FOLLOW US

Αγρότες

Οι συνεχιζόμενες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών οδήγησαν την κυβέρνηση, χθες το μεσημέρι, να πάρει επίσημη δέσμευση στο χρόνο πληρωμής των επιδοτήσεων.
 
Γιαζιτζόγλου: «Πάνω από το 80% η ψηφιοποίηση»

Οι συνεχιζόμενες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών οδήγησαν την κυβέρνηση, χθες το μεσημέρι, να πάρει επίσημη δέσμευση στο χρόνο πληρωμής των επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε πως μέχρι τις 15 Μαρτίου θα καταβληθούν όλες οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες. Παράλληλα δήλωσε ότι η ψηφιοποίηση έχει φθάσει στο 82%. Ακόμη, χαρακτήρισε «άκαιρο» το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν τον εθνικό διάλογο στο Ζάππειο, στις 25 - 26 Ιανουαρίου, ενώ επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει διαρθρωτικά μέτρα στον αγροτικό τομέα.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση λαμβάνει τόσο ξεκάθαρη θέση για την πληρωμή των επιδοτήσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, σε δήλωσή της τόνισε ότι οι επιδοτήσεις θα πληρωθούν στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση των κοινοτικών ελέγχων από τα στελέχη της Κομισιόν.
Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η χώρα μας είναι εκπρόθεσμη όσον αφορά στην ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων από το 2008, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 είχε ολοκληρωθεί το 28% της ψηφιοποίησης.

Μπλοκάρονταν…
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα θέματα της ψηφιοποίησης, έλεγαν χθες το μεσημέρι στο «Ε» ότι πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου όσες καταχωρήσεις έκανε η ΕΑΣ Λέσβου στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ μπλοκάρονταν στην περίπτωση που επρόκειτο για αγροκτήματα που ήταν σε μη επιλέξιμες γεωγραφικές ενότητες, ενώ μετά τις εκλογές οι καταχωρήσεις αυτό δε συνέβαινε. Ωστόσο, το ζήτημα των μη επιλέξιμων εκτάσεων δεν έχει λυθεί ακόμη. Φαίνεται πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.
Κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Μαρτίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης και μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η εξόφληση των παραγωγών.
Σε δήλωσή του στο «Ε», ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, τονίζει: «Πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα καταφέρουν να πληρώσουν τις επιδοτήσεις. Με τις διαδικασίες που ακολουθούνται τώρα, εμείς έχουν καταφέρει να επιταχύνουμε πολύ τους ρυθμούς της ψηφιοποίησης. Ήδη έχουμε ξεπεράσει το 80%, καθημερινά καταχωρούνται από 2.500 ως 3.000 αγροκτήματα.» Προβληματισμένος, όμως, ήταν ο κ. Γιαζιτζόγλου για μια σειρά άλλων ενώσεων, στις οποίες υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση. Συγκεκριμένα, πριν μια εβδομάδα η ΕΑΣ Κέρκυρας είχε ψηφιοποιήσει μόλις το 17%, η ΕΑΣ Λακωνίας το 42%, στη Σάμο η ψηφιοποίηση είχε φθάσει στο 37% και στη Χίο στο 45%.

Άλλα μέτρα για τους αγρότες
Στις δηλώσεις του ο κ. Πεταλωτής ανέφερε σειρά μέτρων που πήρε ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση υπέρ των αγροτών, όπως:
- Ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας
- Ρυθμίσεις δανείων και απεμπλοκή από το σύστημα «Τειρεσίας»
- Αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 7% σε 11%
- Ένταξη των αγροτών στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΤΕ
- Αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και έπεται, μέσα στο χρόνο, τον Ιούνιο, αύξηση 20 ευρώ.
- Καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε πολλούς αγρότες.
- Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του ΕΛΓΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2004.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top