FOLLOW US

Αγρότες

Ανατράπηκε ο σχεδιασμός για το χρόνο κατάθεσης των αιτήσεων πληρωμής των βιοκαλλιεργητών.
Ανατράπηκε ο σχεδιασμός για το χρόνο κατάθεσης των αιτήσεων πληρωμής των βιοκαλλιεργητών. Με χθεσινή της ανακοίνωση η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας αναφέρει ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων πληρωμής μόλις ενημερωθεί εγγράφως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι συνέβη; Στις αρχές του Δεκεμβρίου η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας είχε δώσει στη δημοσιότητα έγγραφό της, σύμφωνα με το οποίο η κατάθεση των αιτήσεων θα ξεκινήσει από τις 2 Ιανουαρίου για τους βιοκαλλιεργητές της ελιάς (οι οποίοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών του νομού που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα). Με το ίδιο έγγραφο καθόριζε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει κατάθεση των αιτήσεων (παραμένει ο ίδιος χωρίς καμμία αλλαγή). Εκείνο το έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μελετητών γεωπόνων. Ένας από τους λόγους που είχε προκληθεί αυτή η αντίδραση ήταν ότι έβαζε με εξαιρετικά αυστηρό τρόπο ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου για την κατάθεση των αιτήσεων. Οι μελετητές υποστήριζαν ότι είναι αδύνατον να καταθέσουν τις αιτήσεις των παραγωγών τους πριν λάβουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης. Οι γεωπόνοι μελετητές εκείνη την περίοδο είχαν πραγματοποιήσει μία πρώτη συνάντηση όπου συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν.
Λίγες μέρες αργότερα έγινε συνάντηση στην αίθουσα το Νομαρχιακού Συμβουλίου υπό την προεδρία του αντινομάρχη Χάρη Γραμμού με τη συμμετοχή των μελετητών, της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΕΑΣ Λέσβου. Εκεί συμφωνήθηκε ότι τυπικά θα τηρηθεί το όριο της 31ης Μαρτίου, αφού αυτό προβλέπουν οι ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις. Όμως συμφωνήθηκε ότι τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν κάθε αίτηση θα κατατίθεντο αργότερα. Κι αυτό γιατί αρκετά δικαιολογητικά εξαρτώνται άμεσα από την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης κάθε παραγωγού.

Το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι όλα αυτά ήταν μάταια, μια και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με έγγραφο το οποίο στάλθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, ανέβαλε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
Συγκεκριμένα στο έγγραφο αυτό αναφέρεται: «Οι δικαιούχοι πληρωμών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (σ.σ. βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, αποκατάσταση σετίων κ.λπ.) για το έτος εφαρμογής 2009 θα δύναται να πληρωθούν μετά την πληρωμή της ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης 2009, ήτοι διενέργεια και καταχώρηση των ελέγχων της ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης στη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ, τη διενέργεια των προβλεπόμενων διασταυρωτικών ελέγχων με βάση τα ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια και την επιβολή κυρώσεων για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης. Για την ημερομηνία έναρξης υποβολής των φακέλων πληρωμής θα γίνει έγγραφη ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.»
Το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ εκδόθηκε διότι είναι πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης θα πρέπει να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι. Τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτές τις διαδικασίες είναι πάρα πολλά, καθώς υπάρχουν πολλές εκτάσεις που βγαίνουν έξω από τις επιλέξιμες για επιδότηση περιοχές. Προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη ενασχόληση των υπηρεσιών με ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μεταθέτει την κατάθεση των αιτήσεων για τα βιολογικά για το μέλλον. Διευκρινίζουμε, για όσους δε γνωρίζουν, ότι εδώ και τρία χρόνια όλες οι επιδοτήσεις έχουν συνδεθεί με την ενιαία ενίσχυση. Δηλαδή όταν ένας παραγωγός αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ενιαία ενίσχυση είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και με τη στρεμματική ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση (αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης), τα βιολογικά κ.λπ. κι αυτό γιατί όλες οι επιδοτήσεις κρίνονται με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.
Κατά συνέπεια οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο καθυστερούν να λυθούν τα προβλήματα της ψηφιοποίησης, τόσο θα καθυστερούν κι οι πληρωμές των επιδοτήσεων.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top