FOLLOW US

Αγρότες

Το λάδι του Πλωμαρίου κατέγραψε άλλη μια διεθνή επιτυχία. Συγκεκριμένα το «Ειρήνη» της οικογένειας Καλαμποκά κέρδισε την τρίτη θέση  στο Διαγωνισμό «Mario Solinas» στη Μαδρίτη.
Το λάδι του Πλωμαρίου κατέγραψε άλλη μια διεθνή επιτυχία. Συγκεκριμένα το «Ειρήνη» της οικογένειας Καλαμποκά κέρδισε την τρίτη θέση στην κατηγορία έντονα φρουτώδους γεύσης του Διαγωνισμού «Mario Solinas», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου στη Μαδρίτη.
Φέτος στο Διαγωνισμό πήραν μέρος 97 ελαιόλαδα από οκτώ χώρες. Ειδικότερα συμμετείχαν ένα ελαιόλαδο από τη Γαλλία, εννέα από την Ελλάδα, ένα από το Ισραήλ, ένα από την Ιταλία, ένα από το Μαρόκο, 39 από τον Πορτογαλία, 42 από την Ισπανία και τρία από την Τουρκία.

Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στον κόσμο, με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και την εγγύηση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Σε αυτόν μπορούν να πάρουν μέλος ελαιοπαραγωγοί, τυποποιητές, συνεταιρισμοί και ενώσεις ελαιοπαραγωγών που προέρχονται από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου.
Τα κριτήρια του Διαγωνισμού όσο αφορά στην ένταση της φρουτώδους γεύσης είχαν προσδιοριστεί από το Νοέμβριο του 2010 και τα ελαιόλαδα αξιολογήθηκαν από σειρά αναγνωρισμένων πάνελ γευσιγνωστών του Συμβουλίου.
Όλα τα ελαιόλαδα βαθμολογήθηκαν για την οσμή τους, τη γεύση τους, την επίγευσή τους, την αρμονία τους, την πολυπλοκότητα και την ένταση της γεύσης και των αρωμάτων τους.
Τα έξι πρώτα ελαιόλαδα κάθε κατηγορίας αναδείχθηκαν ως φιναλίστ στις κατηγορίες έντονα φρουτώδους γεύσης, μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης και χαμηλής έντασης φρουτώδους γεύσης.
Στη συνέχεια, ένα άλλο πάνελ γευσιγνωστών επέλεξε τον πρώτο νικητή από κάθε κατηγορία και ακολούθως ανέδειξαν το δεύτερο και τον τρίτο νικητή. Ας σημειωθεί ότι οι γευστικές διαφορές μεταξύ των ελαιολάδου φιναλίστ είναι εξαιρετικά μικρές.

Η χρονιά των ιβηρικών λαδιών
Η ελαιοκομική περίοδος 2010 - 2011 δεν ήταν η καλύτερη για τα ελληνικά ελαιόλαδα. Μόνο το «Ειρήνη» της οικογένειας Καλαμποκά κατάφερε να διακριθεί στο Διαγωνισμό. Αντιθέτως ήταν πολύ καλή για τα ισπανικά και πορτογαλικά ελαιόλαδα, με τα τελευταία να κερδίζουν την πρώτη θέση στα μεσαίας έντασης και χαμηλής έντασης φρουτώδους γεύσης, αλλά και τη δεύτερη θέση στις κατηγορίες μεσαίας έντασης και χαμηλής έντασης φρουτώδους γεύσης. Τα δε ισπανικά, απέσπασαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στην κατηγορία της υψηλής έντασης φρουτώδους γεύσης και την τρίτη θέση στις κατηγορίες της μεσαίας έντασης και χαμηλής έντασης φρουτώδους γεύσης.
Φιναλίστ του Διαγωνισμού ήταν πέντε ελαιόλαδα από την Ισπανία, τρία ελαιόλαδα από την Πορτογαλία και ένα από τη Γαλλία.
Η επίσημη εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου στη Μαδρίτη. Οι νικητές θα πάρουν μετάλλιο και δίπλωμα και οι φιναλίστ θα λάβουν μόνο δίπλωμα.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του Διαγωνισμού, οι νικητές μπορούν να βάλουν το βραβείο που πήραν στις ετικέτες του προϊόντος τους που ανήκει στην ίδια παρτίδα με το δείγμα που κέρδισε το Διαγωνισμό. Ένα ειδικό λογότυπο είναι διαθέσιμο για το σκοπό αυτό από την Εκτελεστική Γραμματεία.


Το «Ειρήνη»

Το ελαιόλαδο «Ειρήνη» παράγεται από την οικογένεια του Νίκου και της Μύρτας Καλαμποκά στοβ ορεινό ελαιώνα του Πλωμαρίου. Ο Νίκος, η Μύρτα και τα τέσσερα παιδιά τους ζουν και εργάζονται όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσα στους ελαιώνες τους. Το μάζεμα του καρπού ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου, με την άγουρη ελιά να κόβεται απ’ ευθείας από το κλαδί. Την ίδια μέρα φτάνει στο λιοτρίβι, όπου με ψυχρή έκθλιψη θα συλλεχθεί ο χυμός της. Μετά το τέλος της συγκομιδής αρχίζουν αμέσως οι καλλιεργητικές φροντίδες, πρώτα το κλάδεμα κι ακολουθούν η τοποθέτηση των οικολογικών παγίδων για να περιοριστεί ο δάκος.
Ο κ. Καλαμποκάς χθες το μεσημέρι μάς έλεγε πως κινείται πάντα με οδηγό το ήθος και την ποιότητα για αυτό που κάνει. Κι είναι αλήθεια ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικής ποιότητας λάδι, με διεθνή καταξίωση και αναγνώριση.
Θυμίζουμε πως πριν από λίγο καιρό το «Ειρήνη» είχε βραβευθεί στον ελληνικό Διαγωνισμό «Κότινος» της έκθεσης «Ελαιοτεχνία», όπως και τον Απρίλιο στη Διεθνή Έκθεση Ελαιολάδου της Σαγκάης, όπου το «Ειρήνη» κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των βιολογικών ελαιολάδων (οργανικών).
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top