις χειρότερες χρονιές για τους κτηνοτρόφους θα είναι το 2011. Έως την Τετάρτη, η τιμή πώλησης του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος δεν είχε προσδιοριστεί στη Λέσβο.
Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, μια από τις χειρότερες χρονιές για τους κτηνοτρόφους θα είναι το 2011. Έως χθες Τετάρτη, η τιμή πώλησης του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος δεν είχε προσδιοριστεί στη Λέσβο, με τους συνεταιρισμούς να δίνουν το γάλα των μελών τους στα τυροκομεία με ανοιχτή τιμή. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ζωοτροφών έχουν πάρει «φωτιά» και παράλληλα οι έμποροι ζητούν είτε να πληρώνονται τοις μετρητοίς είτε με επιταγές δύο μηνών. Μάλιστα, στην περίπτωση που η πληρωμή γίνεται με δίμηνες επιταγές, τότε οι τιμές είναι υψηλότερες.
Μέσα σ’ όλα, το τελευταίο διάστημα οι ζωοτροφές έχουν γίνει εξαιρετικά δυσεύρετες.


Συνεταιριστές αναφέρουν ότι η ζαχαρόπιτα πουλήθηκε από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το φθινόπωρο. Πολύ μεγάλες ποσότητες της φετινής παραγωγής συγκεντρώθηκαν από μια μικρή ομάδα ιδιωτών εμπόρων, οι οποίοι αγόρασαν στα 0,15 ευρώ και τώρα πουλάνε στα 0,21 με 0,22 ευρώ. Δηλαδή χωρίς να κάνουν καμμία κίνηση, έχουν καθαρό κέρδος επτά λεπτά του ευρώ ανά κιλό.
Ελλείψεις παρατηρούνται στο κριθάρι και το κτηνοτροφικό σιτάρι. Η τιμή που τα αγόραζαν οι συνεταιρισμοί πριν από ένα χρόνο ήταν 0,12 ευρώ και τώρα έχει φθάσει στα 0,27 ευρώ, ενώ άμεσα αναμένεται να φθάσουν και τα 0,30 ευρώ το κιλό. Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται και στη βρώμη. Η δε τιμή της σόγιας, από τα 0,34 ευρώ πριν ένα χρόνο, έχει σκαρφαλώσει στα 0,40 ευρώ το κιλό.
Οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν αυτή την περίοδο ένα σακί καλαμπόκι των 40 κιλών προς 11,5 ευρώ, όταν πέρυσι το αγόραζαν προς 8,30 ευρώ το κιλό. Δηλαδή πληρώνουν 3,2 ευρώ το σακί ακριβότερα. Σε ποσοστό η άνοδος ανέρχεται στο 38%.
Ένα σακί βαμβακόπιτα ο κτηνοτρόφος το αγόραζε τέτοια εποχή προς 11,30 ευρώ, αλλά σήμερα το αγοράζει προς 15,30 ευρώ. Δηλαδή η αύξηση ανέρχεται στα 4,00 ευρώ το σακί ή ποσοστό 35,4%. Στο κριθάρι και το σιτάρι η τιμή που αγοράζει ο κτηνοτρόφος ανέβηκε από τα 8,20 ευρώ στα 13,20 μέσα σε ένα χρόνο. Δηλαδή έχουμε μια άνοδο 5,00 ευρώ ή ποσοστό 61%. Ένα σακί σόγια τώρα πωλείται προς 19 ευρώ, όταν πριν ένα χρόνο πωλούνταν προς 17.
Ένα σακί πίτυρα πέρυσι πωλούνταν προς 6,00 ευρώ και φέτος προς 9,50 ευρώ. Άνοδος 3,50 ευρώ ή ποσοστό 58,33%.
Ένα σακί έτοιμη ζωοτροφή για πρόβατα και κατσίκες γαλακτοπαραγωγής κοστίζει 14,60 ευρώ, όταν πέρυσι αυτή την εποχή κόστιζε 11,20 ευρώ. Αύξηση 3,40 ευρώ ή ποσοστό 30,5%.
Σε μέσα επίπεδα, οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί από 30 έως 50% μέσα σε ένα χρόνο. Στην αύξηση αυτή έχει συμβάλει και η αύξηση του Φ.Π.Α. από 6% στο 9%, φυσικά.

Ίδια κατάσταση και στη Λήμνο
Ο συνεταιριστής κτηνοτρόφος Αχιλλέας Αρχοντίδης σημειώνει ότι η τιμή του καλαμποκιού έχει ανέβει στα 0,30 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι πωλούνταν προς 0,17 ευρώ. Δηλαδή είχαμε άνοδο 0,13 ευρώ ή ποσοστό 76%. Επίσης η τιμή ζωοτροφής έχει φθάσει στα 0,17 ευρώ από τα 0,13 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι. Δηλαδή αύξηση 0,04 ευρώ ή ποσοστό 31%.


«… η κατάσταση είναι δραματική»
Ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Στύψης, Στρατής Σλουμάτης, σημειώνει: «Οι τιμές του γάλακτος είναι στάσιμες. Άντε να βάλουν ένα με δύο λεπτά πάνω φέτος. Ακόμη κι αυτή η αύξηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Η φετινή χρονιά θα είναι μια από τις χειρότερες για τους κτηνοτρόφους μας. Φοβάμαι ότι στο τέλος της χρονιάς, αντί για κέρδη, οι κτηνοτρόφοι θα μετρούν ζημιές.
Κι αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α., τότε το κόστος των ζωοτροφών θα εκτιναχθεί στα ύψη.»
Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, δηλώνει με τη σειρά τους στο «Ε»: «Οι ελλείψεις ζωοτροφών τινάζουν στα ύψη τις τιμές τους. Οι τιμές του γάλακτος είναι στάσιμες, οι τιμές του κρέατος έπεσαν· και γι’ αυτό θα έρθουν μαύρες μέρες για την κτηνοτροφία του νησιού μας. Πιστεύω ότι οι μισοί κτηνοτρόφοι του νησιού θα χαλάσουν τα κοπάδια τους μετά το καλοκαίρι, διότι η συνέχιση της εκτροφής των ζώων τούς βάζει μέσα. Ήδη στη Λέσβο παρατηρείται μείωση στις πωλήσεις ζωοτροφών κατά 20% περίπου.»
Ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Λευτέρης Μανδάνης, σημείωσε: «Η κατάσταση είναι δραματική. Δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε. Το μόνο που κάνουν όλοι, είναι να μειώσουν τις ποσότητες ζωοτροφών που δίνουν στα ζώα τους.
Σήμερα πιστεύω ότι βλέπουμε τα αποτελέσματα της διάλυσης της ΚΥΔΕΠ και της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς. Μια χούφτα έμποροι κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των παραγωγών σιτηρών όλη της χώρας.»
Ο συνεταιριστής Αχιλλέας Αρχοντίδης είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως το 2011 είναι η χειρότερη χρονιά της κτηνοτροφίας. Οι τιμές του γάλακτος πέφτουν και οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν χωρίς σταματημό. Κι οι τιμές του κρέατος είναι σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα.»
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top