FOLLOW US

Αγρότες

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε ζήτημα κλεισίματος τριών μεγάλων τυροκομείων της Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν είναι κρατική υπηρεσία, για αυτό και δεν μπορεί να υποχρεώσει την Περιφέρεια να προχωρήσει στο κλείσιμο των τυροκομείων.
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε ζήτημα κλεισίματος τριών μεγάλων τυροκομείων της Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν είναι κρατική υπηρεσία, για αυτό και δεν μπορεί να υποχρεώσει την Περιφέρεια να προχωρήσει στο κλείσιμο των τυροκομείων. Ως ανεξάρτητη αρχή, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εισηγείται ή να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων ζητημάτων. Ασχέτως με το κατά πόσο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προχωρήσει στο κλείσιμο των τυροκομείων ή όχι, είναι φανερό ότι ο κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο για τα τυροκομεία της Λέσβου.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, που στάλθηκε στις 27 Ιουνίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προτείνεται το κλείσιμο των τυροκομείων της «Λεσβιγάλ», της «Γαλακτοκομικής Λέσβου» και «Ε. Θυμέλη», που βρίσκονται στη δυτική Λέσβο. Η ανεξάρτητη αρχή θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να σταματήσει η ρύπανση του ποταμού Κάτω Πέτρας.
Στο ίδιο έγγραφο προτείνεται το κλείσιμο και της μονάδας τής Biotev στο Σκαλοχώρι, που επεξεργαζόταν για ένα διάστημα το τυρόγαλο των παραπάνω τυροκομείων, διότι δε διέθετε άδεια λειτουργίας. Η μονάδα αυτή έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Η ακριβής σχετική αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη λέει: «Παρακαλείσθε να επιβάλετε τη διακοπή της λειτουργίας των εν λόγω μονάδων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 3982/11.»

Γιατί προτείνεται κλείσιμο
Οι λόγοι που οδηγούν το Συνήγορο του Πολίτη στο να προτείνει κλείσιμο των τυροκομείων είναι:
- Έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, χωρίς να έχει εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα.
- Συνεχίζεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ίσως υπάρξουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
- Οι εταιρείες παραβιάζουν τις διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων και κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα, παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που τους έχουν δοθεί.
- Η επίκληση της συνεισφοράς στους στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, καθώς και η διεθνής οικονομική συγκυρία, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν άλλοθι ανεξέλεγκτης και παράτυπης λειτουργίας.

Οι δύο όψεις του νομίσματος
Τα τρία προαναφερόμενα τυροκομεία έχουν μεγάλη δυναμικότητα παραγωγής και απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στη Λέσβο. Μια απόφαση για κλείσιμό τους θα τινάξει στον αέρα την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και την κτηνοτροφία του νησιού. Περίπου 4.000 κτηνοτρόφοι του νησιού θα καταστραφούν και μαζί με αυτούς, οι συνεταιρισμοί τους και οι επιχειρήσεις εμπορίας ζωοτροφών.
Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους του νησιού, π.χ. μεταφορές, που θα δουν τον τζίρο τους θα μειώνεται σημαντικά.
Η άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η ρύπανση της περιοχής, βέβαια, η οποία έχει ξεσηκώσει τους παραθεριστές, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους της δυτικής Λέσβου και ιδιαίτερα του Σκαλοχωρίου. Η δράση των Συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή στη ρύπανση.

Η Περιφέρεια και οι τυροκόμοι
Ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, όταν του θέσαμε το ζήτημα απάντησε: «Γνωρίζουμε το θέμα και θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.» Από την απάντηση αυτή είναι προφανές ότι δε θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του σε αυτήν τη φάση. Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται ότι και οι δύο πτυχές του θέματος είναι εξίσου σημαντικές και δεν μπορεί να παραγνωριστούν.
Ωστόσο, αργά ή γρήγορα θα κληθεί να δώσει λύση.
Ο τυροκόμος Ιγνάτης Θυμέλης δηλώνει με τη σειρά του: «Εμείς το πρόβλημα το έχουμε αντιμετωπίσει. Φέτος, όπως όλοι διαπίστωσαν, δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Ήρθαμε σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι παραλαμβάνουν τον τυρόγαλο και τον χρησιμοποιούν για να ποτίσουν τα ζώα τους, είτε είναι χοιρινά είτε αιγοπρόβατα.»
Ας σημειωθεί ότι το έγγραφο το Συνηγόρου του Πολίτη δεν είχε κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους τυροκόμους.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top